Για τρίτη φορά στην ιστορία του υπερχείλισε φέτος το φράγμα Λευκάρων – Τι αναφέρει η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και ο Δήμαρχος Λευκάρων.

Για τρίτη φορά στην ιστορία του υπερχείλισε χθες το φράγμα Λευκάρων, που είναι το έβδομο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου με χωρητικότητα 13,85 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Σε δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αγάθη Χατζηπαντελή, Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων είπε πως «το φράγμα Λευκάρων υπερχειλίζει για τρίτη φορά στην ιστορία του».

«Οι προηγούμενες φορές ήταν το 2004 και το 2020» είπε και σημείωσε πως «είναι ένα από τα μεγάλα φράγματα της Κύπρου, το έβδομο στη σειρά, χωρητικότητας 13,85 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, ενώ είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από το φράγμα Ξυλιάτου».

Πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο φράγμα «κατασκευάστηκε το 1973 και είναι από τα πρώτα μεγάλα φράγματα που κατασκευάστηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία με σκοπό να υδροδοτεί τις περιοχές Λάρνακας και Αμμοχώστου».

Με την πάροδο των χρόνων και με την κατασκευή του φράγματος του Κούρρη και του Νότιου Αγωγού, είπε, το φράγμα συνδέθηκε με όλο το σύστημα του Νότιου Αγωγού και σήμερα εξυπηρετεί για άρδευση μία μεγάλη αρδευτική περιοχή απέναντι από το φράγμα και για σκοπούς πόσιμου νερού την περιοχή της Λευκωσίας και της Λάρνακας, ανάλογα με το ισοζύγιο και τον τρόπο που διαχειρίζεται το Τμήμα Υδάτων το νερό από τα φράγματα του Νοτίου Αγωγού.

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Χατζηπαντελή είπε πως «το φράγμα είναι λιθόρριπτο, κατασκευασμένο με χωμάτινο φράγμα, ύψους 70 μέτρων, έχει μια πανέμορφη κοιλάδα και ένα υπέροχο τοπίο στη λίμνη του φράγματος, ενώ το νερό του που κατεβαίνει από τα βουνά του Μαχαιρά είναι πολύ καλής ποιότητας».

«Λόγω της τοποθεσίας του και του τρόπου που είναι κατανεμημένη η λίμνη, το φράγμα Λευκάρων σπάνια υπερχειλίζει και είναι πραγματικά ευλογία να έχουμε αυτές τις ροές», σημείωσε.

Φέτος, είπε η κ. Χατζηπαντελή, «είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση όσον αφορά την εισροή νερού στα φράγματα». «Ενώ αρχίσαμε τον χρόνο με χωρητικότητα στα φράγματα της τάξης του 50%, σήμερα βρισκόμαστε στο 75% παγκύπρια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αρκετά από τα φράγματα της Κύπρου υπερχειλίζουν, αλλά την ίδια ώρα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να νοιώσουμε άνετα όσον αφορά το νερό».

Έστειλε το μήνυμα ότι «το νερό στην Κύπρο δεν είναι ποτέ αρκετό, ωστόσο χρειάζεται για τους ανθρώπους, για τη γεωργία, για τη φύση και το περιβάλλον και πάντα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στη χρήση του».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους χαρακτήρισε «δώρο Θεού την υπερχείλιση του φράγματος, αφού φέτος διανύουμε μια αρκετά καλή περίοδο όσον αφορά τις βροχοπτώσεις».

«Είναι γνωστό ότι η χώρα μας ταλαιπωρείται από πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης» είπε και σημείωσε πως «με ικανοποίηση παρατηρούμε πως μέχρι σήμερα η βροχόπτωση είναι αρκετά καλή και μερικά από τα φράγματα της Κύπρου άρχισαν ήδη να υπερχειλίζουν».

Πρόσθεσε ότι «το φράγμα Λευκάρων με την υπερχείλιση του προσφέρει χαρά και ικανοποίηση ενώ ενισχύει και περιορίζει το πρόβλημα της ύδρευσης σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα ενισχύει την προσπάθεια του πρωτογενή τομέα και της αγροτικής οικονομίας, αφού είναι γνωστό ότι το νερό του φράγματος χρησιμοποιείται από τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής για λόγους άρδευσης».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.