Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες. Στις 21 Δεκεμβρίου 2009 με το ψήφισμα 64/200 αποφασίστηκε να οριστεί η 13η Οκτωβρίου ως η Διεθνής ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των καταστροφών που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε τις 6.681 έναντι 3.656 που ήταν από το 1980 ως το 1999, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, ενόψει της σημερινής Διεθνούς Ημέρας

Θυμίζουμε τα λόγια της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας τον προηγούμενο μήνα: «Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας έναντι της φύσης, κορωνίδα της οποίας είναι ο άνθρωπος. Ό,τι διαπράττουμε σε κάποιο σημείο του πλανήτη, στον κοινό μας οίκο, έχει αντίκτυπο παντού, σε όλους τους συνανθρώπους μας. Σεβόμενοι την φύση, προστατεύουμε την ζωή μας και εξασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενεές» είχε δηλώσει επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι τα ακραία φαινόμενα έρχονται να μας υπενθυμίσουν, με τον πλέον αποκαλυπτικό και δραματικό τρόπο, την ανάγκη σεβασμού και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. «Αποτελούν, όπως όλα μαρτυρούν, το ορατό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, συνέπεια της ασεβούς ανθρώπινης παρεμβατικότητας στη φύση» υπογράμμισε με νόημα.

Η Εκκλησία πάντως βρίσκεται πάντα στο πλευρό όσων έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις πρόσφατες πλημμύρες στη χώρας μας. Υπήρξε άμεση ευαισθητοποίηση των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιερών Μονών του Αγίου Όρους οι οποίες προέβησαν στη συγκέντρωση υλικών αγαθών ώστε να τις αποστείλουν στις πληγείσες περιοχές.

Τόσο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος όσο και το σύνολο των Αρχιερέων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επικοινώνησε με τις τοπικές Μητροπόλεις, ώστε να συνδράμουν ενώ μεγάλη είναι η προσφορά και από τις Μονές του Αγίου Όρους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.