ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : Μακάριοι οι ειρηνοποιοί- Από παιδί άκουγα συχνά κάποιους να λένε «έρχεται πόλεμος, μαζέψτε τρόφιμα!».

Τώρα, που αντικειμενικά ο κόσμος βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς, ακούω κάποιους παρόμοιας πνευματικής ποιότητας με τους προαναφερομένους να λένε «πρέπει να γίνει πόλεμος για να καθαρίσει η γη από το κακό». Το λένε και γεμίζει το στόμα τους! Το λένε και ευχαριστιούνται με την προσδοκία της σφαγής ανθρώπων!

Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχε θέμα, τρομοκρατούσαν τους ανθρώπους με την απειλή του πολέμου, ώστε να παραλύουν πνευματικά και να τους ελέγχουν. Τώρα, που υπάρχει κάποιο ζήτημα, αντί να είναι υπέρμαχοι της ειρήνης και του δικαίου, δημοσιεύουν δήθεν προφητείες, ώστε να παραλύσει η αντίσταση των χριστιανών στο κακό.

Ο Θεός δεν διοργανώνει τους πολέμους, ούτε «πρέπει να γίνει πόλεμος για να φύγει το κακό». Τον πόλεμο κάνουν οργισμένοι και πλεονέκτες άνθρωποι. Σε πόλεμο παρασύρονται οι κοινωνίες που ζουν μέσα στην οργή, όπου όλοι κατακρίνουν όλους.

Δεν έχουν θέση στην Εκκλησία άνθρωποι που «χαίρεται η καρδιά τους» να γίνει σφαγή. Ο χριστιανός πρέπει να επιζητά την ειρήνη, να είναι ειρηνοποιός, όπως δίδαξε ο Χριστός στους μακαρισμούς! Ο χριστιανός αμύνεται για να υπερασπιστεί τις εστίες του, την πίστη του, τους αδικημένους και τους αδυνάτους. Δεν επιζητά τον πόλεμο. Δεν τον «ευχαριστιέται». Μόνο ο διάβολος και «τα παιδιά του» ευχαριστιούνται με τον πόλεμο.

Πώς θα μπορέσει κάποιος χριστιανός που λαχταρά τον πόλεμο να συμμετάσχει σε Θεία Λειτουργία, όπου λέμε «Έν εἰρήνῃ τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν», «Ὑπέρ της ἄνωθεν εἰρήνης…δεηθῶμεν», «Ὑπὲρ τῆς εἰρήνης τοῦ σύμπαντος κόσμου…καὶ καιρῶν εἰρηνικῶν, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν» και «Εἰρήνην τῷ κόσμῳ Σου δώρησαι»;

Τα βασικό εργαλείο των επιτήδειων πολεμολάγνων είναι οι δήθεν προφητείες αγίων. Βασικά δεν γνωρίζουμε αν όντως οι άγιοι είπαν όλα όσα μας μεταφέρουν οι προφητολάγνοι ή αν αυτοί βάζουν λόγια σε στόματα αγίων.

Τιμούμε κάποιους ανθρώπους ως αγίους για την πνευματική κατάσταση που έφτασαν στο τέλος της ζωής τους. Ο τίτλος του αγίου δεν σημαίνει πως όλη τους τη ζωή είχαν την κατάλληλη πνευματική κατάσταση.

Χαρακτηριστικό των αγίων εν ζωή ήταν η παραμυθία που προσέφεραν στους ανθρώπους. Δεν τρομοκρατούσαν, δεν προκαλούσαν ταραχή, αλλά γαλήνευαν και ηρεμούσαν, έδιναν ελπίδα.

Ακόμα και αν είπε μια φράση ένας άγιος, αυτή δεν μπορεί να μπει πάνω από τις διδαχές του Χριστού. Ο Χριστός είναι ο μόνος αναμάρτητος. Δεν υπάρχει άνθρωπος που έζησε και δεν αμάρτησε, ακόμα και οι Άγιοι. Γι’ αυτό ποτέ δεν παίρνουμε τα λόγια των αγίων σαν να τα είπε ο Χριστός. Αντιθέτως, λαμβάνουμε υπ’ όψιν την «συμφωνία των πατέρων», δηλαδή τις κοινές απόψεις πολλών αγίων της Εκκλησίας. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να λεγόμαστε χριστιανοί, αν δεν έχουμε διαβάσει μια φορά τους μακαρισμούς του Χριστού, ενώ από την άλλη μαθαίνουμε και παπαγαλίζουμε κάθε ψευδοπροφητεία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και αποχαυνώνει την ψυχή μας.

Ας προσευχηθούμε και ας εργαστούμε λοιπόν για την ειρήνη, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το δίκαιο. Ούτε η λαχτάρα του πολέμου, ούτε η αδιαφορία μπορεί να χαρακτηρίζει τον χριστιανό!

αρχιμ. Βαρθολομαίος
Ηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
 1. ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ ΕΥΜΟΡΦΊΑ 2 χρόνια πριν

  Λυπάμαι πολύ για το συγκεκριμένο άρθρο! Είναι αναληθές και συκοφαντικό.
  Δεν έχει αγάπη, δεν έχει πνεύμα Θεού και έχει τον κίνδυνο να διασπείρει στους πιστούς λανθασμένες ιδέες, αμφιβολίες και διχόνοια στο σώμα της εκκλησίας!
  Ο επίσκοπος Μόρφου δεν είπε τίποτε άλλο από το να επαναλαμβάνει αυτό που ήδη είχαν πει και άλλοι αξιόλογοι πατέρες, και ΔΕΝ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ,
  αλλά πονούν και προσεύχονται για την Ειρήνη του κόσμου. Ειδικά ο Μόρφου επε ότι οι προφητείες δίδονται για να μην γίνουν, και οι πιστοί πρέπει να έχουν μετάνοια και προσευχή!
  Επί πλέον, στο Ευαγγέλιο λέει, ότι αν θεωρούμε ότι κάποιος αδελφός δεν λέει ή δεν κάνει το σωστό, πρώτα πρέπει να μιλήσουμε με αγάπη στο ίδιο, κ.λ.π.
  Έγινε αυτό το βήμα;
  Τέλος το άρθρο αυτό δεν οικοδομεί πνευματικά αλλά βλάπτει ,και για την αγάπη Του Χριστού και της εκκλησίας
  ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΊ!!!!!

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.