Με τον Παρακλητικό Κανόνα της Αγίας Υπομονής της Αυτοκράτειρας, λείψανο της οποίας φιλοξενεί ο Ιερός Ναός μας , άρχισαν οι απογευματινές ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018», της 2ης ημέρας.

Ακολούθησε ομιλία με τη συμμετοχή πλήθους πιστών με θέμα:»Η πνευματική ζωή στην πράξη», με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αρσένιο, τον Σιναΐτη.

Ο ομιλητής άρχισε την ομιλία του με αναφορά στους στίχους 1,5 του γ’ κεφαλαίου της Σοφ. Σολομώντος , “Δικαίων δὲ ψυχαὶ ἐν χειρὶ Θεοῦ, καὶ οὐ μὴ ἅψηται αὐτῶν βάσανος. καὶ ὀλίγα παιδευθέντες μεγάλα εὐεργετηθήσονται, ὅτι ὁ Θεὸς ἐπείρασεν αὐτοὺς καὶ εὗρεν αὐτοὺς ἀξίους ἑαυτοῦ·” τους οποίους ανέπτυξε διεξοδικά.

Στη συνέχεια είπε: “Η σωστή και πνευματική αντιμετώπιση του κάθε λογής πειρασμού, βρίσκεται στην αυτομεμψία, στην αποκαλυπτική αποδοχή του ενσυνείδητου ή του υποσυνείδητου ναρικισσισμού που αποδεικνύεται και ως το βασικό μας πρόβλημα.

Οι Άγιοι Πατέρες, παρομοιάζουν τον πειρασμό με φωτιά που δοκιμάζει το “μέταλλο” του πειραζομένου. Γι’ αυτό, παροτρύνουν τον πιστό, δια της ησυχογενούς προσευχής, να αφουγκραστεί τη γαλήνια και γλυκιά άφωνη φωνή του Θεού Λόγου, η οποία θα αποκαλύψει σε αυτόν το μήνυμα που επιφέρει ο υποτιθέμενος πειρασμός.

Οπλισμένος ο πιστός με πολύ θάρρος, υπομονή, αυτομεμψία και καρτερία, αλλά, στερεωμένος στην ανείκαστη αγαθότητα του Χριστού, η οποία συγκατένευσε και του αποκάλυψε προ του θανάτου του το κρυφό σκώληκα, που κατέτρωγε τα σωθικά του, αποπροσανατολίζοντάς τον απομυζώντας αδηφάγα το πνευματικό αίμα,αναλύεται γονυπετής σε δάκρυα ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης στο ψυχοσώστη Χριστό,αποκτώντας επιτέλους και προ του τέλους, την πραγματικότητα του εαυτού του, βιώνοντας ιλαρώς ως δωρεά, την πραγματική χριστομίμητον ταπείνωση.

Αλλά είναι η συναίσθηση της αδυναμίας μας, που μας κάνει να παραδίνουμε τον εαυτό μας ολοκληρωτικά και ειλικρινά στα χέρια του Θεού. Εμείς όμως προσπαθούμε να είμαστε δυνατοί και εμποδίζουμε το Θεό να φανερώσει τη δύναμή Του”.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: “O Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης μιλώντας για την εμπειρία της μεγάλης δοκιμασίας έλεγε• όταν το σώμα δοκιμάζεται, τότε η ψυχή αγιάζεται. Με την αρρώστια πονάει το σώμα μας, το χωματόκτιστο αυτό σπίτι μας, αλλά έτσι θα αγάλλεται αιώνια ο νοικοκύρης του, η ψυχή μας, στο ουράνιο παλατάκι που μας ετοιμάζει ο Χριστός”.

Στο ίδιο πνεύμα συμβούλευε και ο Όσιος Πορφύριος: “Αισθάνομαι την ασθένεια ως αγάπη του Χριστού. Οι πειρασμοί είναι ένας άλλος επίσης δρόμος, που μας ανεβάζει στη Βασίλεια των Ουρανών, όταν τους αντιμετωπίζουμε χωρίς γογγυσμό, με μετάνοια, δοξολογία κι ευχαριστία προς το Θεό. Το τέλειο είναι να μην προσευχόμαστε για την υγεία μας. Να μην ευχόμαστε να γίνουμε καλά, αλλά να γίνουμε καλοί”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο π. Αρσένιος ανέφερε τις πέντε αιτίες κατά τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, για τις οποίες επιτρέπει ο Θεός στον αντίδικο να πολεμά τους ανθρώπους:

Πρώτη αιτία, είναι για να μάθουμε να διακρίνουμε την αρετή από την κακία μέσα από την εμπειρία αυτού του πολέμου.

Δεύτερη αιτία, είναι για να «εξαναγκαστούμε» τρόπον τινά, να προσκολληθούμε με βεβαιότητα και ακλόνητα στην αρετή.

Τρίτη αιτία, για να μην υπερηφανευόμαστε όταν προκόβουμε στην αρετή, αλλά να συνειδητοποιήσουμε εκ της εμπειρίας του πνευματικού αυτού αγώνα ότι κάθε προκοπή είναι δωρεά του Θεού.

Τέταρτη αιτία, για να ταπεινωθούμε και για να συνειδητοποιήσουμε και μισήσουμε και ομολογήσουμε (εξομολόγηση) και εγκαταλείψουμε τις αμαρτίες μας, που γίνονται αιτία πειρασμών.

Πέμπτη αιτία, για να μην ξεχάσουμε την δική μας ασθένεια και τη του Θεού δύναμη, όταν προοδεύοντας στον πνευματικό αγώνα αξιωθούμε και φθάσουμε σε κάποιαν αρετή”.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Eνοριακό Αρχονταρίκι” στο οποίο ο π. Αρσένιος απάντησε στα ερωτήματα που του υπέβαλαν οι ακροατές.

Η 2η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Γιαννιός Μετοχιάρης της Ιεράς Μονής Αστερίου και έψαλε βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου
κ. Αντωνίου Παπαδοπούλου.
ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018: Πλήθος πιστών στην ομιλία του Αρχιμ. Αρσένιου Σιναΐτη

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018: Πλήθος πιστών στην ομιλία του Αρχιμ. Αρσένιου Σιναΐτη

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018: Πλήθος πιστών στην ομιλία του Αρχιμ. Αρσένιου Σιναΐτη


ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018: Πλήθος πιστών στην ομιλία του Αρχιμ. Αρσένιου Σιναΐτη

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.