Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιδιαίτερη κατάνυξη εψάλη το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 στις 6.00 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, ο Αναστάσιμος Εσπερινός, σύμφωνα με το πρόγραμμα της 14ης ημέρας των εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020».

Στην Ιερά Ακολουθία έλαβαν μέρος, ο Πανασιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Μεθόδιος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, ο Πανασιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Νήφων, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου Τερψιθέας Γλυφάδας, πλαισιούμενοι από τους Ιερείς του Ιερού Ναού και άλλους Ιερείς.

Ψαλλομένων των ύμνων της Λιτής, έγινε η περιφορά εντός του Ναού της Ιεράς Εικόνος της “Παναγίας της Τριχερούσας”, (πιστού αντιγράφου) προερχόμενη από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, ενώπιων της οποίας έγινε δέηση υπέρ υγείας πάντων των νοσούντων και των οικογενείων τους.

Η Ιερά Εικόνα τοποθετήθηκε σε ειδικό προσκυνητάρι στο κέντρο του Ιερού Ναού για ασπασμό από τους πιστούς.

Προ της απολύσεως της Ιεράς Ακολουθίας, ο Γέροντας Μεθόδιος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορία της θαυματουργού Εικόνος και στα θαύματα που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα και ευχαρίστησε τους Ιερείς και τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού για την πνευματική σχέση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Ιερά Μονή και την Ενορία δια της ιεράς Εικόνος της “Παναγίας της Τριχερούσας”.

Ακολούθησε αντιφώνηση του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ματθαίου Χάλαρη, ο οποίος χαρακτήρισε: “ιστορική την σημερινή ημέρα για την πνευματική οικογένεια – Ενορία η οποία αξιώθηκε της μεγάλης τιμής, ευλογίας και χαράς από την παρουσία της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επονομαζόμενης “Τριχερούσας”, η οποία και θα παραμείνει εσαεί στον Ιερό Ναό: Τιμής, διότι δεν υποδέχτηκε η Ενορία τον πρώτο Πολίτη του Κράτους, αλλά την Πρώτη Κυρία του Ουρανού, ευλογίας, διότι η παρουσία Της στους χαλεπούς καιρούς της Πανδημίας, αποτελεί το αντίδοτο για τη θεραπεία κάθε ψυχικής και σωματικής νόσου και χαράς, διότι ο Κύριος επέβλεψε στην πνευματική ανάγκη – ταπείνωση των πιστών και προσέφερε το ανεκτίμητο αυτό δώρο”.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Γέροντα Μεθόδιο, το ζεύγος Ιωάννη και Φωτεινή Ν. για την κάλυψη των εξόδων Αγιογραφήσεως της Ιεράς Εικόνος και τους πιστούς για την αθρόα συμμετοχή τους, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων, στις καθημερινές εορταστικές εκδηλώσεις.

Στην Ιερά Ακολουθία έδωσαν το παρόν ο Πρόξενος της Σερβίας και ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Δημητρίου ενώ έψαλε ο πολυμελής βυζαντινός χορός “Αντιφωνικόν Μέλος”, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού κ. Γεωργίου Καμαριάρη.


Η 14η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020» ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία, στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Καραμολέγκος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αναλήψεως Σωτήρος Καρτεράδου Θήρας και έψαλε ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής – Πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Κατρακούλης, συνοδευόμενος από ιεροψάλτες – μαθητές του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.