Στο ερημικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Θερμοπυλών, το οποίο είναι κτισμένο στην ορεινό όγκο της Ανάβρας Φθιώτιδος, μετέβη το πρωί του Σαββάτου 4 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, προκειμένου να τιμήσει την Ιερά μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Μιχαήλ των Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών, ο οποίος έζησα τα τελευταία 7 χρόνια της ζωής του, εκοιμήθη και ετάφη στο Ιστορικό αυτό Μοναστήρι, το οποίο τυγχάνει κτίσμα των Κομνημών και το οποίο στην περίοδο της ακμής του αριθμούσε 200 και πλέον μοναχούς.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και απηύθυνε λόγο διδακτικό προς τους παρευρισκομένους ευσεβείς πιστούς.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος μετέβη πλησίον της Ανάβρας, στο Ιστορικό χωριό Μενδενίτσα, το οποίο αποτελούσε την Καθέδρα της πάλαι ποτέ Επισκοπής Θερμοπυλών και Μενδενίτσης, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου ετέλεσε το ετήσιο Ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Εφημερίου του χωριού, π. Γεωργίου Λύτα, οποίος και εκοιμήθη μετά από ολιγόμηνη ασθένεια σε ηλικία 60ετών, όντας εν ενεργεία Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγο παραμυθητικό και επιστηρικτικό προς την οικογένεια και τους κατοίκους του χωριού, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από την παρουσία τόσων Ιερέων, αλλά και πιστών, οι οποίοι και είχαν κατακλίσει τον Ιερό Ναό μέσα και έξω, προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη του μακαριστού Παπα – Γιώργη της Μενδενίτσας.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

« Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σ΄αυτόν τον Ιστορικό τόπο, προκειμένου να τιμήσουμε τη μνήμη ενός ευλογημένου Ιερέα, ενός αδελφού και συλλειτουργού μας, ενός Λειτουργού του Υψίστου, ενός ανθρώπου που θέλησε να διαθέσει την ύπαρξή του στην διακονία του Χριστού και στην διακονία των αδελφών του, όπως κάθε Ιερέας που είναι προσφέρει τον εαυτό του και την ύπαρξή του ολόκληρη στην Αγία Τράπεζα, στην διακονία της Εκκλησίας και στην διακονία των ανθρώπων, για να γίνεται η αμαρτία, έλεος και αγιασμός, για να γίνεται ο πόνος των ανθρώπων, χαρά, για να γίνεται το πρόβλημα, λύση και να πορέυεται ο άνθρωπος τον δρόμο του αγιασμού.

Ο τόπος μας είναι ευλογημένος από οσιακές ψυχές αφιέρωσαν τον εαυτό τους την ψυχή τους, την ύπαρξη τους ολόκληρη στον Θεό και στους αδελφούς τους. Η πιο ευλογημένη επιλογή ζωής για κάθε άνθρωπο, είναι να αυτοπροσφέρεται, να δίνεται για χάρη των άλλων. Να δινόμαστε αδελφοί μου, να μην ζούμε κλεισμένοι στον εαυτό μας, γιατί αυτή η ζωή είναι ζωή δυστυχίας και κόλασης, αντίθετα η επιλογή, η οποία μας βγάζει από τον εαυτό μας και μας δίνει την δυνατότητα το κάθε χάρισμα που έχει ο καθένας από εμάς, να γίνετε ανάπαυση, ξεκούραση και λιμάνι για τον άλλο άνθρωπο, αυτή είναι η πιο επιτυχημένη επιλογή μέσα στη ζωή».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο κατά σάρκα υιός του μακαριστού π. Γεωργίου, π. Νικόλαος Λύτας, Κληρικός της Μητροπόλεως, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λυγαριάς, εκ μέρους της οικογένειας του, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογημένη και τιμητική παρουσία του στο ετήσιο μνημόσυνο του πατρός τους, αλλά και για την πατρική συμπαράσταση του στο πένθος τους.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με όλους τους κατοίκους του χωριού στην γραφική πλατεία της Μενδενίτσας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.