Δική μας επιθυμία είναι ο συντονισμός των Ορθοδόξων όπου γης, για την αποτελεσματικότερη παρέμβασή μας σε μείζονα ζητήματα, όπως το μέλλον της Ευρώπης και η ενίσχυση των χριστιανικών της παρακαταθηκών, η προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και όπου αλλού διώκονται λόγω της πίστης τους, η προστασία των χριστιανικών μνημείων, αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων με άλλες ομολογίες, δόγματα και θρησκείες στο όνομα πάντοτε της ειρηνικής συνύπαρξης και της αλληλοκατανόησης των λαών».
Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στην έναρξη του 7ου Διεθνούς Χριστιανικού Φόρουμ της Μόσχας, με θέμα «Θρησκεία και Κόσμος: Διαθρησκειακός και Διαπολιτισμικός Διάλογος στον σύγχρονο κόσμο», από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής κ. Αλεξέι Τσερκέζοφ.
Ο Γ.Γ. της ΔΣΟ κατά την κεντρική του ομιλία στο Φόρουμ, που συμμετείχαν πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι θρησκειών, στην θεματική ενότητα «Διάλογος των θρησκειών στην αντιμετώπιση απειλής της πανδημίας» υπογράμμισε ότι «η ψευδαίσθηση της μόνιμης ασφάλειας που βίωνε, ιδιαίτερα ο άνθρωπος των λεγόμενων ανεπτυγμένων χωρών, έπαψε να υφίσταται. Η ανθρωπότητα, έπρεπε να προσαρμοστεί στις δεδομένες συνθήκες και να διεξάγει έναν ιδιόμορφο πόλεμο. Ιδιόμορφο διότι οι μάχες που έπρεπε να δοθούν επέβαλαν τη συμμετοχή όλων των δυνάμεών μας. Τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Κατ’ αρχάς τα κράτη, που έπρεπε να αναπροσανατολίσουν τα υγειονομικά τους συστήματα, ώστε να ανταπεξέλθουν στην αφόρητη πίεση που ασκούσε η διάδοση των κρουσμάτων. Και ταυτόχρονα, να πάρουν μέτρα περιοριστικά ώστε να ανακόψουν αυτήν τη διάδοση. Μέτρα που ίσως να φαίνονταν σκληρά, ιδίως στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά εκ των υστέρων, φάνηκε ότι ήταν απολύτως αναγκαία. Κι επιπλέον, έπρεπε με στοχευμένα οικονομικά μέτρα να στηριχθούν οι κοινωνίες από την αναστολή των παραγωγικών διαδικασιών. Ταυτόχρονα, κλήθηκε η επιστημονική κοινότητα να σπεύσει για την ανακάλυψη των εμβολίων που θα δημιουργούσαν τείχος ανοσίας έναντι του ιού. Και αυτό επετεύχθη, σε πρωτόγνωρα γρήγορο διάστημα. Τέλος, έπρεπε οι ίδιοι οι πολίτες να αναπτύξουν στο ύψιστο την ατομική ευθύνη τους τόσο στην τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, όσο και με την λήψη των εμβολίων. Η όποια επιτυχία καταγράφεται ως σήμερα, είναι αποτέλεσμα του αποτελεσματικού συνδυασμού όλων των παραπάνω».
Στη λήξη του Συνεδρίου ο διοργανωτής του Διεθνούς Φόρουμ κ. Αλεξέι Τσερκέζοφ επέδωσε στον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο τον ασημένιο σταυρό της οργάνωσης «Χριστιανικός Κόσμος», σε αναγνώριση της συμβολής του στην ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και στην διατήρηση των παραδοσιακών αξιών.