Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος το εσπέρας της Μεγάλης Τρίτης, 3 Απριλίου ε.ε., στην ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης. Το δοξαστικό των αποστίχων απέδωσε η βυζαντινή χορωδία του Ιερού Ναού με Πρωτοψάλτη τον Μουσικολογιώτατο Βασ. Παπαμιχαήλ.

Ο Σεβασμιώτατος προ του πέρατος της ιεράς ακολουθίας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε· «Αν θέλαμε να συνοψίσουμε το νόημα της σημερινής εσπέρας, του όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα συναντώνται η αγάπη, η μετάνοια και η θεία συγχώρηση. Από την μια πλευρά ο Χριστός, ο Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου και από την άλλη η αμαρτωλός, και στο πρόσωπο αυτής ο κάθε αμαρτωλός, ο κάθε ένας από εμάς.

Βεβαίως, η ηρωίδα της βραδιάς είναι μία αμαρτωλή γυναίκα, μία ανώνυμη γυναίκα. Ο Κύριος δέχεται την αμαρτωλή. Και μας εξηγεί γιατί, χωρίς περιστροφές, χωρίς καμιά ρητορική υπερβολή. «Διότι» λέγει, «ηγάπησε». «Αφέωνται αυτής αι αμαρτίαι αι πολλαί, ότι ηγάπησεν πολύ» (Λουκ. ζ΄ 47).

Τι δύναμη έχει η αγάπη! Απόψε, δεν αγαπά μόνο Θεός, αγαπά και η αμαρτωλή γυναίκα τον Θεό. Πράγματι έχει φοβερή δύναμη η αγάπη. Χωρίς αγάπη μπορούν να γίνουν οι φοβερότερες αμαρτίες. Διότι η έλλειψη της αγάπης είναι βασική αμαρτία, η οποία γέννα τις υπόλοιπες αμαρτίες. Την δέχεται επειδή ηγάπησε. Αυτοί οι οποίοι παρακολουθούν την συνάντηση μένουν εκστατικοί.

Προς στιγμήν έχουν ένα αίσθημα απογοητεύσεως, πως ο Κύριος δέχεται αυτή τη γυναίκα. Αλλά Εκείνος είπε «Ουκ ήλθον ινα κρίνω τον κόσμον τον κόσμο, αλλά ίνα σώσω τον κόσμο» (Ιωαν. γ΄ 17). Πώς να αποπέμψει την αμαρτωλή; Αυτός, ο οποίος τώρα, απόψε δεν είναι Κριτής, αλλά είναι Σωτήρας και Λυτρωτής; Και αφού αυτή ηγάπησε, και όχι μόνο ηγάπησε αλλά και μετενόησε; Η μετάνοια είναι η προϋπόθεση της σωτηρίας.

Και μετάνοια σημαίνει διόρθωση των ημαρτημένων και αλλαγή τρόπου ζωής. Λοιπόν, αγάπη και μετάνοια από την μία πλευρά, αγάπη και άφεσις από την άλλη συνιστούν την περίφημη υπόθεση αυτής της εσπέρας. Αυτό είναι το σημερινό μήνυμα του Χριστού και της Εκκλησίας.

Πέραν όμως από αυτό υπάρχει η σιωπή και η προσευχή και η κατάνυξη. Και η μύηση από μέρους όλων, ώστε με αγάπη και με μετάνοια να συναντήσουμε τον Κύριο και να αξιωθούμε ακούσουμε και εμείς από Αυτόν «αφέωνταί σου αι αμαρτίαι σου, ότι ηγάπησας πολύ».

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προσήλθε στο Στρατόπεδο «Πεταλωτή», όπου η έδρα της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Διδυμοτείχου, και προέστη της ακολουθίας του Ιερού Ευχελαίου, πλαισιούμενος υπό του παρεπιδημούντος Στρατιωτικού Ιερέως Αρχιμ. Μελετίου Κουράκλη και των ιερέων της πόλεως Διδυμοτείχου.

Το Ευχέλαιο παρακολούθησαν ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο Υποδιοικητής, οι Διοικητές των μονάδων, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και όλο το προσωπικό της Μεραρχίας. Ο Σεβασμιώτατος μετά από μία σύντομη προσφώνηση ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα.

Διδυμοτείχου: Απόψε, δεν αγαπά μόνο Θεός, αγαπά και η αμαρτωλή γυναίκα τον Θεό

Διδυμοτείχου: Απόψε, δεν αγαπά μόνο Θεός, αγαπά και η αμαρτωλή γυναίκα τον Θεό

Διδυμοτείχου: Απόψε, δεν αγαπά μόνο Θεός, αγαπά και η αμαρτωλή γυναίκα τον Θεό

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.