Με μεγαλοπρέπεια η πόλη της Καστοριάς εόρτασε τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιό της, Μεγαλομάρτυρα Μηνά τον Θαυματουργό, την ημέρα μνήμης του Αγίου και ημέρα της Απελευθερώσεως της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό (1912).

Οι ακολουθίες της εορτής, κάθε χρόνο τελούνται στο Ιερό Μεταβυζαντινό Παρεκκλήσιο Παναγίας Μουζεβίκη (Άγιος Μηνάς) όπου διασώζεται περίφημη αγιογραφία του Αγίου.

Φέτος στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Υποδοχή και Εσπερινός
Την παραμονή της εορτής, μετά την υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μηνά, έμπροσθεν του Ιερού Παρεκκλησίου, τελέσθηκε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συγχοροστατούντων των δύο Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών. (Δείτε περισσότερα για τον Εσπερινό ΕΔΩ)

Αρχιερατικό Συλλείτουργο
Την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε ο Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος και ομιλούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Τους τρεις Μητροπολίτες πλαισίωσαν, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαυριωτίσσης Αρχιμ. Νεκτάριος Κακουλίδης, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Πειραιώς Πρωτοπρ. Ιωάννης Παναγιώτου και οι διάκονοι των Μητροπολιτών π. Παίσιος π. Σιλουανός και π. Παντελεήμων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας για την πρόσκλησή του και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς για την συλλειτουργία, αναφέρθηκε αρχικά στην εθνική ελευθερία, η οποία είναι απαραίτητη για να ζει κανείς ελεύθερος και να εξασκεί τα θρησκευτικά και κοινωνικά του καθήκοντα.

Πρόσθεσε όμως, ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένο, αλλά ζητούμενο και πρέπει κανείς να αγωνίζεται για να παραμείνει ελεύθερος από κάθε εξάρτηση.

Τόνισε ότι αυτό είναι απαραίτητο γιατί στις ημέρες μας υπάρχουν ποικίλα φιλοσοφικά και ιδεολογικά ρεύματα, τα οποία οδηγούν τον άνθρωπο σε μία δουλεία των αισθήσεων και των αισθητών , έστω και αν ζει σε ελεύθερες πατρίδες και η ελευθερία εκφράζεται ως μηδέν και όχι ως αγάπη.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, επικέντρωσε την προσοχή του, στο θέμα της ελευθερίας, από θεολογικής πλευράς.

Αφού διευκρίνισε ότι υπάρχουν μερικές λεπτές διαφοροποιήσεις ως προς τις έννοιες αυτεξούσιο, προαίρεση και ελευθερία, τόνισε ότι κατά την Ορθόδοξη Θεολογία, ο Θεός έκανε τον άνθρωπο να είναι ελεύθερος και να παραμείνει ελεύθερος.

Η ουσία όμως της ελευθερίας είναι: Πρώτον ο άνθρωπος να αγαπά τον Θεό και τον συνάνθρωπο, με ανιδιοτελή αγάπη. Δεύτερον, να είναι κατά χάριν μέτοχός της αθανασίας του Θεού, και έτσι να μην είναι κάτω από το κράτος του θανάτου και της φθοράς. Τρίτον, βλέποντας την δόξα του Θεού, να είναι κοινωνός της αληθείας, από πλευράς θεολογικής, και εκφραστής της.

Στην συνέχεια είπε, ότι ο εορταζόμενος Άγιος Μηνάς, όπως και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, είχαν αυτά τα τρία γνωρίσματα της ελευθερίας, ήτοι την ανιδιοτελή αγάπη, την υπέρβαση του θανάτου και την βίωση της αληθείας.

Κατέληξε δε, στο ότι πέρα από την εθνική και κοινωνική ελευθερία, πρέπει να ζούμε την πραγματική ελευθερία, όπως την προσδιόρισε, η οποία επιτυγχάνεται εν Χριστώ, μέσα στον χώρο της Εκκλησίας.

Εκκλησιάστηκαν, ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Αμανατίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη και ο Δημάρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, ο Γεν. Γραμματέας Διοίκησης Ηπείρου και Δ. Μακεδονίας κ. Σεραφείμ Λιάπης, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος κ. Σπυρίδων Σκλάβος, ο Ταξίαρχος Κοζάνης κ. Κωνσταντίνος Καλιαμάνης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Δ. Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Τσαλίκης, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Καστοριάς κ. Νικόλαος Έξαρχος κ.α. καθώς και πλήθος πιστών οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν και να ευχαριστήσουν τον ελευθερωτή Άγιο Μηνά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα του Αγίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ευχαρίστησε τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και Πειραιώς κ. Σεραφείμ, που ήρθαν στην Καστοριά για να τιμήσουν τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο και να συνεορτάσουν τα Ελευθέρια της πόλεως.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, είναι ένας κορυφαίος Θεολόγος και κόσμημα της Ιεραρχίας, με βαθύ Θεολογικό, κοινωνικό, εθνικό και ψυχολογικό λόγο, που βοηθάει τον άνθρωπο να γνωρίζει το νόημα της ζωής και δημιουργίας.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, είναι καθηγητής των νομοκανονικών της Εκκλησίας. Έχει το θάρρος της γνώμης του, και παρεμβαίνει σε θέματα της ταυτότητας του Γένους, αλλά και των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών. Διότι, όπως είπε κατά τον Εσπερινό και ευχήθηκε ο κ. Σεραφείμ «Πάντα ελεύθεροι, πάντα Ορθόδοξοι, πάντα Έλληνες».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, εξέφρασε την χαρά του που εορτάζει για δεύτερη χρονιά, τον πολιούχο Άγιο και τα Ελευθέρια της Καστοριάς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.