ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 2019 : Εξετάζεται το σενάριο του «δώρου Χριστουγέννων» αλλά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες: δικαιούχους ΕΚΑΣ, δικαιούχους ΚΕΑ και ανέργους. Τι θα γίνει με κοινωνικό μέρισμα και ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Μια ευχάριστη έκπληξη στα έσοδα του τελευταίου διμήνου, μπορεί να ανεβάσει το υπερπλεόνασμα στα 400 εκατ. ευρώ ενώ μπορούν να προστεθούν και περίπου 100-150 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού που παραμένει αδιάθετο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ : Βέβαια, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να κρατηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για πιθανή αναθεώρηση των στοιχείων του πρωτογενούς πλεονάσματος η οποία αν υπάρξει θα γίνει τον Απρίλιο από την ΕΛΣΤΑΤ κατόπιν… εορτής.

Το 2020 είναι κρίσιμη χρονιά για την κυβέρνηση καθώς θα διαπραγματευτεί τα πλεονάσματα και δεν θέλει να έχει καταγραφεί υστέρηση έναντι του στόχου.

Η 3η ευρεία κοινωνική ομάδα είναι οι άνεργοι (σ.σ πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται και στους δικαιούχους του ΚΕΑ). Ένα «μηνιάτικο» στους ανέργους χρειάζεται περίπου 100 εκατ. ευρώ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ :Το οικονομικό επιτελείο δεν ανοίγει τα χαρτιά του ως προς τον τελικό αριθμό των δικαιούχων. Άλλωστε, έχει στη διάθεσή του και την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα της οποίας έγινε η διανομή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος τις δύο τελευταίες χρονιές αν αποφασίσει τελικώς να πάει σε μαζικότερο επίδομα χωρίς στόχευση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Το οικονομικό επιτελείο θα πάρει στα χέρια του και τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο (σ.σ είναι κρίσιμος μήνας λόγω της διπλής καταβολής φόρων: και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήμστος) και πλέον θα μπορέσει να προσεγγίσει με μεγαλύτερη ασφάλεια το ποσό που μπορεί να διατεθεί.

Εξετάζεται το σενάριο του «δώρου Χριστουγέννων» αλλά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες: δικαιούχους ΕΚΑΣ, δικαιούχους ΚΕΑ και ανέργους.

Στο «τράπεζι» έχουν πέσει διάφορες επιλογές: η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που μέχρι τώρα έπαιρναν το ΕΚΑΣ.

Το επίδομα παύει να υπάρχει και θεωρείται έξυπνη και πολιτικά ως κίνηση, να δοθεί ένα «υποκατάστατο ΕΚΑΣ» και ενόψει του 2020.

Κοινωνικό μέρισμα – Ποιους αφορά

Ως γνωστόν, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ πήραν μόλις 12 ευρώ τον μήνα μέσα στο 2019 και από το νέο έτος δεν θα λαμβάνουν καμία ενίσχυση διαπιστώνοντας νέα μείωση στο εισόδημά τους.

Το να τους δοθεί μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι περιορισμένου κόστους παρέμβαση.

Το επίδομα που δόθηκε ολόκληρο το 2019 δεν κόστιζε πάνω από 2-3 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Έτσι, για να πάρουν μια ολόκληρη σύνταξη οι δικαιούχοι (σ.σ ποσό έως 640 ευρώ καθώς πάνω από αυτό το όριο δεν είναι κάποιος δικαιούχος του ΕΚΑΣ) απαιτούνται όχι περισσότερα από 100-120 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη κοινωνική ομάδα είναι οι δικαιούχοι του ΚΕΑ.

Ένα «μηνιάτικο» για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών (σ.σ εισπράττουν 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 100 ευρώ επιπλέον για κάθε ενήλικο μέλος και 50 ευρώ επιπλέον για κάθε ανήλικο μέλος) κοστίζει περίπου 55 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 260.000 αλλά μαζί με τα μέλη των νοικοκυριών, ενισχύονται συνολικά 480.000 άτομα.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ- ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Επικουρικές Συντάξεις (ΕΤΕΑΕΠ) Δεκεμβρίου 2019 – Πληρωμή την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου 2019 την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Δεκεμβρίου 2019 ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2019 ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ προσωρινές, επικουρικές

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2019 την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2019 την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2019 την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Δεκεμβρίου 2019 την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ανατροπή με τις πληρωμές για τις συντάξεις Ιανουαρίου 2020 και τα φετινά Χριστούγεννα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.