Πριν λίγες ημέρες, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο κατέταξε στην χορεία των Αγίων επτά Νεομάρτυρες από την Καστοριά. Ένας από αυτούς είναι και ο Ιερομάρτυς Βασίλειος Καλαπαλίκης, εφημέριος Χιλιοδένδρου, ο οποίος μαρτύρησε με πέλεκυ το έτος 1902.

Έτσι, σήμερα τελέστηκε σήμερα η πρώτη επίσημη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ιερέων και των Διακόνων της τοπικής Εκκλησίας. Συγκινητική ήταν η στιγμή, πριν την αρχή της Θείας Λειτουργίας, κατά την οποία η αγιογραφημένη εικόνα καθώς και τα μαρτυρικά Λείψανα του Αγίου τέθηκαν προς προσκύνηση.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στον στίχο του αποστολικού αναγνώσματος “Συνιστώντες εαυτούς ως Θεού διάκονοι”. Ο διάκονος του Θεού, ανέλυσε, είναι διάκονος πίστεως, αγάπης, θυσίας, προσφοράς, υπομονής. Ένας τέτοιος διάκονος ήταν και ο Ιερομάρτυς Βασίλειος ο οποίος πρόσφατα αγιοκατατάχθηκε.

Ευχαρίστησε δε τον Μητροπολίτη Σιατίστης, ο οποίος ήταν πρωτεργάτης στην ανακομιδή των Λειψάνων του Νεομάρτυρος. Τέλος ευχαρίστησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την περί αυτού Σύνοδο για την τιμή που επεφύλαξε στην τοπική μας Εκκλησία και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνουν επίσημες εκδηλώσεις για όλους τους καστοριανούς Νεομάρτυρες.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.