Ο Διονύσης Σιμόπουλος, από χθες το απόγευμα αναπαύεται στη γη της Ηλείας. Μετά την τελετή της κηδείας του που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης στου Παπάγου, η πομπή με τη σορό του, η οικογένεια και οι συγγενείς του, κατευθύνθηκαν προς το Γρύλλο.
Σύμφωνα με το ilialive, ο σπουδαίος αστροφυσικός μπορεί να μην γεννήθηκε στο χωριό αυτό της Κρέστενας, να μην μεγάλωσε εκεί, αλλά το αγάπησε ως τόπο καταγωγής του πατέρα του και πέρασε όμορφες στιγμές διακοπών μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Εκεί ήταν και η επιθυμία του να ταφεί.
Διονύσης Σιμόπουλος
Διονύσης Σιμόπουλος
Το απόγευμα της Τρίτης στο Γρύλλο ήταν η οικογένειά του, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συγχωριανοί που καμάρωναν για τον Διονύση Σιμόπουλο, για τον εξαίρετο αυτό επιστήμονα, αλλά και άνθρωπο της διπλανής πόρτας, γείτονα και φίλο… Ήταν όλοι εκεί για να τον αποχαιρετίσουν, στην ταφή στο κοιμητήριο του χωριού.
Διονύσης Σιμόπουλος
Διονύσης Σιμόπουλος
Ποιος ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος
Ο εμβληματικός και επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της αστρονομίας και γενικότερα της επιστήμης στην Ελλάδα έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.
Γεννημένος στα Ιωάννινα το 1943, ο Διονύσης Σιμόπουλος είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, όπου στη συνέχεια, μεταξύ 1968-1973, εργάστηκε σε διάφορες θέσεις, μεταξύ άλλων, ως διευθυντής του Πλανηταρίου της πολιτείας. Έπειτα από πρόσκληση του Ιδρύματος Ευγενίδου ανέλαβε τη διεύθυνση του Πλανηταρίου στην Αθήνα (1973-2014) και στη συνέχεια ονομάστηκε επίτιμος διευθυντής του.
Είχε στο ενεργητικό του πολλές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις, έχοντας χρηματίσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, το 2006 τιμήθηκε με τον “Ακαδημαϊκό Φοίνικα” του υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας και το 2015 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.