Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, 18 Αυγούστου, από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Δοροστόλου κυρού Αμβροσίου με την Ιερά Μητρόπολη να τιμά τη μνήμη του με την τέλεση Θείας Λειτουργίας και ιερού μνημοσύνου υπέρ ανάπαυσης της ψυχής του.

Στην ανακοίνωση της η Ιερά Μητρόπολη Δοροστόλου υπογραμμίζει ότι η συμβολή του μακαριστού Ιεράρχη τόσο στην τοπική εκκλησία όσο και στην Εκκλησία της Βουλγαρίας υπήρξε τεράστια.

“Στη μνήμη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος θα παραμείνει ως καλός ποιμένας, κληρικός και επίσκοπος, που έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην πνευματική φροντίδα του ποιμνίου του”, υπογραμμίζεται.

Ο κατά κόσμον Αλέξανδρος Αλεξάνδρωφ Παρασκεύωφ γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1942 στην πόλη Σβιτσώφ του Νομού Μεγάλου Τυρνόβου της Βουλγαρίας. Σπούδασε Χημικός στη Σόφια. Το 1987 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Σόφιας.

Στις 13 Αυγούστου 1983 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Κλεισούρας (στη Μητρόπολη Βιδινίου). Διάκονος χειροτονήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1983 από τον Μητροπολίτη Βιδινίου Φιλάρετο και Πρεσβύτερος στις 15 Αυγούστου 1984.

Υπηρέτησε ως Εφημέριος στη Μητρόπολη Βιδινίου. Στις 29 Ιουνίου 1989 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Από το 1988 μέχρι το 1994 υπηρέτησε ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Λοπούσνας.

Στις 3 Απριλίου 1994 χειροτονήθηκε από σχισματικούς Αρχιερείς του Πατριαρχείου Βουλγαρίας (Εναλλακτική Σύνοδος) Μητροπολίτης Βιδινίου. Είχε ως έδρα του την Μπερκόβιτσα.

Το 1998 επέστρεψε στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας και την 1 Οκτωβρίου 1998 η Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος της Σόφιας αναγνώρισε την χειροτονία του και του απένειμε τον τίτλο του Επισκόπου Βρανίτσης.

Υπηρέτησε ως Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Βιδινίου από το 1998 μέχρι το 2004 και ως Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Βράτζης από το 2004 μέχρι το 2010.

Στις 24 Ιανουαρίου 2010 εξελέγη Μητροπολίτης Δοροστόλου. Το 2013 διετέλεσε τοποτηρητής της Μητροπόλεως Βάρνης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.