ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ : Για το κοινωνικό μέρισμα από τα 436 εκατ. ευρώ του προβλεπόμενου υπερπλεονάσματος, πρέπει να κρατηθεί ένα «μαξιλάρι» τουλάχιστον 200 αν όχι 300 εκατ. ευρώ, για να υπάρχει ασφάλεια στην επίτευξη του στόχου του 3,5%, λένε όσοι γνωρίζουν τα «νούμερα» στο υπουργείο Οικονομικών. Εμβόλιο διφθερίτιδας ειδήσεις.

Δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι το μέρισμα θα δοθεί στους πιο ευάλωτους και σε αυτούς που υπερφορολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας φορολογικής ελάφρυνσης, εκτός από τα «λεφτά στο χέρι», για τα οποία είχε μιλήσει προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο, πηγή του οικονομικού επιτελείου αντέτεινε ότι η ανησυχία των οικονομικών υπουργών είναι μήπως κινδυνεύσει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Δεν υπάρχει περιθώριο για φορολογική ελάφρυνση», υποστηρίζει, καθώς «τα περιθώρια είναι σχετικώς περιορισμένα»…

Αυτό ίσως ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει στο υπουργικό συμβούλιο ότι «θα ανακοινώνουμε σταδιακά τα καλά νέα, όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο», αφήνοντας ενδεχομένως αιχμές προς όσους από τους συνεργάτες του είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως».

Εκείνο που συζητείται τη στιγμή αυτή στην κυβέρνηση είναι να καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα σε αναγκαίες παροχές προς τους κοινωνικά αδύναμους και την ασφαλή επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (Ειρήνη Χρυσολωρά), κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να παίξει στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, διαφημίζοντας ότι θα δώσει και αυτή κοινωνικό μέρισμα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ – ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ

Τα υπερπλεονάσματα, υποστηρίζουν, ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης και κακού σχεδιασμού και λειτούργησαν εις βάρος της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την άποψη αυτή, πρέπει να στοχεύει στην κατάργησή τους και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής από τον προϋπολογισμό και όχι με «μποναμάδες» στο τέλος του χρόνου.

Για φέτος, πάντως, το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα, 436 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο ποικίλων εξαγγελιών, με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα να προσγειώσει τις προσδοκίες.

Από τα 436 εκατ. ευρώ του προβλεπόμενου υπερπλεονάσματος, πρέπει να κρατηθεί ένα «μαξιλάρι» τουλάχιστον 200 αν όχι 300 εκατ. ευρώ, για να υπάρχει ασφάλεια στην επίτευξη του στόχου του 3,5%, λένε όσοι γνωρίζουν τα «νούμερα» στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, το διαθέσιμο ποσόν είναι πολύ μικρό για να δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες για πλούσιες παροχές. Με αυτό το σκεπτικό, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούσαν κάποια στιγμή πως ίσως θα ήταν καλύτερο να μη δοθεί καθόλου μέρισμα.

Αλλά αυτό είναι πια παρελθόν, γιατί έχουν δοθεί υποσχέσεις…

Εμβόλιο διφθερίτιδας ειδήσεις

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.