ΑΓΙΟΙ ΙΣΙΔΩΡΟΙ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ.

Κολλάει ο Τίμιος Σταυρός των Αγίων Ισιδώρων στο πόδι κοπέλας με αναπηρία και γίνεται καλά. Πετάει τις πατερίτσες και τρέχει μέσα στους Άγιους Ισίδωρους Λυκαβηττού.

Το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων, είναι κτισμένο ή μάλλον σκαλωμένο στην πιο μεγάλη σπηλιά του Λυκαβηττού. Οι παλαιοί Αθηναίοι το έλεγαν «ο Άγιος Σιδερέας», κατά το Αθηναϊκόν ιδίωμα.

Πότε ακριβώς κτίστηκε ο ναός των Αγίων Ισιδώρων, δεν μας είναι γνωστό. Η εγκυκλοπαίδεια Μακρή αναβιβάζει την ίδρυση του Ιερού Ναού στον ΙΣΤ’ αιώνα.

Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι την αφορμή της ιδρύσεως έδωσε η ανεύρεση στην σπηλιά λευκών εκ του χρόνου οστών ασκητού φέροντος εις το στήθος του την εικόνα των Αγίων Ισιδώρων.

Άλλη αναφέρει ότι το μέρος αυτό χρησίμευε ως τόπος μελέτης των δύο εν Αθήναις φίλων και συμφοιτητών κατά τον 4ο αιώνα Βασιλείου του Μεγάλου και Γρηγορίου του Θεολόγου.

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Ισιδώρων γνώρισε άνθηση μετά το 1834 όταν η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Βασιλείου. Αυτό επειδή δεν υπήρχαν πολλοί ναοί τότε στην Αθήνα.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.