Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών οργάνωσε με επιτυχία στις 15/11/2019 Διεθνή Ημερίδα με θέμα «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Βενετία» παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την πόλη της Βενετίας.

Στην Ημερίδα που ήταν αφιερωμένη στις σχέσεις της Γαληνοτάτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν κατάφερε λόγω των καιρικών συνθηκών να παρευρεθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, την κεντρική εισήγηση του οποίου ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος, η έδρα του οποίου είναι στην Βενετία.
Την Ημερίδα χαιρέτισε, ευχαριστώντας τους εισηγητές και ακροατές για την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου καθηγητής. Χρ. Αραμπατζής, ο οποίος επέμεινε στα επιστημονικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού Ινστιτούτου και τις προοπτικές του να αποτελέσει έναν φάρο του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παρουσία των νέων υποτρόφων και η ενεργή τους ανάμιξη στα επιστημονικά δρώμενα της Βενετίας μέσω των πέντε ερευνητικών προγραμμάτων που εκπονούνται στο Ελληνικό Ινστιτούτο, αποτελεί τη βάσιμη ελπίδα για την νέα εποχή του Ελληνικού Ινστιτούτου. Η στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών θα προσδώσει νέα δυναμική στην προσπάθεια να καταστεί ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο με επίκεντρο τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές σπουδές.

Όπως τόνισε στην προσφώνησή του ο Αναπλ. Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Αναστάσιος Θεοφιλογιαννάκος, «η εν θέματι» ημερίδα αποτελεί τη δεύτερη ενεργή προσφορά του Ινστιτούτου μέσα σε ένα μήνα στο επιστημονικό κοινό της Βενετίας μετά την επιτυχημένη πραγματοποίηση προ δεκαπενθημέρου αντίστοιχης με θέμα «Μοροζίνι και Αρχαιολογία» παρουσία όλων των σημαντικών πολιτιστικών και μορφωτικών τοπικών φορέων.

Χαιρετισμό απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, με τον οποίο εξέφρασε τις προσδοκίες της Πολιτείας για τον ρόλο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στην προαγωγή και ανάδειξη των διαφόρων πτυχών του ελληνικού πολιτισμού μέσα από διεθνείς συνεργασίες και διεθνή συνέδρια, καθώς και μέσα από την αξιοποίηση του υπερπολύτιμου και μοναδικού για τον Ελληνισμό, Αρχείου που διαθέτει. Ο Γεν. Γραμματέας σημείωσε, με έμφαση, τη σημασία του Ελληνικού Ινστιτούτου ως πολύτιμου εργαλείου άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας, μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων σε όλο τον κόσμο.
Στην μακροσκελή εισήγησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέθεσε τεκμηριωμένα τα οικουμενικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πνεύματος, όπως αυτά εκφράστηκαν από μεγάλες μορφές της εκκλησιαστικής παράδοσης, τα οποία σε συνδυασμό με την οικουμενικότητα της χριστιανικής πίστης κυριάρχησαν στον υπερχιλιετή πολιτισμό του Βυζαντίου και συνεχίζουν να εκφράζονται από την Μητέρα Εκκλησία και το κέντρο όλου του Ορθοδόξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ειδική αναφορά έκανε στις μακραίωνες, πολύπλοκες αλλά και καθοριστικές σχέσεις της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Γαληνοτάτη, σχετικά με την εδραίωση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη.
Το συνέδριο χαιρέτισε και ο Επίτιμος Πρόξενος Kαθηγητής κ. Bruno Bernadi, ο οποίος τόνισε πως μόνο δύο ιδρύματα δεν ανέστειλαν τη δραστηριότητα και τις εκδηλώσεις τους εκείνες τις ημέρες στην Βενετία. Ένα από αυτά ήταν το Ελληνικό Ινστιτούτο, η Sala del Capitolo του οποίου ήταν πλήρης από φοιτητές, ερευνητές και εκπροσώπους επίσημων φορέων τόσο από τη Βενετία όσο και από άλλες περιοχές της Ιταλίας, όπως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ρώμης, η εκπρόσωπος των ελληνικών κοινοτήτων του Λέτσε κ.ά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.