ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: «Δεν πρόκειται ακόμα για συμφωνία, είναι ad referendum, ο Αρχιεπίσκοπος επιφυλάσσεται να τη φέρει στην ιεραρχία και ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή Πρωινό Τανγκό με τους Αντώνη Φουρλή και Στέλλα Γκαντώνα, ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Κονιδάρης, κάνοντας λόγο για «οξύμωρο» στην προκειμένη περίπτωση, καθώς όπως είπε, τα πράγματα έπρεπε να γίνουν ανάποδα.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να έγινε μέσα σε μία ώρα. Είναι κάτι που είχε προηγηθεί από καιρό. Ο Αρχιεπίσκοπος πήγε, για να πληροφορηθεί τι σημαίνει ουδετερότητα στο Σύνταγμα κι αντί γι’ αυτό ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον πρωθυπουργό, που ισχύει όπως λέει στο τέλος, εάν ισχύουν όλοι οι όροι της», σημειώνει ο κ. Κονιδάρης, θέτοντας μερικά ερωτήματα.

Μεταξύ αυτών, γιατί δεν ρωτήθηκε το Πατριαρχείο και εάν πρόκειται για συμφωνία ενόψει εκλογών, με τον αρχιεπίσκοπο να εμφανίζεται στην τηλεόραση, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ΔΙΣ της οποίας προΐσταται ο αρχιεπίσκοπος, αποτελείται από 12 μέλη, που αλλάζουν κάθε χρόνο. «Είναι αντιπρόσωποι της ιεραρχίας, αλλά στα μείζονα θέματα, την απόφαση παίρνει η ιεραρχία.

Πολλοί αρχιερείς είναι κουμπωμένοι, γιατί δημιουργείται μία συμφωνία που δεν έχει καμία σχέση με το Σύνταγμα. Ο κ. Τσίπρας δεν πειράζει καθόλου το Σύνταγμα.

Όλα αυτά τα θέματα μπορούν να ρυθμιστούν με νόμους», είπε.

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, το κοινό ανακοινωθέν «δεν σηματοδοτεί χωρισμό και αυτή η μεταφορά της μισθοδοσίας στην Εκκλησία δεν είναι σίγουρα κάτι καλό για τους κληρικούς».

Των αρχιεπισκόπων και των Μητροπολιτών γιατί δεν μεταφέρεται; Και τι θα γίνει με τη σύνταξη και την περίθαλψή των απλών κληρικών», διερωτάται ο καθηγητής, διατυπώνοντας τη σκέψη, ότι ενδεχομένως να δίνονται υπερεξουσίες στους υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία της Εκκλησίας, που θα μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν κατά το δοκούν.

Όπως είπε, οι κληρικοί ήταν οιωνεί δημόσιοι υπάλληλοι, ήταν δημόσιοι λειτουργοί και γι’αυτό δικαιούνταν να έχουν και μία θέση στο Δημόσιο.

«Ο κ. Τσίπρας ανεβάζει τις θέσεις κατά 2.000. Το πλαφόν υπήρχε, μισθοδοτούσε 6.000 ιερείς. Τώρα πάνε στους 8.000 και λέει ότι τα λεφτά τα δίνει την Εκκλησία για να τα διαχειρίζεται.

Μπορεί να κάνει εντύπωση και να πουλάει στα πρωτοσέλιδα, αλλά είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα. Οι μητροπολίτες εξαιρούνται από αυτό το σύστημα;

Τι θα γίνει με τους κληρικούς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, που υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο; Θα πληρώνονται από το κράτος; Γιατί η συμφωνία δεν πήγε πακέτο με τη συμφωνία του Πατριαρχείου; Και Μητροπόλεις της Β. Ελλάδος έχουν δοθεί απλώς προς διοίκηση στην Εκκλησία της Ελλάδος (εκτός από Κρήτης και Δωδεκανήσου). Άρα, είναι ο αρχιεπίσκοπος νομιμοποιημένος να πάρει τη συμφωνία και να διαπραγματευτεί αυτά τα πράγματα; Είναι η εκκλησία αυτή τη στιγμή έτοιμη να διαχειριστεί τη μισθοδοσία 9.000 ανθρώπων;».

Σχολιάζοντας την αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και δη της Αξιωματικής, ο κ. Κονιδάρης είπε, πως «η ΝΔ έχει αιφνιδιαστεί. Ο Τσίπρας είναι μεγάλος τακτικιστής, τους έπιασε στον ύπνο».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.