ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : Αξίζει πραγματικά να μεταφέρεις αλήθειες για όσα γνωρίζεις και βλέπεις , για πρόσωπα και γεγονότα που τουλάχιστον, αν δεν διδάσκουν τους αναγνώστες και τις νεώτερες γενιές ,σίγουρα τους προβληματίζουν.

Θεωρώ υποχρέωσή μου και καθήκον ιερό να γράψω λίγες σειρές με νόημα .Να προσφέρω προσωπικές εμπειρίες για δύο κληρικούς αξιόλογους , που τιμούν την ηρωϊκή , μαρτυρική , Αγιοτόκο και πανέμορφη μεγαλόνησο Κύπρο μας.Πρόκειται για τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο Κυκκιώτη και τον Πανασιολογιώτατον Καθηγούμενο της Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ . Εξαιτίας της κυπριακής καταγωγής της πρεσβυτέρας μου επισκεπτόμαστε συχνά την Κύπρο αφού ζούμε στη Ρόδο.
Ο σημερινός Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος Κυκκιώτης υπηρετεί ως Ηγούμενος , από Αρχιμανδρίτης, σχεδόν 4 δεκαετίες, την ιστορική Μονή Ελεούσης Κύκκου.Τον γνωρίζω πολλά χρόνια και ομολογώ ότι θαυμάζω την Αρχοντιά , την Ευγένεια , την Ορθόδοξη και Θεολογική , Πολυεδρική προσωπικότητά του .Είναι κληρικός λόγιος, σεμνός , ιεροπρεπής ,αληθινός πράος, φιλάνθρωπος.Είναι φιλόξενος ,ρέκτης του ωραίου , του Βυζαντινού . Ανέδειξε και πρόβαλε το Παλλάδιο ῑστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσης του Κύκκου σε ένα από τα καλύτερα της Ορθοδοξίας και όχι μόνο.Το επιβλητικό καθολικό της Μονής , οι τράπεζες , Ηγουμενείο, χώροι υποδοχής , μουσεία,αύλειοι χώροι , τα διαμερίσματα διαμονής των επισκεπτών, οι δρόμοι , οι χώροι στάθμευσης , η καθαριότητα , τα εκλεκτά υλικά ψηφιδωτών , το μεγαλοπρεπές καμπαναριό σε οδηγεί στις ένδοξες ημέρες των Βυζαντινών χρόνων . Στους ευλαβείς Βασιλείς και αυτοκράτορες της Βασιλεύουσας Κων/λης και όχι μόνον.Τα μετόχια της Μονής , ο Άγιος Προκόπιος στην Λευκωσία με χώρους διαμονής των αδελφών της μονής, γραφεία και υπηρεσίες των ιερών Μονών και της Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας αναδεικνύουν τον Νικηφόρο ένα λαμπρό και ξεχωριστό Αρχιερέα της εκκλησίας Κύπρου.Το ίδιο και στο Μετόχι Κύκκου στον Αρχάγγελο , με κέντρα συνεδριάσεων και πολιτιστικά , με εκδηλώσεις και συνέδρια, με συσκέψεις και συναντήσεις πανορθόδοξες.
Οι απέραντοι κήποι , ο σεβασμός για το περιβάλλον στις ανωτέρω Μονές τον καθιστούν υπέρμαχο και προστάτη του οικολογικού θέματος της φύσης.
Ιδιαίτερης σημασίας στην Παναγία του Κύκκου είναι η τελευταία ανάδειξη και ανακαίνιση στο Θρονί της Παναγίας . Πλακόστρωτα , με θαυμαστά ψηφιδωτά των Αποστόλων και Αγίων της Κύπρου , κιόσκια και το τρενάκι που εξυπηρετεί τους προσκυνητές ιδιαίτερα με κινητικά προβλήματα .Το Θρονί δεσπόζει μεγαλόπρεπα με θέα μέχρι τα κατεχόμενα και δίνει μια διαφορετική διάσταση της φροντισμένης αγάπης στην Παναγιά του Κύκκου.
Επίσης ο μεγαλοπρεπής Ανδριάντας και ο Τάφος του Εθνάρχου και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου του Γ που έχει αναδείξει και προβάλει μοναδικά.
Πέρυσι είχα την τιμή να λάβω μέρος στις εορτές του Αγίου Προκοπίου 7 και 8 Ιουλίου του 2020 στο Μετόχι της Λευκωσίας με προεξάρχοντα τον άριστο Λειτουργό Αρχιερέα κ. Νικηφόρο . Απολαύσαμε με την πρεσβυτέρα μου της αγάπης , των ευχών, των δώρων , της φιλοξενίας στην τράπεζα της καρδιακής του Αγάπης.Το ίδιο και φέτος στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου του 2021 στην εορτή της Ελεούσας του Κύκκου που πανηγυρίζει κάθε χρόνο το Γενέθλιό της.
Του Μητροπολίτη Κύκκου μαζί με το πνευματικό του παιδί , τον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαϊα σε εσπερινό και Λειτουργία που συμμετείχα με την πρεσβυτέρα μου ζήσαμε την αρχοντιά , την καταδεκτικότητα , την απλότητα , την πλούσια φιλανθρωπική δράση ενός επισκόπου , πατέρα Αγάπης και ξeχωριστής δράσης για φοιτητές , ιδρύματα , για ασθενείς , ανήμπορους .Ένας πατέρας της στοργής και της χαράς.
Να ζει και να τον χαιρόμαστε όλοι τον Άγιο Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο Κυκκιώτη.
Η Νεκρανάσταση του Γέροντα Εφραίμ του Βατοπαιδινού
Το μεγάλο θαύμα του αιώνα , της μεγάλης πανδημίας του κορωνοίού είναι η νεκρανάσταση του Γέροντα Λόγιου Εφραίμ, του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου . Ένα άλλο εκλεκτό τέκνο της Κύπρου μας .Ο Θεός της Αγάπης , οι εφέστιες εικόνες της Παναγίας της Παραμυθίας , της Παντάνασσας , Εσφαγμένης , Βηματάρισσας κ.λ.π. με κέντρο τον Ιησού Χριστό μας και των Οσίων και Αγίων που τιμά επί δεκαετίες με αγρυπνίες , με βιβλία , με Ακολουθίες , τα ιερά κειμήλια Λειψάνων της Μονής έκαναν το θαύμα τους στον Ηγούμενο, Έφορο και προστάτη τους Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό.
Μετά από πολύμηνη μάχη στον Ευαγγελισμό , η Ιατρική επιστήμη με καθοδηγητές τον Μέγα ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας Χριστό και την Κυρίαν Θεοτόκο μας δικαίωσαν. Οι αμέτρητες προσευχές , τα δάκρυα και οι ολονύκτιες Λειτουργίες και Ακολουθίες βοήθησαν την υγιείαν του.
Ο ουρανός άκουσε τις δεήσεις των δικαίων μοναχών της πιο μεγίστης Μονής του Αγίου Όρους , του Βατοπαιδίου.Μια Μονή που ανέδειξε ο άνθρωπος < θαύμα > , ο Γέροντας Εφραίμ ο Βατοπαιδινός σε επίγειο παράδεισο. Ανέδειξε τα κειμήλιά της ,την Αγία Ζώνη της Παναγίας , τις περίπτυστες εικόνες , μουσεία , τράπεζα, χώροι φιλοξενίας, αγάπης πατρικής.Όλοι μας γευθήκαμε όσες φορές κι αν πήγαμε της φιλοξενίας , της στοργής και της δοτικής και ανιδιοτελούς προσφοράς του στην Ορθοδοξία και το Έθνος.Όλη η υφηλιος τον γνωρίζει . Σέβεται το οικουμενικό Πατριαρχείο και πιστά υπηρετεί την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία! Η οικουμενικότητα του Γέροντα Εφραίμ εχει άλλη διάσταση και άλλη μορφή. Ασύγκριτος στην Αγάπη για φτωχούς και εμπερίστατους . Καθολική η αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του από πολιτικούς , επιστήμονες επιχειρηματίες , διανοούμενους, νέους παιδιά , γέροντες. Χιλιάδες κληρικοί , λαϊκοί ανά την οικουμένη τα πνευματικά παιδιά και αναστήματά του.Σπουδάζει νέους , τροφοδοτεί συσσύτια , ιδρύματα, κοινοφελείς οργανισμούς. Ο προστατης του περιβάλλοντος , ο χορηγός και στο έργο της ζωής του Αγίου Νεκταρίου.
Οι κόποι των μοναχών , τα προίόντα της έφορης γης του Βατοπαιδίου , η Αγιορείτικη παραγωγή και προσφορά στον κόσμο αναδεικνύει την εργασία και τον μόχθο του Αγιορείτικου Μοναχισμού . Εμπερίστατοι λαοί , Ορθόδοξες εκκλησίες της διασποράς , συγγραφείς βιβλίων , οι πλούσιες εκδόσεις , αυτός ο πνευματικός οργασμός καθιστούν τον Γέροντα Εφραίμ ένα σπάνιο και σπουδαίο καθηγούμενο , έναν άξιο εργάτη του αμπελώνα του Κυρίου .
Πάντοτε προσευχόμαστε για σένα συνεχώς κόσμημα της εκκλησίας , αδάμαντα Κύπριε και πνευματοφόρε πάτερ Εφραίμ Βατοπαιδινέ.Σε δεκάδες Μονές , πόλεις και χώρες πήγανε εικόνες της Μονής Βατοπαιδίου της Παναγίας. Στη Ρόδο δύο ιερές Μονές Παραμυθίας και Παντάνασσας οφείλονται στην φυσική σου παρουσία που ήλθες στη Ρόδο με τη Ζώνη της Παναγίας . Πρόσφατα κοιμήθηκε ο Ηγούμενος της Μονής Παραμυθίας Γέροντας Σεραφείμ Παρχαρίδης , την 1η Αυγούστου 2021 , πλήρης ημερών και το όνομα σου δοξάζεται εξαιτίας του στη Μονή της Ρόδου.
Να σε χαιρόμαστε Γέροντα όλοι μας . Δόξα τω Θεώ που επέστρεψες στον μεγάλο αγώνα και το έργο σου . Σε έχουμε ανάγκη όλοι. Πολύχρονος !

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΝΕΤΤΑΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.