Η Ενορία είναι ένα ζωντανό κύτταρο που μαζί με όλες τις άλλες ενορίες, δηλαδή όλα τα άλλα κύτταρα, δημιουργούν και αποτελούν ένα ζωντανό σώμα, την τοπική Εκκλησία.

Η αποστολή της είναι να ευαγγελίζεται, να κατηχεί, να τελεί τη λατρεία και να διακονεί τους αδελφούς και ιδίως τους αναγκεμένους αλλά και να προσφέρει ευκαιρίες πνευματικής ωφέλειας.

Εναρμονισμένη με αυτό το πλαίσιο η Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει και φέτος, μετά από δύο δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας που έπληξε την πατρίδα μας, τις ενοριακές, καλλιτεχνικές και πνευματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την καθημερινή διακονία στον πάσχοντα άνθρωπο μέσω των δομών του Συσσιτίου και της προσφοράς δεμάτων τροφίμων.

Στα τμήματα που δημιουργήθηκαν συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι ενορίτες, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων διδασκόντων θα καλλιεργήσουν τις δυνατότητες τους στις τέχνες και στον πολιτισμό, στην πατροπαράδοτη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική από τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Γεώργιο Ανδρικόπουλο, στην παραδοσιακή δημοτική και έντεχνη μουσική, στην αγιογραφία, στην εκμάθηση μουσικών οργάνων, στην εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών. Παράλληλα θα λειτουργήσουν παραδοσιακή χορωδία Κυριών, Παιδική χορωδία, χορευτικά τμήματα, κύκλος μελέτης Αγίας Γραφής και Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Η εργώδης και φιλότιμη αυτή προσπάθεια συνιστά μία έμπρακτη προσφορά αγάπης και ευθύνης της Ενορίας του Μεγάλου Φωτίου προ το φιλόθεο, φιλότεχνο και φιλόκαλο πλήρωμα της και ιδίως προς τη χρυσή ελπίδα μας, τη νεολαία!

Να σημειωθεί επίσης ότι στον Ναό θα λειτουργήσει για 9η χρονιά και το παράρτημα Βυζαντινής μουσικής της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αναγνωρισμένο από το κράτος, με τις ευλογίες του Παναγιώτατου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

Σκοποί του παραρτήματος είναι να αναδεικνύει νέους μύστες της θείας τέχνης του Ιερού Δαμασκηνού και να διατηρήσει και να μεταλαμπαδεύσει την εκκλησιαστική και παραδοσιακή Ελληνική μουσική!

Οι σπουδές έχουν διάρκεια 5 ετών για την απόκτηση του πτυχίου και επιπλέον δύο έτη για το δίπλωμα μουσικοδιδασκαλίας με την προοπτική να διδάξουν μουσική στα ανώτερα και κατώτερα μουσικά ιδρύματα της χώρας μας. Η Σχολή λειτουργεί υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου κ. Στυλιανού Ζαχαρίου.

Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας οι Εφημέριοι του Ναού π. Μακάριος και π. Θεοδόσιος, υπευθύνου των κατηχητικών σχολείων, τέλεσαν τον αγιασμό για την έναρξη των δραστηριοτήτων ενώ κατά την ώρα του κοινωνικού ανεγνώσθη το μήνυμα του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’ για τη νέα κατηχητική χρονιά.

Προ της απολύσεως οι Ιερείς τέλεσαν τρισάγιο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του αειμνήστου και πολυκλαύστου Αρχιμανδρίτου Κυπριανού Γλαρούδη, Προϊσταμένου του Προσκυνηματικού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος σαν σήμερα τελούσε τα ονοματήριά του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.