Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου λειτούργησε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (Γ΄ Νηστειών) ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με την συμμετοχή μεγάλου εκκλησιάσματος.

Στο κήρυγμα του ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «ο Χριστός ταυτίζεται με τον Σταυρό. Ο Ίδιος θέλησε να φθάσει στο έσχατο σημείο της ανθρώπινης ταπείνωσης, στον φυσικό θάνατο και μάλιστα, με τον πιο ατιμωτικό τρόπο εκείνης της εποχής. Αυτός ήταν ο τρόπος, για να καταργήσει τον Άδη και ν’ ανοίξει και πάλι τον δρόμο προς τον Παράδεισο. Ανέβηκε στον Σταυρό για την δική μας σωτηρία…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «ο Κύριος μάς καλεί σήμερα να άρουμε τον δικό μας σταυρό. Ποιος είναι αυτός ο σταυρός; Μια απλή απάντηση είναι το βάρος του βίου, με τα πάθη και τις αδυναμίες, τα προβλήματα και οι αντιξοότητες της μεταπτωτικής ζωής μας. Πολύ περισσότερο, όμως, ο σταυρός μας είναι η θυσία γι’ Αυτόν… είναι η λοιδορία που υφίσταται ο πιστός στην εποχή μας, που αδικείται, που στερείται.

Είναι η απόφαση να σταθούμε δίπλα στον κάθε άλλον και να γίνουμε σταυροφόροι του δικού του πόνου. Καλούμαστε να σταυρωθούμε για τον άλλον, αυτόν στο πρόσωπο του οποίου ο Χριστός μάς είπε ότι θα συναντήσουμε Εκείνον. Κάποιες φορές αυτός ο άλλος μας αδικεί, μας πονά, δε μας συγχωρεί κι όμως, εμείς πρέπει να πορευτούμε μαζί του, για να συγχωρήσουμε, να συμπονέσουμε, να σταθούμε αλληλέγγυοι. Αυτός είναι ο σταυρός μας. Καταλαβαίναμε, λοιπόν, ότι η προσκύνηση του Σταυρού είναι εύκολη, αλλά η μίμησή του δύσκολη…».

Το απόγευμα, στον ίδιο Ναό, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Γ΄ Κατανυκτικό της φετινής Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στο τέλος του οποίου συνέχισε την σειρά των κατανυκτικών ομιλιών του, με θέμα την ζωή και τις διδαχές του Νεοφανούς Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.


Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.