ΛΑΒΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΟΦΑΔΙΑ-«Όποιος παπάς δεν εμβολιάζεται, να πηγαίνει σπίτι του»-«Ελπίζω ότι θα καταλάβει ο νέος υπουργός Τουρισμού τι έχει γίνει με το ν/σ για το Ναυάγιο. Αυτό το νόημα έχουν και οι ανασχηματισμοί… Να διορθώνουν τα λάθη των προηγούμενων».

Μήνυμα για καθολικό και υποχρεωτικό εμβολιασμό των ιερέων έδωσε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομος ενόψει του πολύ δύσκολου φθινοπώρου που είναι προ των πυλών και της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Όπως είπε οφείλουν να το πράξουν γιατί έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και πρέπει να προστατέψουν το κοινωνικό σύνολο. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης είχε πει στον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και στον πρώην υπουργό Υγείας Β. Κικίλια ότι θα έπρεπε υποχρεωτικά να εμβολιαστούν όσοι μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο ή από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Επίσης, τόνισε ότι «όποιος παπάς δεν εμβολιάζεται, να πηγαίνει σπίτι του».
Πιο αναλυτικά είπε: «Θα θυμηθώ τα λόγια του Πατριάρχη μας που είπε προχθές σε μία συνέντευξη ότι το προσωπικό σου θέμα είναι δική σου υπόθεση, αλλά αν αρρωστήσεις δεν είναι προσωπικό… Αφορά την οικογένειά σου, την κοινωνία, τους διπλανούς και το κράτος, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα τα νοσοκομεία να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργούνται. Επομένως δεν είναι μια προσωπική επιλογή που μπορείς να πεις έτσι γουστάρω. Αυτό αφορά και την κοινωνία, δεν είναι προσωπικό σου θέμα. Για αυτό είχα πει και στον κ. Γεραπετρίτη και στον κ. Κικίλια, ο οποίος σήμερα ευτυχώς είναι υπουργός Τουρισμού, ότι θα πρέπει, με μια μονοκονδυλιά, όσοι μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο ή από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, υποχρεωτικά να εμβολιαστούν. Τελεία και Παύλα. Εγώ προσθέτω και οι παπάδες πρώτοι και καλύτεροι! Και όποιος παπάς δεν εμβολιαστεί να πηγαίνει σπίτι του! Δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν έχει δικαίωμα να έρχεται σε επαφή με κόσμο. Αυτοί που είναι αντίθετοι το πληρώνουν… Ήδη παπάς είναι άρρωστος εδώ στη Ζάκυνθο και ανιψιός παπά είναι άρρωστος. Δεν είναι προς ωφέλεια των ψυχών και των ανθρώπων που είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε».

Λάβρος κατά της Κράτσα για τα Στροφάδια
Επίσης, ο Μητροπολίτης απάντησε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφερειακή αρχή για τα Στροφάδια.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 304 χρόνων από την μετακομιδή του Σεπτού Λειψάνου του Πολιούχου, Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο, o Μητροπολίτης είχε «ξεσπαθώσει» από άμβωνος για τα Στροφάδια. Με χειμαρρώδη λόγο και ενώ ήδη είχαν αποχωρήσει οι τοπικές αρχές πριν ολοκληρωθεί η λειτουργία (πλην του Δημάρχου), αναφέρθηκε στην καθυστέρηση των έργων για την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων. «Δυστυχώς οι αρμόδιοι έχουν ξεχάσει… Οι αρμόδιοι κάνουν πως ξεχάσανε, παρότι εδώ και 4-5 χρόνια έχω κάνει μελέτη για την αποκατάσταση των Στροφάδων. Φύγανε οι πολιτικοί μας για να μην τα ακούσουνε. Έκατσε ο Δήμαρχος που δεν έχει ευθύνη για αυτό», είχε πει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Η ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής
Στη συνέχεια, η περιφερειακή αρχή είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων αναφερόταν: «Με αφορμή απαράδεκτα σχόλια που διατυπώθηκαν από εκκλησιαστικούς παράγοντες για το έργο των Αρχών του τόπου αναφορικά με την αποκατάσταση των εκκλησιαστικών μνημείων της Ζακύνθου και των Στροφάδων, η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος απέναντι στην πολιτισμική και εκκλησιαστική κληρονομιά μας, ενημερώνει την κοινωνία αναφορικά με τα έργα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στους τομείς της εκκλησιαστικής κληρονομιάς, προς αποκατάσταση της αλήθειας λόγω της συστηματικής και σκόπιμης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, όπως επιχειρείται. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δίνει όραμα, εξασφαλίζει χρηματοδότηση και επιταχύνει την εξέλιξη των έργων, όπως αυτό των Στροφάδων, ενώ με δική της πρωτοβουλία εντάσσονται στο ΕΣΠΑ ή χρηματοδοτούνται μελέτες αποκατάστασης εκκλησιαστικών μνημείων της Ζακύνθου.

Α. Ιερά Μονή Στροφάδων
Αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος και δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων
Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων εξασφάλισε την χρηματοδότηση του έργου. Με την αποφασιστικότητα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, αντιμετωπίστηκαν κατ΄ αρχάς οι ενστάσεις μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου για την σκοπιμότητα του έργου το οποίο χαρακτηριζόταν μη αναπτυξιακό και με μεγάλου ύψους προϋπολογισμό (14.000.000 ευρώ περίπου) με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού || Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η Περιφερειάρχης εξασφάλισε τις πιστώσεις του έργου οι οποίες δεν υπήρχαν στον κατάλληλο κωδικό, προκάλεσε σύσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τον οδικό χάρτη του έργου και μάλιστα δέσμευσε άμεσα το ποσό των 2.000.000 ευρώ, έναντι του ποσού των 800.000 ευρώ το οποίο θεωρούσε επαρκές το Υπουργείο Πολιτισμού για την έναρξη των εργασιών της αποκατάστασης του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής.
Με παρέμβαση της Περιφερειάρχη επισπεύσθηκε η έγκριση απαλλαγής από τις χρονοβόρες περιβαλλοντικές άδειες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ως προαπαιτούμενο που θα καθυστερούσαν σημαντικά την έναρξη των εργασιών, ενώ παράλληλα, η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για την προκήρυξη του έργου. Οι εργασίες που γίνονται στο βόρειο λιμένα των Στροφάδων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και υπολείπονται οι εργασίες ανωδομής οι οποίες ξεκινούν άμεσα. Από το βόρειο λιμένα του νησιού θα πραγματοποιείται η μεταφορά υλικών για τις εργασίες του Καστρομονάστηρου. Αφού ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στο βόρειο λιμένα θα ξεκινήσουν οι εργασίες του νότιου λιμένα. Η Περιφερειακή Αρχή διερωτάται πως είναι δυνατόν να εγκαλείται για “δήθεν αδιαφορία” από εκκλησιαστικούς παράγοντες οι οποίοι θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουν και να εκτιμούν το έργο, τον σεβασμό και την προσήλωσή της στην εκκλησιαστική κληρονομιά και παράδοση της Ζακύνθου».

«Τι έκανε για τη Ζάκυνθο η Περιφερειάρχης; Μην κοροϊδεύουν τον κόσμο! Είναι απαράδεκτοι!»
Ο Μητροπολίτης τόνισε: «Ποιοι είναι οι εκκλησιαστικοί παράγοντες που κάνανε τα σχόλια εκτός από μένα; Η κ. Κράτσα ήταν στην Ευρώπη τον καιρό που έκανα εγώ τη μελέτη. Το κράτος είναι υποχρεωμένο όταν ένα μνημείο κινδυνεύει να τρέξει ΕΚΕΙΝΟ να το φροντίσει. Φρόντισα εγώ και έκανα μελέτη. Πλήρωσα 300.000 ευρώ, εγκρίθηκε από το ΚΑΣ αυθημερόν όταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν ο κ. Σαμαράς. Από τότε και ύστερα τι έκανε η κ. Κράτσα που ήταν στο εξωτερικό; Τι έκανε για τη Ζάκυνθο και τώρα που είναι Περιφερειάρχης; Τίποτα απολύτως, ένα μηδενικό είναι η κ. Κράτσα. Μου είχαν πει ότι στις 20 Ιουλίου θα είχε γίνει. Ήμουν στα Στροφάδια και περίμενα… Αν ήρθε η κ. Μενδώνη ήρθες και εσύ! Τώρα πέρασε ο Αύγουστος και λένε εντός Σεπτεμβρίου. Μπορούν να κοροϊδεύουν τους ψηφοφόρους τους, εμένα που από παιδί 12 χρονών δούλευα δεν μπορούν να με κοροϊδεύουν. Εγώ είμαι υπέρ της πολιτικής και εναντίον των οποιοδήποτε ολοκληρωτικών καθεστώτων… Γιατί είμαι υπέρ της πολιτικής; Γιατί μπορούμε και τους αλλάζουμε και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Σεπτέμβριο που θα πάει ο εργολάβος να εγκατασταθεί, τι θα κάνει ενόψει του χειμώνα; Ούτε τα ρούχα τους δεν θα προλάβουν οι εργαζόμενοι να κουβαλήσουν. Μην κοροϊδεύουν τον κόσμο, γιατί θα βγαίνω στο μπαλκόνι και θα τα λέω πλέον. Είναι απαράδεκτοι! Ας ρωτήσει η κ. Κράτσα την κ. Μοθωναίου πόσες φορές μου είπε ότι θα πάει στο ελεγκτικό, πόσες φορές μου είπε ότι εγκρίθηκε από το ελεγκτικό και πόσες φορές μου είπε ότι σε πέντε μέρες θα πάμε στα Στροφάδια. Αν δεν το ξέρει να ρωτάει πρώτα τους δικούς της!!!

Ο νέος υπουργός Τουρισμού και τα Στροφάδια
Τέλος, ο Μητροπολίτης Δωδώνης είπε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση με τον νέο υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια για το θέμα του Ναυαγίου. «Νομίζω ότι εξαρχής ήταν παλαβό το νομοσχέδιο που ήθελε να ψηφίσει ο κ. Χάρης… Και γιατί ήταν παλαβό; Η γραμμή αιγιαλού είναι εκεί που τελειώνει το κύμα. Άντε να είναι 2,3 ή 5 μέτρα. Εκείνοι το κάνανε 170 μέτρα από τη θάλασσα. Έχουμε ένα σχέδιο που παρουσιάσαμε στη Λέσχη «Ο Ζάκυνθος» και έχει να κάνει με το τι μπορούμε να κάνουμε για την ασφάλεια στο χώρο. Το δώσαμε στον πρώην υπουργό, δεν το άνοιξε και δεν το κοίταξε.

Εν πάση περιπτώσει φτάσαμε στο σημείο ο Δασάρχης να ζητάει 5 εκατ. δραχμές για να κάνει αποχαρακτηρισμό της περιοχής. 5 εκατομμύρια!!! Το λέω και αν έχει κότσια να μου κάνει μήνυση. Κάνει ένα νομοσχέδιο με έδρα της Α.Ε. στην Αθήνα… Γιατί στην Αθήνα; Δεν έβαλαν καθόλου την εκκλησία που έχει την περιουσία της. Γιατί; Έβαλαν τελικά τον Δήμαρχο, αλλά άργησαν. Δεν είναι οι νόμοι μόνο για τον υπουργό και το επιτελείο του είναι και για μας! Θα έχουμε μια επαφή με τον κ. Κικίλια και ελπίζω ότι θα καταλάβει. Αυτό το νόημα έχουν και οι ανασχηματισμοί, να διορθώνουν τα λάθη των προηγούμενων με καλή διάθεση. Έχουμε ενημερώσει και το γραφείο του Πρωθυπουργού και τους αρμόδιους που εισηγούνται και είμαστε εδώ. Αυτοί μπορεί να είναι αύριο και μπορεί να μην είναι… Εμείς θα είμαστε. Αυτό είναι το μήνυμα στην κ. Κράτσα».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.