Μεγάλο βήμα για την δικαίωση των Ελλήνων κάτοικων της Ίμβρου οι περιουσίες των οποίων λεηλατήθηκαν, κατασχέθηκαν ή καταπατήθηκαν από το τουρκικό Δημόσιο (βάσει σχεδίου...) αποτελεί φρέσκια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

 

Όπως γράφει – το Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία με την αιτιολογία ότι κατάσχεσε παράνομα ιδιωτική περιουσία Ρωμιού πολίτη στην Ίμβρο.
Συγκεκριμένα η κ. Ευθαλία Πσεφτελή είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ επειδή η έκταση που της είχε μείνει από τον πατέρα της (και που αγοράστηκε το 1967), είχε μεταβιβαστεί στο τουρκικό Θησαυροφυλάκιο (Γενικό Λογιστήριο) ως περιουσία της Τουρκίας, το 1995. Το οικόπεδο ειναι 110τ.μ και μέσα σε αυτό έχει πετρόκτιστο οίκημα. Το Δικαστήριο στο Στρασβούργο επιφυλάχθηκε παράλληλα να εξετάσει την αίτηση για δίκαιη ικανοποίηση σε κατοπινό στάδιο.

Η Κ. Ευθαλία Πσεφτελή (αλλού αναφέρεται ως κ .Eftaliya İpseftel), κάτοικος Αθηνών με τουρκική υπηκοότητα και καταγωγή από την Ίμβρο, είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ, καταγγέλλοντας την παραβίαση του δικαιώματός της στο σεβασμό της περιουσίας της.Παράλληλα, η καταγγελία της στρεφόταν και κατά των τουρκικών δικαστηρίων, διότι σύμφωνα με την ενάγουσα, απέτυχαν να λάβουν επαρκή μέτρα ώστε να διασαφηνίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, πριν αποφασίσουν επί της διένεξης, αλλά και διότι απέτυχαν να επεξηγήσουν επαρκώς της απόφασή τους.

Η τουρκική εφημερίδα Taraf που παρουσιάζει το θέμα με τον τίτλο: «Ιστορική απόφαση από το ΕΔΑΔ για την Ίμβρο» γράφει ότι το θέμα μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για εκατοντάδες άτομα.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.