Με αναφορές στην Ουκρανία και στην Αγία Γη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης ημέρας (Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου) της τακτικής συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου για το μήνα Φεβρουάριο. Ακόμα, η Ιερά Σύνοδος όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο ως ομιλητή στην Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και εν τοις προσώποις Αυτών όλους τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την άριστη συνεργασία καθ’ όλα τα έτη της Αρχιεπισκοπείας Του.

Αμέσως μετά, η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως και ανεγνώσθη η υπ’ αριθ. πρωτ. 18/3.2.2022 Αναφορά του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την Αναφορά αυτήν ο κ. Επιφάνιος ενημερώνει την Δ.Ι.Σ. ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας απεφάσισε ότι άπαντες οι υπό τον εφησυχάζοντα εν Κιέβω Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Κιέβου κ. Φιλάρετο (Ντενισένκο), κατά παράβασιν των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, άνευ κανονικής εκλογής από την Ιερά Σύνοδο Αυτής αντικανονικώς εκλεγέντες «αρχιερείς», συμπεριλαμβανομένων και των εκ του εν Ελλάδι παλαιοημερολογιτικού σχίσματος προερχομένων και αυτοπροβαλλομένων ως Αρχιερέων Αυξεντίου Μαρίνη και Δημητρίου (Χρυσοστόμου) Καλλή, καθηρημένου κληρικού της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και άπαντες οι ανήκοντες στους εν Ελλάδι παλαιοημερολογίτες, ουδεμία κανονικότητα αντλούν από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ουδόλως και επ’ ουδενί μπορούν να γίνουν δεκτοί σε εκκλησιαστική κοινωνία.

Η Δ.Ι.Σ., λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνεχείς αναφορές και εκκλήσεις του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου σχετικά με τις απειλές για την χριστιανική παρουσία στην πόλη Ιερουσαλήμ και σε όλη την Αγία Γη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στα ιερά προσκυνήματα και εναντίον των χριστιανών, δηλώνει ότι συμπαρίσταται ενεργώς στον αγώνα του παλαιφάτου Πατριαρχείου.

Ακολούθως η Δ.Ι.Σ.:

– Ενέκρινε το πρόγραμμα του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας (13-3-2022). Κατά την Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, όρισε ως ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο.

– Ενέκρινε τις προτάσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 13 έως και 19 Μαρτίου ε.έ., και της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από την Δευτέρα 21 Μαρτίου έως και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 27 Μαρτίου ε.έ.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.