Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα έξω από την Αρχιεπισκοπή, μέλη της οργάνωσης «Κόρες ξαπόλυτες», εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την ποινή-χάδι, όπως τη χαρακτηρίζουν, εναντίον του Μητροπολίτη τέως Κιτίου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για άσεμνη επίθεση σε ανήλικη, αδίκημα που διαπράχθηκε το 1981.

Δυο διαφορετικές προσεγγίσεις φαίνεται να υπάρχουν εντός της Ιεράς Συνόδου, για το μέλλον του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσοστόμου.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής φυλάκισης με αναστολή, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο βρήκε ένοχο τον ανώτατο ιεράρχη για άσεμνη επίθεση κατά 16χρονης πριν από 40 χρόνια, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει την Τρίτη 13 Ιουνίου, για να αποφασίσει την εκκλησιαστική ποινή.

Ο τέως Κιτίου βρίσκεται αντιμέτωπος με ενδεχόμενη καθαίρεση, την εσχάτη των ποινών πού επιβάλλεται από τα εκκλησιαστικά δικαστήρια σε κληρικούς των τριών βαθμών.

Ο κληρικός που τιμωρείται με την ποινή αυτή επανέρχεται στην τάξη που ανήκε προηγουμένως, είτε ως λαϊκός είτε ως μοναχός.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι ιεράρχες θεωρούν, ότι θα πρέπει να του επιβληθεί η σαφώς πιο ήπια ποινή της ισόβιας αργίας, επιτίμιο στο οποίο ο καταδικασθείς ιεράρχης θα μπορεί να διατηρήσει το αξίωμα του Μητροπολίτη ανέπαφο, αλλά δεν θα μπορεί να τελεί ακολουθίες και μυστήρια.

Επίσης ιεράρχες θεωρούν ότι η λήψη της όποιας απόφασης θα πρέπει να αναβληθεί σε περίπτωση που ο τέως Κιτίου προχωρήσει σε κατάθεση έφεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση ενώπιον των Δικαστηρίων.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση του νυν μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριου, ο οποίος με δήλωση στο «Φιλελεύθερο», αναφέρει ότι ο προκάτοχος του θα πρέπει να μετακινηθεί από την Μητρόπολη, όπου εξακολουθεί να διαμένει ακόμη και μετά την αποχώρηση του από τον επισκοπικό θρόνο.

Θα αναμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες μετακίνησης του

Να σημειωθεί ότι ο νυν Μητροπολίτης Νεκτάριος, τέσσερα χρόνια μετά την ανάρρησή του στον επισκοπικό θρόνο Κιτίου, δεν διαμένει στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, αλλά σε κατάλυμα της ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα.

«Είναι εκκωφαντική η απουσία της Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια».

Τις πρώτες τις δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της ποινής του τέως Μητροπολίτη Κιτίου παρέθεσε η γυναίκα που τον κατήγγειλε για άσεμνη επίθεση το 1981, όταν αυτή ήταν 16 ετών και 8 μηνών. Μιλώντας στην εκπομπή «ALPHA Ενημέρωση» η γυναίκα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δικαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή που του επιβλήθηκε σήμερα.

«Όταν διάβασα την ετυμηγορία της δικαστού περίμενα μια μεταμέλεια, μια συγγνώμη. Η φήμη του ήταν ξακουστή στη Λάρνακα. Γι’ αυτό επιμένω και θέλω να περιμένω τώρα να πράξει τα δέοντα η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «όταν δημοσιεύτηκε το συμβάν στον Τύπο, είπα στον άνδρα μου ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει στο δικαστήριο, θα ψάξει να με βρει, θα ζητήσει μια συγγνώμη και το θέμα θα μείνει ως εκεί. Το αντίθετο, κατά τη διάρκεια της δίκης προσπαθούσαν να με θίξουν, να με βγάλουν φαντασιόπληκτη. Είχα τόσα ερωτηματικά και δεν μπορούσα με κάποιον να μιλήσω. Δεν υπάρχουν θεσμοί στην Κύπρο που μπορούν να σε στηρίξουν. Σου λένε μίλα, αλλά είσαι μόνος σου».

Τέλος, η γυναίκα ανέφερε ότι έκανε το αυτονόητο καθώς έπρεπε να δικαιωθεί και παρότρυνε όλα τα θύματα να μιλούν και να διεκδικούν.

Οι δηλώσεις της έξω από το δικαστήριο
Στις δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, η γυναίκα ανέφερε «είμαι ευχαριστημένη που βγήκε ένοχος αλλά στην ουσία περίμενα να ακούσω έστω μια συμβολική καταδίκη και όχι με αναστολή».

«Καταλαβαίνω τους λόγους, σέβομαι την δικαστή, αλλά το μόνο που μένει τώρα είναι και η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου. Δεν μας αξίζει να έχουμε μισή δικαιοσύνη, είναι εκκωφαντική η απουσία της Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια».

Η παραπονούμενη θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα στα θύματα που βιώνουν ανάλογα περιστατικά. «Όποια θέλει να μιλήσει και μπορώ να βοηθήσω σε κάτι και είναι στην ίδια μοίρα με εμένα μπορώ να βοηθήσω. Μεγάλη η απουσία της πολιτείας σε όλη τη διάρκεια της δίκης, δεν έχουμε καμία στήριξη. Παλεύεις μόνος σου και αυτό είναι λάθος. Πρέπει να είσαι δυνατός να τα καταφέρεις μόνος».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.