Οι εκδηλώσεις για τους δύο αιώνες από την εθνεγερσία, θα επικεντρωθούν σε Πάτρα, Καλάβρυτα -σε επίπεδο Αχαΐας- και το Μεσολόγγι, σε επίπεδο Περιφέρειας.

Για τη διοργάνωση συνεργάζονται αυτή την περίοδο, άμεσα, η διυπουργική επιτροπή που συντονίζει η Γιάννα Αγγελοπούλου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, οι Δήμοι Καλαβρύτων και ΙΠ Μεσολογγίου καθώς και τρεις Μητροπόλεις, Πατρών, Καλαβρύτων-Αιγιαλείας και Γορτυνίας-Μεγαλουπόλεως.

> Η κεντρική εκδήλωση το 2021, σε επίπεδο Κυβέρνησης και, ίσως και αρχηγών κρατών, θα γίνει στη Μονή Αγίας Λαύρας, με θέμα την πρώτη σπίθα του Αγώνα, την Ορκωμοσία της 25ης Μαρτίου 1821.
> Τα Καλάβρυτα διεκδικούν και την άλλη μεγάλη εκδήλωση, το κοινό συνέδριο για τον μοναχισμό κατά την περίοδο του Αγώνα. Το συνέδριο θα είναι συνδιοργάνωση των Μητροπόλεων Πατρών και Καλαβρύτων – Αιγιαλείας και θα είναι θεματικό-εκπαιδευτικό.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Γορτυνίας και Μεγαλουπόλεως, η Μητρόπολη Πατρών θα διοργανώσει τιμητικές εκδηλώσεις για τους Π. Πατρών Γερμανό και τον Μητροπολίτη Γρηγόριο τον Ε’. Και οι δύο Μητροπολίτες είχαν κοινή καταγωγή, εκ Δημητσάνας.
>Κατά τους εορτασμούς αυτούς, με έγκριση της Ιεράς Συνόδου, θα μεταφερθούν στην Πάτρα για λίγες μέρες για ιερό προσκύνημα, τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Η εκδήλωση αυτή θα είναι η κεντρική που θα γίνει στην Πάτρα για το 2021.

>Παράλληλα πρόκειται να τιμηθούν οι πρώην Μητροπολίτες Πατρών που μαρτύρησαν κατά την περίοδο της επαναστάσεως του ’21. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στον περίβολο του νέου Ναού του Αγίου Ανδρέου όπου θα τοποθετηθούν οι προτομές τους.

«Θα τιμήσουμε τον Παλαιών Πατρών Γερμανό αλλά και όσους Μητροπολίτες μαρτύρησαν αλλά παρέμειναν άγνωστοι μέχρι σήμερα» τόνισε χθες στην «Π» ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

>Επίσης, από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών θα τιμηθεί και ο εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Δερκών Γρηγόριος, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, με καταγωγή από τα Ζουμπάτα Αχαΐας.

Η Μητρόπολη Πατρών παρέδωσε χθες στον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο της ΠΔΕ Ανδρέα Φίλια, όλο το πρόγραμμα των εορτασμών για το 2021 το οποίο περιλαμβάνει μάλιστα τουλάχιστον δύο εκδηλώσεις ανά μήνα. «Θα γίνει ό,τι καλύτερο στην Πάτρα, έχουμε οργανώσει τα πράγματα για να γίνει ένας λαμπρός εορτασμός, όλοι οι φορείς σε ένα σώμα και μια ψυχή.

Οι εκδηλώσεις θα εμπλουτιστούν και θα έχουν ως στόχο να αναδειχθεί η ενότητα του Γένους, ότι ενωμένος ο λαός της Ελλάδας αντιμετώπισε τη σκλαβιά και ενωμένος απετίναξε τον τουρκικό ζυγό. Ενωμένοι μεγαλουργούμε αλλά όταν έχουμε διχασμό καταστρεφόμαστε, όπως στη Μικρά Ασία και αλλού» συμπλήρωσε χθες στην «Π» ο Σεβασμιώτατος Πατρών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.