Έμφαση στις διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδειξόδου στην Ουκρανία, έδωσε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προειδοποιώντας ωστόσο τη Ρωσία με αυστηρές κυρώσεις.

Σε μία ακόμα ημέρα ραγδαίων εξελίξεων γύρω από το ζήτημα και έπειτα από διαδοχικές διπλωματικές επαφές σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία τις τελευταίες ώρες.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για εύρεση λύσης μέσω διπλωματικών μέσων στο ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ τόνισε πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποδείξεις για μια αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα. «Η Ρωσία είπε σήμερα πως θα αποσύρει στρατεύματα. Αυτό θα ήταν καλό. Αλλά δεν έχουμε επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, δεν έχουμε επιβεβαιώσει πως οι στρατιώτες γυρνούν στη βάση τους. Αντίθετα, οι αναλυτές μας λένε πως τα στρατεύματα παραμένουν σε απειλητικές θέσεις» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν και τόνισε πως η Ρωσία «έχει στο σημείο πάνω από 100.000 στρατιώτες να περικυκλωνουν την Ουκρανία και η εισβολή παραμένει σίγουρα πιθανή».

«Είμαστε έτοιμοι για διπλωματία με τη Ρωσία, είμαστε όμως έτοιμοι και να απαντήσουμε αποφασιστικά σε μια επίθεση, που είναι ακόμα πιθανή. Υπάρχει ακόμη χώρος για αποκλιμάκωση και για διπλωματία».

«Για αυτό ζητώ από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για να φύγουν με ασφάλεια».

«Αν η Ρωσία επιτεθεί, θα είναι πόλεμος από επιλογή. Αν υπάρξει εισβολή, θα είναι τεράστιες οι συνέπειες, για τον κόσμο της Ουκρανίας αλλά και για τη Ρωσία, στρατηγικά. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον θάνατο και την καταστροφή» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, δεν είμαστε οι εχθροί της. Επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ σημαίνει επίθεση σε όλες», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.