Πασχάλης Ι. Βαλσαμίδης- Αν. Καθηγητής ΔΠΘ- Χαίρομαι που ο κύκλος αυτός μου δίνει την ευκαιρία να μιλήσω διαδικτυακά στο ευρύτερο κοινό για την ιδιαίτερη ιστορία της Πόλης και ειδικότερα για μια προσωπικότητα που είναι συνδεδεμένη με σημαντικές στιγμές της ιστορίας της και με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη Γενική Πρόξενο της Κωνσταντινούπολης κ. Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου και στην κ. Ευαγγέλια Αχλάδι, υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του Σισμανογλείου Μεγάρου και ειδικότερα της ιστορικής συλλογής του πατρός Μελέτιου Σακκουλίδη για την τιμή που μου έκαναν να λάβω μέρος στον κύκλο διαλέξεων Τόποι και πρόσωπα της Πόλης με θέμα ομιλίας Η ζωή και το έργο του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Βασίλειου Σταυρίδη.
Ο καθηγητής γεννήθηκε στο Γαλατά (Karaköy) στις 28 Δεκεμβρίου του 1925. Τον πατέρα του τον έλεγαν Θωμά και είχε γεννηθεί στο χωριό Καλφά της Ανατολικής Θράκης, το 1882. Σπούδασε στο Ιταλικό Εμπορικό Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και ασκούσε το επάγγελμα του λογιστή. Τη μητέρα του την έλεγαν Θηρεσία, το γένος Σιταρά, και καταγόταν από την Πάνορμο. Ήταν απόφοιτη του Ζαππείου Παρθεναγωγείου Κωνσταντινουπόλεως και είχε διδάξει για ένα χρονικό διάστημα στα σχολεία της Κυζίκου. Ο Βασίλειος Σταυρίδης είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό που ονομαζόταν Κωνσταντίνος.
Το 1929 η οικογένειά του μετακόμισε στο Βαφεοχώρι (Boyacıköy) του Βοσπόρου. Ο Σταυρίδης τότε ήταν τεσσάρων ετών. Στη συνέχεια γράφτηκε στην αστική σχολή Βαφεοχωρίου και μετά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, από την οποία απεχώρησε το 1941. Στο Βαφεοχώρι γνώρισε τον υψηλού κύρους καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Ιωάννη Παναγιωτίδη, ο οποίος τον βοήθησε να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε αριστούχος το 1947, αφού πρώτα υπέβαλε εναίσιμο επί πτυχίω διατριβή με θέμα «Ο χαρακτηρισμός του Ωριγένους». Στη Σχολή απέκτησε Γέροντα τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Ιωακείμ Πελεκάνο (1926-1931), Σχολάρχη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μετέπειτα Μητροπολίτη Δέρκων (1931-1950). Είχε την τύχη να έχει δασκάλους υψηλής μορφώσεως, όπως στο γυμνάσιο τον Αλέξανδρο Ιατρόπουλο, Στυλιανό Στασιμόπουλο, Γεώργιο Ντικταμπάνη, Ιωάννη Καραγιάννη, Χριστόδουλο Κωνσταντινίδη, Δημήτριο Ασπρόπουλο και Μιχαήλ Χατζηαθανασίου. Στο Θεολογικό Τμήμα τους σχολάρχες Μητροπολίτες Φιλαδελφείας Αιμιλιανό και Νεοκαισαρείας Χρυσόστομο, τον Ιωάννη Παναγιωτίδη, τον Μέγα Οικονόμο Γεώργιο Αναστασιάδη και τον Εμμανουήλ Φωτιάδη, από τους οποίους διδάχθηκε πολλά, απέκτησε εκκλησιαστικό φρόνημα, θεολογική παιδεία και άλλα εφόδια, τα οποία στη ζωή του ήταν χρήσιμα και πολύτιμα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.