Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία: Νομοσχέδιο βουλευτή από το «Svoboda» προβλέπει την εθνικοποίηση των Λαύρων, των ναών και άλλων περιουσιακών στοιχείων των ενοριών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το Ουκρανικό Κοινοβούλιο δημοσίευσε νομοσχέδιο περί απαγόρευσης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο της Ουκρανίας υπ’ αριθ. 7204 από 22 Μαρτίου 2022, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ουκρανικής Βουλής Περί απαγόρευσης του Πατριαρχείου Μόσχας στην επικράτεια της Ουκρανίας, η συντάκτης του είναι η βουλευτής Οξάνα Σαβτσούκ, η οποία εξελέγη στη Ράντα στους καταλόγους του κόμματος του Παν-ουκρανικού Συνδέσμου «Svoboda» στην εκλογική περιφέρεια αρ. 83 (Ιβάνο-Φρανκίβσκ).

Το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση στην ουκρανική επικράτεια του Πατριαρχείου Μόσχας – της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των θρησκευτικών οργανώσεων που αποτελούν μέρος του, «συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

«Όλη η εκκλησιαστική περιουσία των ανώτατων εκκλησιαστικών οργάνων και διοίκησης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία και θρησκευτικών οργανώσεων που αποτελούν μέρος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Μητρόπολης Κιέβου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συνοδικών ιδρυμάτων, επισκοπικών διοικήσεων, εντός 48 ωρών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου καταγράφεται και εθνικοποιείται, με τον τρόπο που ορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το άρθρο 2 προβλέπει ότι οι θρησκευτικές κοινότητες, τα μοναστήρια και τα θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του Πατριαρχείου Μόσχας μπορούν να αλλάξουν την υποταγή τους εντός 14 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου σύμφωνα με τον νόμο της Ουκρανίας Περί ελευθερίας συνειδήσεως και θρησκευτικών οργανώσεων», κάτι που θα τους επιτρέψει να διατηρηθούν όλη τους την περιουσία.

Το άρθρο 4 ορίζει ότι η Αγία Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κιέβου, η Αγία Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Πότσαεφ, η Αγία Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογκόρσκ και άλλα αρχιτεκτονικά μνημεία εθνικής σημασίας που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από το Πατριαρχείο Μόσχας περιέρχονται στην ιδιοκτησία του κράτους και οι συναλλαγές (αποφάσεις) περί χρήσεώς τους ακυρώνονται.

Το άρθρο 5 ορίζει ότι με την αλλαγή της υπαγωγής θρησκευτικών κοινοτήτων, μοναστηριών και θεολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Πατριαρχείου Μόσχας, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ελέγχει πληροφορίες για αντι-ουκρανική ή οποιαδήποτε αντικρατική δραστηριότητα ή συνεργατικότητα με τον Ρώσο επιτιθέμενο και, εάν αυτές οι πληροφορίες βεβαιώνεται, φέρει τους υπευθύνους σε ποινική ευθύνη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.