Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χερουβείμ Τσίνογλου από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας φιλοξένησε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου, όπου λαμβάνουν χώρα οι ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020”.

Ο π. Χερουβείμ ανέπτυξε το θέμα «Η Ο εκ δεξιών πόλεμος της υπερηφανείας και το όπλο της ταπεινοφροσύνης».

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Πανοσιολογιώτατος αναλύοντας κομμάτια των ομιλιών του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά εξέθεσε τη μέθοδο του διαβόλου στον πόλεμο που εγείρει κατά των ποθούντων εν Χριστώ ζειν, επεξηγώντας σε τι συνίσταται ο εκ δεξιών πόλεμος τς υπερηφανείας.

Εν συνεχείᾳ παρουσίασε παραδείγματα ανθρώπων που πολεμήθηκαν και είτε νίκησαν είτε νικήθηκαν στον εκ δεξιών πόλεμο της υπερηφανείας τόσο από την Αγία Γραφή όσο και από Πατερικές διηγήσεις, παρουσιάζοντας εναργέστερα τον τρόπο που δρα το πάθος αυτό κατά του ανθρώπου.

Εκθέτοντας θέσεις των Αγίων Πατέρων και συγκεκριμένα του Μ. Βασιλείου, Γρηγορίου του Νύσσης, του Ιερού Χρυσοστόμου, του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, Ιωάννου της Κλίμακος, Αββά Δωροθέου, εξέθεσε αναλυτικά σε τι συνίσταται ο εκ δεξιών πόλεμος και που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους.

Επικαιροποιώντας το θέμα ο ομιλιτής έκανε λόγο για τον τρόπο που ο εκ δεξιών πόλεμος εμφανίζεται μέσα στην οικογένεια, στο πρόσωπο του ποιμένος, και σε κίβδηλους «ομολογιακούς αγώνες» πίσω από τους οποίους κρύβεται το πάθος της υπερηφανείας. Τόνισε πως στον πόλεμο αυτό οφείλονται τόσο τα σχίσματα όσο και οι αιρέσεις που εμφανίζονται εντός της Εκκλησίας, ως αποτέλεσμα της αίσθησης των πεπλανημένων ανθρώπων, ότι από αυτούς εξαρτάται ἡ «συντήρηση του θεσμού της Εκκλησίας» γεγονός που προκαλεί ένα είδος αμφισβήτησης του έργου του Αγίου Πνεύματος εν Αυτή.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο π. Χερουβείμ εξέθεσε μια σειρά Αγιογραφικών και Αγιοπατερικών ρήσεων με τίς οποίες ανέδειξε τη σημασία της ταπεινοφροσύνης στη ζωή του Χριστιανού, ως κατά φύσιν τρόπου σκέψεως που οδηγεί στην ταπείνωση. Τέλος με αφορμή κείμενο του νεοφανούς Οσίου Σωφρονίου του Έσσεξ μίλησε για την ασκητική – ηθική και την θεία – οντολογική ταπείνωση.

Ο ομιλιτής περάτωσε τον λόγο του με μια ευχή και προτροπή, να ταπεινωθούμε εναντίον του Θεού Τελωνικώς, για να κληρονομήσουμε με τη Χάρη και το Έλεος Του την αιώνιο Βασιλεία Του.

Ακολούθησε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” εντός του Ιερού Ναού στο οποίο ο π. Χερουβείμ απάντησε στα ερωτήματα που του υπέβαλαν οι ακροατές.

Η 3η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία της οποίας λειτουργός και ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου Ηρακλείου Αττικής.

Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ. κ. Στέφανος Τσάρας και Χαράλαμπος Καλαπανίδας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.