Αιδέσιμος ημέρα για την Εκκλησία η 29η Αυγούστου, καθ’ ην τιμάται η αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου· ιδιαιτέρως όμως για τους ευσεβείς χριστιανούς δύο ακριτικών ενοριών του Βορείου Έβρου· του Χανδρά, που εποπτεύει της ευρύχωρης πεδιάδος της Ορεστιάδος και θεάται δια γυμνού οφθαλμού την Αδριανούπολη και του Νέου Χειμωνίου, όπου εγκαταστάθηκαν προ εκατονταετίας Έλληνες πρόσφυγες από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης, συναποικομίζοντες ιερά κειμήλια από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός αφ’ εσπέρας χοροστάτησε στο Μεγάλο Εσπερινό και ευλόγησε τους άρτους στην ενορία του Χανδρά και το πρωί ιερούργησε στην ενορία του Νέου Χειμωνίου, όπου ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ορεστιάδος προσήλθε ο Αντιδήμαρχος Αρχοντής Αρχοντίδης.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο πρόσωπο του Προδρόμου και Βαπτιστού εμνήσθη της προφητείας του Ησαΐου «Φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ· εὐθύνατε τὴν ὁδὸν Κυρίου, εὐθείας ποιεῖτε τὰς τρίβους αὐτοῦ» και τόνισε ότι «ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι ο τελευταίος των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης και ο πρώτος των δικαίων της Καινής και της Εκκλησίας· είναι ο Πρόδρομος του Χριστού, η φωνή του Λόγου, ο λύχνος του Φωτός, ο εωσφόρος (ο αυγερινός) του Ηλίου, ο φίλος του Νυμφίου, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας».

Και συνέχισε την αναφορά του ότι «ο Βαπτιστής και Πρόδρομος μας διδάσκει πρώτον με την ασκητική του ζωή, την εγκράτεια και το μέτρο που πρέπει να έχουμε σαν χριστιανοί στις επιλογές μας· δεύτερον, με το κήρυγμά του μας καλεί σε μετάνοια «μετανοεῖτε, ἤγγικεν γάρ ἡ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν» έλεγε· και τρίτον με το μαρτύριό του, που μας υπενθυμίζει ότι η θυσία είναι η προϋπόθεση της δικής μας σωτηρίας».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.