Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» φέτος το 2019 όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των προγόνων μας τιμά με ένα ιδιαίτερο τρόπο τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2018. Με πρωτοβουλία του Δ.Σ του Συλλόγου αγιογραφήθηκε και θα δοθεί ως δωρεά στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χαλκίδος η εικόνα του Αγίου Ευγενίου η οποία εκτός από τη μορφή του Πολιούχου της Τραπεζούντας φέρει και την απεικόνιση του μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά που αποτελεί ορόσημο για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό του Πόντου καθώς και το Ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας που αποτελεί ένα μνημείο σαφώς συνυφασμένο, ήδη από την ίδρυσή του από τον Μανουήλ Α΄ Κομνηνό, με την αυτοκρατορική δυναστεία των Μεγάλων Κομνηνών, το όνομα των οποίων φέρει και ο ιστορικός μας σύλλογος. Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χαλκίδος ( Παλαιό Νεκροταφείο ) χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός ανά τον κόσμο και ο εν Εύβοια σύλλογός μας συνεχίζει να τιμά όπως κάθε χρόνο τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου και να εμπνέεται από την θαυματουργική του δράση.

Λίγα λόγια για τον Άγιο που οφείλουμε να θυμόμαστε.

Ο Άγιος Ευγένιος ήταν ο πολιούχος Άγιος της Τραπεζούντας και γι’ αυτό επονομάζεται ο Τραπεζούντιος. Ο Άγιος συνδέεται με την πόλη στην οποία γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε και μαρτύρησε και οι πιστοί είναι περήφανοι για την καταγωγή του, αναφέροντας συνεχώς την πόλη της καταγωγής του. Μαρτύρησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. (21 Ιανουαρίου 290), στην ίδια πόλη κατά την διάρκεια των μεγάλων διώξεων που υπέστησαν οι Χριστιανοί επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μία εποχή όπου ο χριστιανισμός εμφανίστηκε κι άρχισε να εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου, υπό την αυτοκρατορία των Διοκλητιανού και Μαξιμιανού.

Σε μία περίοδο σκληρών, ίσως και των σκληρότερων, διωγμών απέναντι στους Χριστιανούς, όταν οι έπαρχοι της Καππαδοκίας και Αρμενίας, Λυσίας και Αγρικόλαος, έκαναν πράξη το απάνθρωπο διάταγμα να θανατώνουν κάθε πιστό της νέας θρησκείας, ο Άγιος Ευγένιος έζησε και μαρτύρησε, μαχόμενος κάθε στιγμή υπέρ της παρρησίας της βαθιάς του πίστης στον Ιησού Χριστό και το κήρυγμά του.

Ο Άγιος Ευγένιος μαρτύρησε με τους συναθλητές του Ουαλεριανό, Κάνδιδο και Ακύλα την 21η Ιανουαρίου 290 μ.Χ. οπότε τιμάται η μνήμη και των τεσσάρων μαρτύρων. Το σκήνωμα του Αγίου ενταφιάστηκε πλησίον του τόπου του μαρτυρίου του, οπότε και χτίστηκε ναός προς τιμή του.

Η λατρεία του Αγίου άρχισε να εξαπλώνεται στην Τραπεζούντα τον 5ο αιώνα. Αργότερα οι μεγάλοι Κομνηνοί τον θεώρησαν προστάτη τους, γεγονός που εξηγεί και τη συχνή απεικόνισή του σε νομίσματα και σε εμβλήματα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Ο Άγιος Ευγένιος ήταν ο δεύτερος Επίσκοπος της Τραπεζούντας, μετά τον ιδρυτή της Απόστολο Ανδρέα.
Η μνήμη του Αγίου Ευγενίου τιμάται κάθε χρόνο την 21η Ιανουαρίου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.