Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά το γενέσιο του Προφήτη Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Τιμούμε τον Πρόδρομο της Χάριτος, όπου η Χάρις, το Φως και η Αλήθεια είναι ο Χριστός.

Πρόδρομος είναι αυτός που έρχεται πριν από το Χριστό για να μιλήσει γι΄ Αυτόν, για να ετοιμάσει την οδό να έρθει ο Κύριος. Αυτός είναι ο Βαπτιστής. Δικαιολογημένο, λοιπόν, το νοερό ρίγος που αισθανόμαστε τρεις φορές το χρόνο στην μνήμη του μεγάλου αυτού Αγίου της Εκκλησίας, επεσήμανε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ευγένιος Παντζαρίδης, στην ομιλία του στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου.

Δεν συνηθίζει η Εκκλησία, τόνισε, να γιορτάζει τα γενέθλια. Γενέθλια γιορτάζει μόνο στις 8 Σεπτεμβρίου της Παναγίας και σήμερα του Προδρόμου. Η εκκλησία τιμά μόνο την ημέρα της οσιακής, μαρτυρικής κοιμήσεως των αγίων. Αυτό δηλώνει ότι οι δυο αυτοί ξεχωριστοί άνθρωποι, η Παναγία και ο Πρόδρομος είναι οι μεγάλοι συμμέτοχοι, συνεργοί και συνεργάτες του Θεού στο Μυστήριο της Θείας Οικονομίας.

Ο Πρόδρομος, ο Βαπτιστής, ο Όσιος, ο Ασκητής, ο Προφήτης έχει όλες τις ιδιότητες , είναι το τέλος και η αρχή. Τελειώνει την μεγάλη περίοδο των Προφητών και ανοίγει την περίοδο των Αποστόλων. Είναι Προφήτης και Απόστολος.

Η πρώτη προφητεία του Προδρόμου είναι η ίδια του η γέννηση. Ο πατέρας του και η μητέρα του ήταν ηλικιωμένοι και έτσι η υπερφυσική δική του γέννηση προμήνυσε την τότε αληθώς υπερφυσική γέννηση του Χριστού.

Είναι το μεθόριο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Πρώτη φορά τότε ακούστηκε το μήνυμα της σωτηρίας και μετά ακούστηκε ξανά στον Ευαγγελισμό.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ευαγγελίστηκε την γέννηση του Χριστού και ο ίδιος Άγγελος ευαγγελίστηκε και τη γέννηση του Προδρόμου. Τόσο πολύ τιμημένο πρόσωπο είναι ο Βαπτιστής, πρόσθεσε ο π. Ευγένιος Παντζαρίδης.

Το όνομα Ιωάννης σημαίνει δώρο Θεού και το πρώτο δώρο που έκανε ο Θεός σε όλους για τη σωτηρία της ψυχής μας είναι ο ερχομός του Προδρόμου της παρουσίας του αναμενόμενου Μεσσία. Η μέριμνα του Βαπτιστού ήταν να κηρύξει την μετάνοια, την αλλαγή της ζωής.

Όταν δεν αισθάνεται κάποιος καλά με τον εαυτό του, κατέληξε ο π. Ευγένιος Παντζαρίδης, τότε θα πρέπει να αξιοποιεί αυτό που έλεγε ο Πρόδρομος, την μετάνοια δηλαδή . Δεν μετανιώνω για να το δουν οι άλλοι αλλά για τον εαυτό μου.

Μετανιώνω για να είμαι εγώ καλύτερα, να ζω εγώ ευτυχέστερα, να ζω εγώ ως υψιπετής αετός, έτσι όπως μου αρμόζει ως θείο πρόσωπο, ως εικόνα,ως αυτός που μετέχει στο ποτήριο της ζωής.

Δώρο Θεού ο ερχομός του Προδρόμου της Χάριτος

Δώρο Θεού ο ερχομός του Προδρόμου της Χάριτος

Δώρο Θεού ο ερχομός του Προδρόμου της Χάριτος


Δώρο Θεού ο ερχομός του Προδρόμου της Χάριτος

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.