ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Ιστορική υπήρξε η αρχή του έτους 2022 όσον αφορά στον ετήσιο εορτασμό των Θεοφανίων στην «Πόλη των Εκκλησιών» της Αυστραλίας, την Αδελαΐδα. Ο 42ος διαδοχικός εορτασμός των Θεοφανίων, με κέντρο του, όπως πάντα, την τελετή του Αγιασμού των υδάτων, η οποία συνοδεύεται κατά παράδοσιν από λαϊκό πανηγύρι, έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο (8 και 9 Ιανουαρίου).

Ο εορτασμός, που διοργανώθηκε από την Διακοινοτική Επιτροπή Νοτίου Αυστραλίας, πραγματοποιήθηκε στον συνήθη τόπο της παραλίας του Glenelg, της κορυφαίας παραθαλάσσιας τοποθεσίας της Αδελαΐδος.

Μέχρι και πέρυσι, το λαϊκό πανηγύρι-φεστιβάλ ήταν μονοήμερο και ακολουθούσε την τελετή του Αγιασμού των υδάτων, τελουμένη την πρώτη Κυριακή μετά την (εργάσιμο στην Αυστραλία) ημέρα των Θεοφανίων. Εφέτος, με την ευλογία και πρωτοβουλία του Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Αδελαΐδος, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, ελήφθη από την Διακοινοτική Επιτροπή η τολμηρή απόφαση για την χρονική επέκταση του πανηγυριού στο διήμερο αυτού του Σαββατοκύριακου (πρώτου μετά την ημέρα των Θεοφανίων).

Το πλήθος των επισκεπτών του Σαββάτου αποτελείτο, κυρίως, από πρόσωπα μη ελληνικής καταγωγής, κι έτσι το πανηγύρι-φεστιβάλ υπήρξε θαυμάσια ευκαιρία για την γνωριμία της ευρύτερης αυστραλιανής κοινότητος με την ορθόδοξη πίστη, την ελληνική κουζίνα και τον μουσικό πολιτισμό μας.

Η για πρώτη φορά έναρξη του λαϊκού πανηγυριού το Σάββατο υπήρξε εντυπωσιακή και προοιωνίζεται αναμφιβόλως ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία τα επόμενα χρόνια.

Ο εορτασμός των Θεοφανίων του έτους 2022 υπήρξε ιστορικός, επιπλέον, και για το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, συμμετείχε σ’ αυτόν, ομού μετά των εννέα υπολοίπων Ενοριών-Κοινοτήτων της πόλεως, και η Ενορία-Κοινότης Γεννήσεως του Χριστού Port Adelaide, η οποία μέχρι τώρα τελούσε τον Αγιασμό των υδάτων την πρώτη Κυριακή μετά την ημέρα των Θεοφανίων στα νερά του Port River.

Για πρώτη φορά εφέτος ο Αγιασμός των υδάτων τελέστηκε από την Ενορία-Κοινότητα Γεννήσεως του Χριστού Port Adelaide ανήμερα των Θεοφανίων, με την επιπρόσθετη για την Ενορία-Κοινότητα ευλογία, της τελέσεως, τόσο του Αγιασμού των υδάτων, όσο και των προηγηθεισών στον Ναό Ακολουθιών του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό.

Στη λιτανεία, που ακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, και στην τελετή του Αγιασμού των υδάτων συμμετείχαν και ιερείς άλλων Ενοριών-Κοινοτήτων, οι οποίοι αφίχθησαν μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών στους αντιστοίχους Ναούς. Τον σταυρό ανέσυρε από τα νερά του Port River ο νεαρός κ. Ιωάννης Κοκολάκης.

Είναι πρόξενος μεγάλης χαράς το γεγονός ότι ο εορτασμός των Θεοφανίων, εφενός απέκτησε μια νέα και μεγαλύτερη σημασία για την Ενορία-Κοινότητα Γεννήσεως του Χριστού και, αφετέρου, έδωσε την ευκαιρία στην Ενορία/Κοινότητα – για πρώτη φορά από την έναρξη, πριν από 42 χρόνια, του λαϊκού πανηγυριού/φεστιβάλ στο Glenelg – να συμμετάσχει στον, από κοινού όλων των Ενοριών-Κοινοτήτων της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής στην Αδελαΐδα, εορτασμό των Θεοφανίων στο Glenelg. Είναι βέβαιο ότι τα σημαντικά αυτά γεγονότα, τελούμενα για πρώτη φορά, θα μείνουν ως σημεία καμπής στην ιστορία της Εκκλησίας στην Αδελαΐδα.

Το αποκορύφωμα του εορτασμού των Θεοφανίων στο Glenelg ήταν, ασφαλώς, η τελετή του Αγιασμού των υδάτων, την Κυριακή, 9 Ιανουαρίου, στην οποία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, πλαισιούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλης. Πενήντα κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα για τον Σταυρό, τον οποίο ανέσυρε ο νεαρός κ. Στυλιανός Ζαχαράκης από την Ενορία Προφήτου Ηλιού Norwood. Ο Θεοφιλέστατος μίλησε για τη σπουδαιότητα του δώρου της ζωής και την τραγωδία της απωλείας της (μάλιστα προώρου), αλλά και για την δοθείσα εις ημάς ελπίδα διά της ζωοποιού άκρας συγκαταβάσεως του Κυρίου μας, διά του βαπτίσματός Του στον Ιορδάνη ποταμό, από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Στην τελετή του Αγιασμού των υδάτων και, ακολούθως, στο επίσημο μέρος του προγράμματος του λαϊκού πανηγυριού-φεστιβάλ (το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, είχε ήδη αρχίσει από το πρωί του Σαββάτου), συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πρωθυπουργού της Πολιτείας Νοτίου Αυστραλίας και του Αρχηγού της Αντιπολιτεύσεως (οι οποίοι δεν ηδυνήθησαν να παραστούν αυτοπροσώπως λόγω της, εξαιτίας του κορωνοϊού, απαγορεύσεως των μετακινήσεών τους), καθώς και άλλοι βουλευτές και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Ο εορτασμός καλύφθηκε επαρκέστατα από τα ελληνικά και αυστραλιανά μέσα γενικής ενημερώσεως.

Παρά την έκρηξη των κρουσμάτων COVID-19 το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο στη Νότιο Αυστραλία, η προσέλευση επισκεπτών στον εορτασμό (αν και ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές) υπήρξε, παρά ταύτα, πολύ καλή και ιδιαιτέρως ικανοποιητική, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων κολυμβητών για την ανάσυρση του Σταυρού μάλλον ξεπέρασε τον αριθμό των προηγουμένων ετών. Τα δε σχόλια και απόψεις, που εκφράστηκαν σε σχέση με τη διήμερη διάρκεια του λαϊκού πανηγυριού-φεστιβάλ, ήταν ιδιαιτέρως θετικά.

Είναι ολοφάνερο ότι το μέλλον του εορτασμού των Θεοφανίων στη φετινή του μορφή προοιωνίζεται λαμπρό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.