Θεόδωρος Καλμούκος | Εθνικός Κήρυκας-Ο πρώην διευθυντής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Γεώργιος Παπαδάκος, ο οποίος είχε δηλώσει ενοχή για υπεξαίρεση χρημάτων από την Αρχιεπισκοπή, το ποσό της οποίας ανέρχεται σε πάνω από 60.000 δολάρια, δεν θα πάει φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή Richard M. Berman η οποία εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου.

Η ποινή του ορίσθηκε σε «τρία χρόνια επιτήρηση υπό τους όρους να μην έχει στην κατοχή του ναρκωτικά ή όπλο. Να κάνει 200 ώρες υπηρεσία κοινής ωφελείας τον χρόνο για την κοινωνία επί τρία χρόνια και να πηγαίνει για θεραπεία κάθε εβδομάδα. Δεν θα του επιβληθεί περαιτέρω οικονομική ποινή εκτός από την επιστροφή των υπεξαιρεμένων χρημάτων και επί πλέον $100 δολάρια ειδική αξιολόγηση».

Η Εισαγγελία είχε ζητήσει επιβολή φυλάκισης 8 με 14 μήνες όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς (guidelines).

Ο δικαστής Berman διάβασε δυνατά τη δήλωση του θύματος (της Αρχιεπισκοπής). Επίσης, ρώτησε την υπεράσπιση του κ. Παπαδάκου και τον ίδιον πολλές φορές γιατί δεν είχε ζητήσει συγνώμη από την Εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γεώργιος Παπαδάκος ήταν εκ των πλέον στενών συνεργατών του πρώην διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικής Διαχείρισης της Αρχιεπισκοπής Τζέρι Δημητρίου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Εισαγγελίας, ο κ. Παπαδάκος δήλωσε ενοχή το πρωί της Τετάρτης 19 Ιουνίου ενώπιον της δικαστού Sarah Netburn. Στην υπόθεση ορίσθηκε δικαστής ο Richard M. Berman.

Ο εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey S. Berman είχε δηλώσει τον Ιούνιο πως «ο Γεώργιος Παπαδάκος ως διευθυντής των Οικονομικών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας όφειλε να υπηρετεί την Εκκλησία του κι όχι τον εαυτό του. Οπως παραδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Ιουνίου υπεξαίρεσε χρήματα από την Εκκλησία για σχεδόν έξι χρόνια. Γι’ αυτό του το αμάρτημα αντιμετωπίζει την πιθανότητα φυλάκισης σε ομοσπονδιακή φυλακή».

Ο Philip R. Barlett επικεφαλής ερευνητής του U.S. Postal Inspection Services, δήλωσε πως «ο κ. Παπαδάκος χρησιμοποίησε τη θέση του στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για να κλέψει από το χέρι εκείνου που τον είχε προσλάβει. Η σημερινή δήλωση ενοχής είναι μία απόδειξη πως η ανταπόδοση έρχεται πάντοτε από μία ανώτερη αρχή και πως ουδείς διαφεύγει από τη Δικαιοσύνη».

Στο ανακοινωθέν της Εισαγγελίας αναγραφόταν πως σύμφωνα με τις κατηγορίες, που εμπεριέχονται στο πληροφοριακό υλικό για το οποίο ο Παπαδάκος δήλωσε ενοχή, καθώς επίσης και από δηλώσεις που έγιναν στο δικαστήριο στη διάρκεια της διαδικασίας δήλωσης ενοχής, μεταξύ του έτους 2012 και του Σεπτεμβρίου 2017, ο Παπαδάκος, διευθυντής των Οικονομικών της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπεξαιρούσε επανειλημμένα από την Αρχιεπισκοπή.

Χρέωσε περίπου $66.499 δολάρια σε πιστωτική κάρτα της Αρχιεπισκοπής προσωπικά του έξοδα χωρίς την έγκριση της Αρχιεπισκοπής. Σ’ αυτά τα προσωπικά έξοδα συμπεριλαμβάνονταν χρεώσεις για αναπαλαιώσεις της οικίας του, αγορά ρούχων, συνδρομή σε γυμναστήριο, αγορά iTunes και ιατρικά έξοδα. Οταν ο Παπαδάκος έκλεβε, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρισκόταν αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες.

Ο Παπαδάκος, ηλικίας 52 ετών, από την πόλη Westfield της Νέας Ιερσέης δήλωσε ενοχή σε μία κατηγορία απάτης ηλεκτρονικώς (wire fraud). Σύμφωνα με τους όρους της δήλωσης ενοχής του, συμφώνησε να καταβάλλει πρόστιμο και να επιστρέψει τις $66.499.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» άρχισε τις αποκαλύψεις για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και τους πρωταγωνιστές τους σε θέσεις-κλειδιά από το τέλος Αυγούστου του 2017.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.