Οι εκ Φθιώτιδος εκπρόσωποι της πολιτείας της, οι οποίοι συνόδευσαν αυτοπροσώπως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και τον όμιλο των 250 και πλέον προσκυνητών κληρικών και λαϊκών από την Φθιώτιδα και παρέστησαν στην επίσημη τελετή υπογραφής της Πράξεως Αγιοκατατάξεως του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημοσίευσαν τις ακόλουθες δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας:

«Ιδιαίτερη η χαρά και συγκίνηση στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο οποίος ήταν κατάμεστος από τους συμπατριώτες μας, κατά την τέλεση της ακολουθίας της Αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου. Ενός Αγίου που ξεχώρισε για την πραότητα και την φιλανθρωπία του. Που δεν περιορίστηκε εντός των τειχών του μοναστηριού αλλά βρισκόταν άοκνα δίπλα σε όλους όσους είχαν ανάγκη. Ξεχωριστή δε αγάπη έτρεφε προς τα παιδιά, τα οποία νουθετούσε, εξομολογούσε και στήριζε με πολλούς τρόπους.

Θυμίζω ότι η προετοιμασία για να οδηγηθούμε στη χθεσινή ευλογημένη ημέρα της Αγιοκατάταξης του πατρός Βησσαρίωνος ξεκίνησε από τον μακαριστό μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο και τους πατέρες της Μονής Αγάθωνος και ολοκληρώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Συμεών, τον οποίο ευχαριστώ και συγχαίρω.

Θερμές ευχαριστίες στον Παναγιώτατο και τους πατέρες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία, καθώς και στις προξενικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη. Σημειώνω δε, ότι στην έδρα του προξενείου μας είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τους εκπροσώπους των μελών της Ελληνικής κοινότητας και να συζητήσουμε ουσιώδη θέματα που τους απασχολούν».

Η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη:

«Στην Πόλη των Πόλεων! Με αφορμή την τελετή της υπογραφής της αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου βρέθηκα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Μέγιστη τιμή η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο! Μεγάλη χαρά η συμμετοχή στη γιορτή αυτή με εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα. Την Φθιώτιδα, την Μεσσηνία, την Κρήτη και άλλα μέρη! Γεμάτος ο Πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου σήμερα και γεμάτες οι ψυχές μας από φως κι ελπίδα. Ο Βησσαρίωνας, πραγματικά φώτισε κάθε μίλι της ζωής του με τη γενναιοδωρία και την ταπεινότητά του. Μπορεί να τον θυμόμαστε στα γεράματά του πια να μιλάει βραχνά καθήμενος σε μια γωνιά στη μονή Αγάθωνος. Κι όμως η ανωτερότητα του πνεύματος, και η διαύγεια του μηνύματος της αγάπης του για τον άνθρωπο ήταν πιο σθεναρά και πιο ηχηρά από ποτέ.

Μέσα στα χρόνια ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών αλλά και οι μοναχοί της Μονής Αγάθωνος δεν ξέχασαν τον Βησσαρίωνα. Αντιθέτως καθημερινά μιλούσαν γι αυτόν, την ζωή και την προσφορά του. Και έφτασε η ώρα να γίνει πραγματικότητα η αγιοκατάταξή του.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το Πατριαρχείο για την θερμή υποδοχή και τη σημερινή φιλοξενία αλλά και το προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη για την διοργάνωση της επίσκεψης καθώς και της συνάντησης με μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη».

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου:

«Ο Άγιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης υπήρξε κληρικός της Μητροπόλεως Φθιώτιδας και αδελφός της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος. Η μνήμη, αλλά και οι εμπειρίες για τη διακονία, την αγάπη και την συμπαράσταση που απλόχερα έδινε στους ανθρώπους, είναι η ζωντανή μαρτυρία που συγκροτεί την αντίληψη που υπάρχει για το βίο του.

Η Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνα επετεύχθη χάρη στις προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κ.κ Συμεών, ο οποίος ηγείται της αποστολής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Σεβασμιώτατος Φθιώτιδας, με το υψηλό κύρος που διαθέτει στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, επέτυχε να υποστηρίξει ενώπιον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ Βαρθολομαίου, με τρόπο υποδειγματικό, άριστα τεκμηριωμένο και απόλυτα μεθοδικό το αίτημα της Αγιοκατάταξης, η οποία χωρίς αμφιβολία αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας της Μητροπόλεώς μας, τόσο από εκκλησιαστικής και θεολογικής, όσο και από κοινωνικής και τοπικής σκοπιάς.

Αξιομνημόνευτη ήταν η συμβολή του Μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδας, Νικολάου, για τον τρόπο που χειρίστηκε το αίτημα της επίσημης αναγραφής στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, στη διάρκεια της διακονίας του».

Ο Βουλευτής κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας:

«Με ευλάβεια και συγκίνηση υπεγράφη επισήμως η Συνοδική Πράξη Αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Σε μια τελετή, κατά την οποία συναισθήματα ταπεινότητας, μεγαλοπρέπειας και ευγνωμοσύνης κατέκλυσαν όλους όσους συνοδεύσαμε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, κ. Συμεών.

Στις σκέψεις μας βρίσκονται διαρκώς, οι Μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, που καθημερινά μετέφεραν στους πιστούς σημεία πνευματικής προσφοράς του Οσίου, αλλά και οι προσπάθειες Αγιοκατάταξης που ξεκίνησε ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος.

Ας διδαχθούμε από τις νουθεσίες και τη διακονία του Οσίου ημών Πατρός Βησσαρίωνος και ας γίνουμε συνεχιστές της ανιδιοτελούς αγάπης στον κόσμο αυτόν.

Ευλογία για τον τόπο μας»!

Ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Σαρακιώτης:

«Στα τέλη του Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη, την κοσμοπολίτικη πύλη προς την Ανατολή, σε ένα μοναδικό σημείο επαφής με την παγκόσμια ιστορία όπου χτυπά η καρδιά της Χριστιανοσύνης, η αίσθηση που απέμεινε είναι ότι χτύπησε δυνατά και η καρδιά της Φθιώτιδας. Της Φθιώτιδας, η οποία αξιοποιώντας την πνευματική καθοδήγηση, τις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες και την άοκνη δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη της, οι οποίες και οδήγησαν στην κορυφαία έως σήμερα στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης της, παρέστη ενωμένη και αρραγής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην τελετή για την επίσημη υπογραφή της Συνοδικής Πράξης Αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτου.

Η τελεσφόρηση της προσπάθειας του Σεβασμιωτάτου κκ Συμεών, να προωθήσει και να υποστηρίξει με άρτιο και απόλυτα εμπεριστατωμένο τρόπο ενώπιον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου την παραπάνω έκβαση, συνιστά ξεχωριστή διάκριση για την περιοχή μας, επιβεβαίωση του εγνωσμένου κύρους του στους κόλπους της Ορθοδοξίας και συνάμα ανταμοιβή των προσπαθειών και της συμβολής του προκατόχου του Μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικολάου προς το σκοπό αυτό».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός:

«Σήμερα, στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος υπέγραψε τη συνοδική πράξη αγιοκατάταξης του Οσίου πατρός Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, σε συνέχεια πρότασης της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών!

Εκ μέρους όλων των Στερεοελλαδιτών, ευχαριστήσαμε τον Πατριάρχη μας για τη μεγάλη αυτή τιμή για τον τόπο μας»!

Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος:

«Ακολουθήσαμε και αγκαλιάσαμε όλοι την πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, να παρευρεθούμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην επίσημη υπογραφή της Συνοδικής Πράξης Αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτου.

Μια σημαντική μέρα για την Λαμία, μια ακόμα πιο σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία!

Ας κρατήσουμε όλοι σφιχτά τις διδαχές του Αγίου και ας έχουμε την ευλογία Του».

Η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου:

«Ολοκληρώνεται σήμερα σε κλίμα θρησκευτικής συγκίνησης η επίσκεψή μας στην Κωνσταντινούπολη κατόπιν πρωτοβουλίας και πρόσκλησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών.

Είχαμε την τιμή και τη χαρά να παραστούμε στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την υπογραφή της πράξεως Αγιοκατατάξεως του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, η οποία επετεύχθη χάρη στον ζήλο και τη μεθοδικότητα των ενεργειών του Ποιμενάρχη μας, με την πολύτιμη συμβολή του οποίου ολοκληρώθηκε η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο και αναμφισβήτητα αποτελεί κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας της Μητροπόλης Φθιώτιδας.

Μεγάλη συγκίνηση, τιμή και ευλογία για την περιοχή μας το κορυφαίο αυτό γεγονός της Ορθοδοξίας!

Ο βίος του Αγίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτου, υπόδειγμα αγάπης διακονίας και συμπαράστασης ας γίνει οδηγός μας και η ευλογία Του είθε να μας ακολουθεί πάντα»!

Η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή:

«Όλοι μαζί, σαν οικογένεια, όπως ενωμένοι πορευόμαστε μέχρι σήμερα στη Φθιώτιδα, έτσι και εχθές συνοδεύσαμε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας στο Φανάρι, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος υπέγραψε τη συνοδική πράξη αγιοκατάταξης του Οσίου πατρός Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Οι προσπάθειες που ξεκίνησε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος και συνέχισε με θέρμη και μεθοδικότητα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα ο Άγιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης να γίνει ο νέος Άγιος της Ορθοδοξίας μας!

Συγκίνηση, υπερηφάνεια, τιμή, ευγνωμοσύνη για το σπουδαίο αυτό γεγονός. Μία λαμπρή ημέρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και για τον τόπο μας.

Είθε τα πνευματικά εφόδια και ο βίος του Αγίου να γίνουν φάρος φωτεινός σε δύσκολους καιρούς και η ευλογία Του να μας σκεπάζει και να μας καθοδηγεί όλους».

Ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος:

«Είχα την τιμή και την μεγάλη χαρά να βρεθώ προσκυνητής στην Βασιλίδα των πόλεων, συνοδεύοντας τον Αρχιθύτη της κατά Φθιώτιδι Εκκλησίας, τον Δεσπότη της καρδιάς μας. κ.κ. Συμεών σε μια ιστορική σελίδα της Τοπικής μας Εκκλησίας και όχι μόνο, εκπροσωπώντας μαζί με εκλεκτούς πολιτειακούς και αυτοδιοικητικούς συναδέλφους, τους κατοίκους της περιοχής μας.

Η συμμετοχή μας στην τελετή για την Αρχή της Ινδίκτου και την αγιοποίηση τριών νέων Αγίων της Εκκλησίας μας, μεταξύ των οποίων και ο Όσιος Πατήρ ημών Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης, ο Ελεήμων, μας συνήγαγε στις αυλές του πανσέπτου κέντρου της Ορθοδοξίας και στις φιλόστοργες αγκάλες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου του Γένους κ.κ. Βαρθολομαίου.

Η υπογραφή εν Συνόδω της Πράξης αγιοποιήσεως του Οσίου Βησσαρίωνος, αποτελεί μια ιστορική στιγμή για όλους τους Φθιωτούς και όχι μόνο, που έζησαν, άκουσαν και όσμωσαν την αγιότητα του νεοφανούς Αγίου και χρωστάμε πολλές ευχαριστίες τόσο στον μακαριστό Μητροπολίτη Φθώτιδος κυρό Νικόλαο και τον μακαριστό Καθηγούμενο της Ι. Μ. Αγάθωνος Αρχιμ. Δαμασκηνό Ζαχαράκη, όσο και στον νυν Δεσπότη μας κ.κ. Συμεών, που δαπάνησε εαυτόν στην τελεσφόρηση της διαδικασίας αναγνωρίσεως, την Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος και τέλος στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κων/πόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο και την περι αυτών Αγία και Ιερά Σύνοδο.

Οι επισκέψεις μας στο Παγκόσμιο Μνημείο της Αγίας (του Θεού) Σοφίας, στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στη Νήσο Πρίγκηπο μας έκαναν να νιώσουμε ρίγος, συγκίνηση και κυρίως νοσταλγία…!

Κλείνοντας ευλαβικά το γόνυ ενώπιον της Παναγίας της Αγαθωνίτισσης και του σεπτού σκηνώματος του Οσίου Βησσαρίωνος εκζητούμε ταπεινά τις πρεσβείες τους».

Η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή:

«Στην Πόλη των Πόλεων, στην τελετή της υπογραφής για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτη. Ένα ιστορικό γεγονός για την Μητρόπολη Φθιώτιδας αλλά και ολόκληρη τη Φθιωτική κοινωνία, την οποία διακόνησε ο Όσιος, με αγάπη, ταπεινότητα και γενναιοδωρία. Στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου εκατοντάδες οι επισκέπτες από τη Φθιώτιδα και άλλες περιοχές της χώρας μας».

Επίσης, για την ιστορική τελετή της υπογραφής της Αγιοκατατάξεως του Οσίου Βησσαρίωνος, δημοσίευσαν τις ακόλουθες δηλώσεις ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας:

Ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς:

«Χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος υπέγραψε την πατριαρχική πράξη αγιοκατάταξης του Οσίου Πατρός Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Συμεών ο οποίος κίνησε, προώθησε και έφερε σε αίσιο τέλος την όλη αυτή περίπλοκη ιερατική διαδικασία.

Παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης και πλήθος πιστού λαού της περιοχής μας.

Λόγοι οικογενειακοί, μου στέρησαν την χαρά να συμμετάσχω σε αυτή την πανηγυρική διαδικασία όμως ήμουν συνεχώς πνευματικά παρών σε αυτή τη μεγάλη χαρά της Ορθοδοξίας .

Η σημασία της αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνος έχει πολλαπλή σημασία γιατί πέραν της καθαυτής πνευματικής και θρησκευτικής, θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Ιεράς Μονής Αγάθωνος και στην προβολή της περιοχής της Υπάτης .

Έτσι ο Άγιος Βησσαρίων, όπως εν ζωή έτσι και τώρα, θα συνεχίσει να έχει κάτω από τη σκέπη του την Υπάτη, την Φθιώτιδα αλλά και ολόκληρη την χριστιανοσύνη.

Εμείς κάθε 22 Ιανουαρίου θα εορτάζουμε την μνήμη του και θα ζητάμε την ευλογία του τοπικού μας Αγίου».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας:

«Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου «κύρωσε» την πεποίθηση της Εκκλησίας περί της αγιότητας του Οσίου Βησσαρίωνα, που πορεύθηκε στην ζωή του πάντοτε με την μεσιτεία, την πρεσβεία και την φιλία των Αγίων.

Η Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνα επετεύχθη χάρη στην πρωτοβουλία του Ποιμενάρχη μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, που με ιδιαίτερο ζήλο, μεθοδικότητα, επιμονή και υπομονή υποστήριξε το αίτημα ενώπιον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και μας έκανε κοινωνούς στο κορυφαίο γεγονός της Μητροπόλεώς μας. Είμαστε όλοι περήφανοι στη Φθιώτιδα για τη μεγάλη αυτή χαρμόσυνη είδηση.

Αξίζει να σημειώσουμε το έργο της φιλανθρωπίας, στο οποίο όλη του τη ζωή αφιερώθηκε ο Όσιος Βησσαρίων και ας έχουμε την ευλογία Του».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.