του Αρχιμ. Γεράσιμου Βλατίτση - Μέσα στους δυσχείμερους καιρούς μας, που η Πατρίδα μας ταλαιπωρείται και ταπεινώνεται όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ήλθε το διήμερο της Πανηγύρεως του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης του από Δράμας στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλης της Δράμας, για να μας προσφέρει στιγμές αληθινής πνευματικής αναψυχής και μοναδικές ευκαιρίες θρησκευτικής και εθνικής ανατάσεως.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εφετινής πανηγύρεως απετέλεσε το γεγονός της διοργανώσεως, το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2018, των πρώτων Αθλητικών Αγώνων υπό την επωνυμία «Χρυσοστόμεια», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και προσωπικώς του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Παύλου, με συνδιοργανωτές την ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τα Σωματεία Στίβου και Άρσης Βαρών Ν. Δράμας.

Με τους αγώνες αυτούς, που ευελπιστούμε να εξελιχθούν σε θεσμό για την πόλη μας, τιμήθηκε προσηκόντως και σεμνοπρεπώς και δι’ αύτού του τρόπου η ιερά μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Σμύρνης του από Δράμας, ενώ προβλήθηκε δεόντως η αγάπη του προς τους νέους και φυσικά το ενδιαφέρον που σταθερά επεδείκνυε ο Άγιος για την ενασχόληση της νεολαίας με υγιείς αθλητικές δραστηριότητες.

Το ενδιαφέρον αυτό κορυφώθηκε με την γενναιόδωρη εκ μέρους του δωρεάν προσφορά προς τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης (ΠΓΣΣ) μεγάλης έκτασης, που ανήκε στην τοπική Εκκλησία, και την οποία έναντι πολλών χρημάτων ήθελαν να αγοράσουν οι αγγλικοί σιδηρόδρομοι.

Ο Άγιος Χρυσόστομος όμως απέρριψε τις σχετικές προτάσεις και χωρίς δεύτερη σκέψη παραχώρησε την έκταση αυτή στον Πανιώνιο, προκειμένου ο Σύλλογος να συνεχίσει απρόσκοπτα τις πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες και διοργανώσεις του και η νεολαία της Σμύρνης και της Ιωνίας να μην στερηθεί ούτε στιγμή τις δυνατότητες άθλησης και εκγύμνασης.

Οι πρώτοι λοιπόν εφετινοί αγώνες στίβου παμπαίδων-παγκορασίδων, τα πρώτα «Χρυσοστόμεια», έλαβαν χώρα με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Στάδιο της Δράμας και στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού μας, παρά και κόντρα στις όχι και τόσο ευνοικές καιρικές συνθήκες, και με αθρόα συμμετοχή πολλών παιδιών μας με μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό.

Πέραν τούτου, οι πάνδημοι διήμεροι εορτασμοί συνεχίσθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα το εσπέρας του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου με την τέλεση του Με­γάλου Αρ­χι­ε­ρα­τι­κού Ε­σπε­ρι­νού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου, αλλά και με την συμμετοχή πολλών κληρικών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και πλήθους πιστών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο οποίος συνήγειρε το ευλαβές εκκλησίασμα με το χειμαρρώδες ύφος του, προβάλλοντας ταυτοχρόνως την ηρωική μορφή του Αγίου Χρυσοστόμου, που εδραίος, σταθερός και αμετακίνητος στις παρακαταθήκες της Πίστεως και του Γένους μας υπερασπίσθηκε με σθένος ακατάβλητο και θείο ζήλο τα ιερά και τα όσια της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού ακολούθησε μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Προηγουμένως ο Ιερατικώς Προιστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Βλατίτσης, καλωσόρισε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου όλους τους παρευρισκομένους, αναφερόμενος με συντομία στο πολύπλευρο ποιμαντικό έργο που επιτελείται στην συγκεκριμένη Ενορία.

Στην συνέχεια, απενεμήθησαν μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις στους μικρούς και ελπιδοφόρους αθλητές μας, που με πολλή όρεξη και ενθουσιασμό συμμετείχαν στα πρώτα «Χρυσοστόμεια».

Στην μουσικοχορευτική εκδήλωση που ακολούθησε, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της πόλης μας «Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Παράδοσης» μας ταξίδεψε σε γνώριμα, διαχρονικά και αγαπημένα μονοπάτια της μουσικής μας παράδοσης, από την Μακεδονία και την Θράκη έως την αγιοτόκο και ηρωοτόκο γη της Ιωνίας και της Μικράς Ασίας, σε μία συγκινητική μουσική διαδρομή αναβαπτίσεως στα νάματα των παραδόσεων των ευλαβών και γενναιοφρόνων προγόνων μας.

Οι διήμεροι πανηγυρικοί εορτασμοί κορυφώθηκαν και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου με την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Παύλου, αλλά και με την συμμετοχή πολλών κληρικών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και πλήθους πιστών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο οποίος τόνισε πως στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η Πατρίδα μας, η Ορθοδοξία και η Εκκλησία μας, όπως ακριβώς και την εποχή της αιματοβαμμένης και τιμημένης Αρχιερατείας του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, εξακολουθούν να δίδουν διαρκή μαρτυρία της ζείδωρης σταυροαναστάσιμης παρουσίας τους, φυλάσσουσαι «πνευματικά σύνορα και Θερμοπύλας», μη φειδόμεναι κινδύνων, αγώνων και θυσιών.

«Η Αγία μας Εκκλησία», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «διά του πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου, ακόμη και σήμερα υποστασιάζει την τρισχιλιετή παρουσία του Ελληνισμού στην ιερή γη της Ιωνίας».

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Χρυσοστόμου πέριξ του Ιερού Ναού τη συνοδία της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και με την κατανυκτική συμμετοχή όλου του εκκλησιάσματος.

Τέλος, το εσπέρας της ιδίας ημέρας τελέσθηκαν προσηκόντως και ιεροπρεπώς ο μεθέορτος Εσπερινός και η Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος του Αγίου Χρυσοστόμου.

Δράμα: Λαμπρή Πανήγυρις του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.