Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 ο Μέγας Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α' εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο κτήτορας της Μονής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, συγχοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου και του Καθηγουμένου Γέροντα Πολυκάρπου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

«Η Εκκλησία λειτουργούσε ανέκαθεν συνοδικώς, θεωρώντας τη γνώμη των πολλών, σε κλίμα προσευχής και στο όνομα του Θεού, ως εγγύηση αληθείας. Δείκτης πορείας ήταν η Αποστολική Σύνοδος των Ιεροσολύμων το 48 μ.Χ. και στη συνέχεια ακολούθησαν τοπικές Σύνοδοι για την επόλυση διαφόρων προβλημάτων» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος πρόσθεσε: «Οι 318 Πατέρες διετύπωσαν με ακρίβεια την ορθή πίστη, όπως προκύπτει από τα Ιερά Ευαγγέλια, ότι δηλαδή ο Ιησούς Χριστός είναι ο σαρκωθείς Υιός και Λόγος του Θεού, ο Οποίος ήλθε στη γη, δίδαξε, θαυματούργσε, έπαθε και απέθανε κατά σάρκα πάνω στον Σταυρό, αλλά αναστήθηκε ως «πρωτότοκος εκ των νεκρών» (Κολ. 1, 18).»

«Η συμβολή των Αγίων Πατέρων και των Οικουμενικών Συνόδων στη διαφύλαξη της Αλήθειας για τη σωτηρία του ανθρώπου υπήρξε και είναι καταλυτική. Οι ιεροί Πατέρες δεν αυτοανακηρύχτηκαν αυθεντίες και δεν θέλησαν, ο καθένας μόνος του, να ρυθμίσει υψηλά θέματα Πίστεως και προβλήματα ευταξίας στην εκκλησιαστική ζωή. Συνάχτηκαν με προσευχή και νηστεία, και επικαλέστηκαν το Πανάγιο Πνεύμα στις συζητήσεις τους» – τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: «Οι αποφάσεις των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων δεν εήταν ανθρώπινες επινοήσεις, αλλά επινεύσεις του Αγίου Πνεύματος. Ιδίωνς οι Δογματικές διδασκαλίες δεν είναι λογικές ή νομικές εκφράσεις, αλλά τα συστατικά της Αληθείας. Ας μείνουμε κοντά σ’ αυτή τη σώζουσα Αλήθεια, ως μέλη της Αγίας μας Εκκλησίας, για να είμαστε αύριο οικιστές του Παραδείσου».

Να σημειωθεί ότι στον εσπερινό συμμετείχαν νέοι από τις Ενοριακές Κατηχητικές Συνάξεις και πλήθος λαού, που προσήλθαν στο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία των Αγίων.

Τέλος, αύριο, ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου, το οποίο θα μεταδοθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση από τις 8 το πρωί έως τις 11π.μ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.