Η τελευταία ημέρα των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ περιελάμβανε το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή, με την παρουσία των αρχών του Δήμου, ενώ το απόγευμα εψάλη ο Παρακλητικός Κανόνας στην Παναγία την Τριχερούσα, στους Αγίους Αναργύρους και στον Άγιο Νικηφόρο τον Λεπρό, τα χαριτόβρυτα και ευωδιάζοντα λείψανα των οποίων φιλοξενήθηκαν στον Ιερό Ναό καθ’ όλη τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

Ακολούθησε ομιλία με τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Στέφανο Αναγνωστόπουλο και θέμα, “Διδαχές από τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα”, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες κατά τις ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020», που πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, με απόλυτη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους πιστών σε όλες τις εκδηλώσεις από 4 έως 28 Οκτωβρίου.

Ο π. Στέφανος με τη μεγάλη πνευματική εμπειρία που έχει ως πνευματικός δεκαετιών, έχοντας ζήσει δίπλα σε αγίους ανθρώπους και έχοντας διδαχθεί από τη διδασκαλία τους, μας μίλησε για τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα:

“Ο Θεός δεν μας αφήνει μόνους στους τωρινούς καιρούς που δοκιμάζονται από ποικίλες δοκιμασίες και παγκόσμια αρνητικά γεγονότα” είπε ο π. Στέφανος.

“Μέσω αγίων ανθρώπων που επιλέγει, μας καθιστά ολοφάνερη την παρουσία Του, τον παρηγορητικό λόγο Του και την άμεση ανταπόκρισή Του στις εναγώνιες προσευχές μας.

Ένας εξ αυτών ήταν και ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα, Πρώην Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους, γνήσιο πνευματικό τέκνο του Αγίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού.

Το θεμέλιο των πνευματικών του διδαχών ήταν η υπομονή και η νοερά προσευχή – ευχή του Ιησού.

Ήταν ένας γνήσιος εραστής της ορθόδοξης παράδοσης, ένας αυθεντικός μιμητής της ζωής των αγίων, ένας ταπεινός μαθητής του Ιησού, μέσα από την εφαρμογή των ευαγγελικών εντολών Του.

Αφοσιωμένος εξολοκλήρου στον αγώνα για την κάθαρση της καρδίας του και υπομένοντας σταυρικά αμέτρητες δοκιμασίες, διωγμούς και θλίψεις, κατέφευγε στην λατρεία του Τριαδικού Θεού – λειτουργική ζωή και στη βοώσα σιωπή της προσευχής, η οποία του προσέφερε ως παρηγορία και ενίσχυση, απερίγραπτες και αμέτρητες θείες αποκαλύψεις και χαρίσματα.

Στο πρόσωπό του, η χάρις του Παναγίου Πνεύματος εμπιστεύτηκε τα μεγάλα χαρίσματα της προφητείας, της προόρασης και της διόρασης.

Πλημμυρισμένος από το άκτιστο Φως και έχοντας κατ’ επανάληψη αξιωθεί να βιώσει από την εν σώματι ζωή του, την παραδείσια και ασώματη ζωή των αγγέλων και των αγίων, παρέδωσε την ψυχή του μέσα στα απύθμενα βάθη της ταπείνωσης, των δακρύων και της καθαρότητος”.

Tέλος ο π. Στέφανος ανέφερε πληθώρα θαυμαστών γεγονότων από την πνευματική σχέση του με τον μακαριστό Γέροντα Εφραίμ, που μας παραπέμπουν σε παρόμοια γεγονότα που αναφέρουν τα Γεροντικά και ο Ευεργετινός.

Ο π. Στέφανος ευχήθηκε, μιμούμενοι τη ζωή των αγίων και με τις ευχές του μακαριστού Γέροντα Εφραίμ, να αξιωθούμε και εμείς των ουρανίων χαρισμάτων και της χαράς του Παραδείσου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον επίλογο που έκανε ο π. Ματθαίος, αναφερόμενος στις πνευματικές δωρεές που αξιωθήκαμε στις πολυήμερες ενοριακές εκδηλώσεις με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020» και αφού ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους που συμμετείχαν στις 25ήμερες εκδηλώσεις, καθώς επίσης και τους πιστούς που καθημερινά κατέκλυαν άφοβα και με ακλόνητη πίστη τον Ιερό Ναό, ευχήθηκε ο Θεός να μας αξιώσει όσα ακούστηκαν από τις ομιλίες να τα μετατρέψουμε σε τρόπο πνευματικής ζωής.

Από την επαύριο αρχίζουν οι ετοιμασίες για τα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.