Διεθνή αναγνώριση αναμένεται να λάβει το θρυλικό έργο του Γιώργου Ζογγόπουλου «Ο χορός του Ζαλόγγου», το οποίο βρίσκεται στον ομώνυμο ιστορικό λόφο, καθώς πρόκειται να αποτελέσει το σύμβολο για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών. Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου κίνησε τις διαδικασίες ώστε να κηρυχθεί από την UNESCO τοπόσημο και σύμβολο, αφού οι Σουλιώτισσες προτίμησαν τον θάνατο από τη σκλαβιά.

Οι 63 γυναίκες, παγιδευμένες στο χείλος του γκρεμού, γνωρίζοντας τι θα τις περίμενε αν παραδίδονταν, αποφάσισαν να θυσιαστούν, μένοντας έτσι στην ιστορία. «Είναι η πρώτη πράξη αυτοδιάθεσης και ομαδικής γυναικείας απόφασης κατά της βίας που καταγράφεται ως γεγονός στην παγκόσμια ιστορία», σημειώνει το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Πέρα από το ίδιο το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, την πρόταση στήριξαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ηπείρου, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Ένας «άθλος» για τη δημιουργία του συμβόλου
Το 1954 κατασκευάζεται το μνημείο στο όρος Ζάλογγο, με δυσκολίες όμως, αφού οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου ήταν πολλές και παράλληλες. Χρειάστηκε να μεταφερθεί νερό, άμμος, χαλίκι, ξυλεία, σίδερα, τσιμέντο για να δημιουργηθεί ο σκελετός, «οπλισμένος» από σκυρόδεμα, αλλά και 4.300 ασβεστολιθικοί όγκοι για να «ντύσουν» τις Σουλιώτισσες.

Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, το μνημείο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χάρη στην εθελοντική εργασία δεκάδων γυναικών από τα γειτονικά χωριά, αλλά και την οικονομική στήριξη μεταξύ άλλων και από σχολικούς εράνους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.