Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίστηκαν με τον Πριγκόζιν χωρίς να τον αναφέρει προσωπικά.

Σε διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας πως οι υπαίτιοι της ανταρσίας της Wagner θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Ανάμεσα στα όσα είπε ο Πούτιν ήταν ότι αποφεύχθηκε η αιματοχυσία και κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν Ρώσους στρατιώτες να σκοτωθούν μεταξύ τους.

Putin says organisers of rebellion to be ‘brought to justice’

Οι οργανωτές της στάσης της Wagner «θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη», τόνισε στο σύντομο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας. Αναφέρθηκε ακόμη στις «τραγικές συνέπειες» που είχαν οι πράξεις τους.

Η στάση ήταν, κατά τον Πούτιν, «εγκληματική δραστηριότητα για να αποδυναμώσει τη χώρα», γιατί οι οργανωτές ήθελαν τη Ρωσία κατακερματισμένη. Οι εκβιασμοί «είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν», τόνισε, λέγοντας ότι η ρωσική κοινωνία στο σύνολό της ήταν ενωμένη για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Ακόμη, επισήμανε ότι οι υπέυθυνοι της στάσης έλαβαν τη σωστή απόφαση να υποχωρήσουν και έτσι να σταματήσουν την αιματοχυσία, ενώ εκθείασε το πατριωτικό καθήκον όσων έσωσαν τη χώρα από κινδύνους.

Οι νεοναζί στο Κίεβο και η Δύση ήθελαν οι Ρώσοι να αρχίσουν να αλληλοσκοτώνονται και τελικά να η χώρα να καταρρεύσει, είπε στρέφοντας τα πυρά του κατά της Δύσης και βέβαια κατά του Κιέβου. Δεν κατά κατάφεραν όμως, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, «γιατί δεν υπολόγισαν τις ειδικές μας δυνάμεις».

Ευχαρίστησε δε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο για τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη του. Ο Λουκασένκο ήταν ο αναπάντεχος μεσολαβητής μεταξύ του Κρεμλίνου και του Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner.

Οι επιλογές, για όλα τα μέλη της Wagner «που δεν ενεπλάκησαν στην αιματοχυσία», θα είναι τρεις: είτε να επιστρέψουν στις οικογένειές τους είτε να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας (και άρα να ενταχθούν στον τακτικό στρατό) είτε να φύγουν στη Λευκορωσία. Οι περισσότεροι είναι «πατριώτες που τους χρησιμοποίησαν» οι οργανωτές της στάσης, είπε εξάλλου.

Σημειώνεται ότι ο Πούτιν δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά στον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Μετά το διάγγελμα ο Πούτιν είχε σύσκεψη με παράγοντες και υπουργούς, όπως τον υπουργό Εσωτερικών και Άμυνας και ο γενικός εισαγγελέας και ο επικεφαλής της FSB, για να δρομολογήσει την υπόσχεση για προσαγωγή στη Δικαιοσύνη των υπευθύνων.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι δηλώσεις θα έκανε και ο Λουκασένκο, αλλά από το Μινσκ έγινε γνωστό ότι μετατίθενται για αύριο Τρίτη.

Πριγκόζιν: Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν

Νωρίτερα, στο 11 λεπτών απόσπασμα βίντεο, που ανάρτησε στα κοινωνικά του δίκτυα, ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης τόνισε ότι κανείς δεν συμφώνησε να υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας που προέβλεπε ότι η Wagner θα σταματούσε τη λειτουργία της από 1ης Ιουλίου.

Ο Πριγκόζιν εξήγησε ότι η «πορεία της δικαιοσύνης», όπως χαρακτηρίζει την εξέγερση κατά του Πούτιν, ξεκίνησε επειδή το Κρεμλίνο «επεδίωκε» να σταματήσει τη λειτουργία της παραστρατιωτικής οργάνωσης. Αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο της επικοινωνίας με τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος και διαδραμάτισε ρόλο διαμεσολαβητή στην παύση της προέλασης, ο Πριγκόζιν εξήγησε ότι ο πρώτος προσφέρθηκε να βρει τρόπους ώστε η Wagner να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Σε αιχμηρό τόνο, υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε λήξει εάν την επίθεση είχε αναλάβει η παραστρατιωτική οργάνωση.

Ο αρχηγός της Wagner επανέλαβε εκείνο που είχε δηλώσει και κατά την παύση της προέλασης, ότι δηλαδή η οργάνωση δεν είχε σκοπό να προκαλέσει αιματοχυσία στις τάξεις του ρωσικού στρατού ούτε και να ανατρέψει τον Πούτιν.

Δεν ξεκίνησαμε την προέλαση για να ανατρέψουμε τη ρωσική ηγεσία. Σκοπός της πορείας ήταν να αποφευχθεί η διάλυση της Wagner» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πριγκόζιν.

Την ίδια στιγμή, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τα στρατεύματά του δέχθηκαν πλήγματα από Ρώσους στρατιώτες, λέγοντας ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Δεν άνοιξε, παράλληλα, τα χαρτιά του για τα μελλοντικά του σχέδια, ούτε και αποκάλυψε το μέρος όπου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή.

Συνέχισε λέγοντας ότι η θεαματική πορεία των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση.

«Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.