Την διαμαρτυρία της Ρωσικής Εκκλησίας για «τη βεβήλωση ορθοδόξων ιερών στην Τουρκία» εκφράζει ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Ιλαρίωνας, σχετικά με το ντίσκο πάρτι στην Παναγία Σουμελά, εκφράζοντας την ελπίδα η πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας «να μην κλείσει τα μάτια» στο περιστατικό.

Η θρησκευτική ειρήνη σήμερα διασύρεται και πάλι στην Τουρκία, αναφέρει ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας, καθώς «στο κύριο ιστορικό προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου, στη μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, οι τοπικές Αρχές επέτρεψαν τη διοργάνωση μουσικοχορευτικής εκδήλωσης». «Λέγεται ότι αυτό έγινε για την προσέλκυση τουριστών. Είμαι πεπεισμένος, ότι οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι στην Τουρκία είναι πλειονότητα, ποτέ δεν θα ενέκριναν μια τόσο κυνική ιεροσυλία ενός χριστιανικού ιερού. Στη Ρωσία αυτή η αντιμετώπιση ενός ναού ή τζαμιού οδηγεί στην τιμωρία των ενόχων. Είναι θετικό να βλέπουμε, ότι τουλάχιστον εκπρόσωποι του τοπικού πληθυσμού και των τουριστικών επιχειρήσεων διαμαρτύρονται εναντίον του συμβάντος», σημειώνει στο σχόλιό του ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έπραξε πολλά όταν έπρεπε, ώστε αυτό το ένδοξο μοναστήρι να καταστεί προσιτό για τους προσκυνητές και τις ετήσιες θείες λειτουργίες. Εκφράζουμε κατηγορηματική διαμαρτυρία για τη βεβήλωση των ορθοδόξων ιερών στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι η πολιτειακή της ηγεσία, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, δεν θα κλείσει τα μάτια σε αυτό το περιστατικό, που προκαλεί αγανάκτηση», τονίζεται στη δήλωση του υψηλόβαθμου εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι «το 2020 παρακολουθήσαμε με βαθύτατη ανησυχία τη μεταβολή του μουσειακού καθεστώτος και ουσιαστικά τον αποκλεισμό των χριστιανών από τον μεγαλειώδη ναό της Αγίας Σοφίας και την περίφημη για τα ψηφιδωτά της μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη».

«Υπό την ιδιότητά τους ως μουσεία τα ιερά αυτά αποτελούσαν τόπο καθολικού προσκυνήματος και σύμβολο αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης των δύο παγκόσμιων θρησκειών. Τώρα πλέον αυτά τα πανχριστιανικά ιερά είναι στην πραγματικότητα απρόσιτα για τους χριστιανούς», επισήμανε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
  1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΝΑΧΟΣ 2 χρόνια πριν

    ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΝΑΣΙΑ ΜΑΣ,ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ,ΝΟΥΣ ΔΙΕΚΟΣΜΗΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.