Σε μία μεγαλειώδη και συγχρόνως λιτή τελετή, παρουσία χιλιάδων λαού, στην πλατεία του Αγίου Φανουρίου Ιλίου, αναγορεύθηκε πριν από λίγο επίτιμος δημότης του Δήμου Ιλίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στην ομόφωνη αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία μάλιστα γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου, αναφέρθηκε στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νικόλαος Ζενέτος, ο οποίος καλωσόρισε με ιδιαίτερη θέρμη τον Μακαριώτατο.

«Mακαριώτατε σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία και την ευλογία σας για μία ακόμη φορά στον τόπο μας, στην πόλη του Ιλίου! Σε ένα τόπο, στενά συνδεδεμένο με δικά σας βιώματα, καθώς εδώ στις γειτονιές του Αγίου Φανουρίου, στην οδό Μενελάου, περάσατε μία από τις πιο όμορφες και δημιουργικές περιόδους της νιότης σας. Σε ένα τόπο, όπου κατοικούν και δραστηριοποιούνται πολλοί συμπατριώτες σας Αρβανίτες. Σε ένα τόπο όπου τον διακονεί ως πρώτος Μητροπολίτης και Ποιμενάρχης του ο εκ των πρώτων πνευματικών σας υιών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, ο πανάξιος Ποιμενάρχης μας. Στην νεοσύστατη Μητρόπολη, που στις 16 Φεβρουαρίου 2010, χάρη σε δική σας εισήγηση και δικές σας ενέργειες δημιουργήθηκε και συνετέλεσε στα μέγιστα στην πνευματική αναβάθμιση της περιοχής μας. Σε ένα τόπο και σε ένα χώρο που έχει ταυτισθεί με την παρουσία και την πνευματική μαρτυρία του Ιερού Ναού του Αγίου Φανουρίου Ιλίου, Ναού του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου μάλιστα τα τελευταία έξι χρόνια τον διακονεί επάξια ένα δικό σας πάλι πνευματικό παιδί, ο στενότερος συνεργάτης σας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο ακούραστος Πρωτοσύγκελλός σας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης».

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο τεράστιο και πολύπλευρο έργο του Αρχιεπισκόπου τονίζοντας με έμφαση: «Ο Προκαθημένος της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας, με τον δημόσιο λόγο και το ήθος του, μακριά από λαϊκισμούς, έδωσε σε όλους: πιστούς και μη, ενεργούς πολίτες και υπεύθυνους πολιτικούς να καταλάβουν ότι η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να σιωπά και να αδιαφορεί για όσα ταλανίζουν τους ανθρώπους, είτε πρόκειται για τα μικρά προβλήματά τους, είτε για τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν και αυτό κάνει μέχρι σήμερα.

Αφουγκράζεται τον παλμό της εποχής και διεκδικεί τις θέσεις της σεμνά, αλλά με επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Και διατυπώνει τον λόγο της όχι για να αμφισβητήσει τους θεσμούς ή να εμπλακεί σε πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις αλλά για να εκφράσει με έργα ουσίας την αγάπη της προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο, και μάλιστα τον κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως, χωρίς διάκριση θρησκεύματος, χρώματος και φύλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο Αρχιεπίσκοπος των έργων και όχι των λόγων, της ενότητος και όχι των διχασμών».

Εγκάρδιος και συγκινητικός ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος με πολύ τρυφερότητα και αφοσίωση αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.

Στην συνέχεια έγινε η απονομή της τιμητικής διακρίσεως στον Μακαριώτατο, ενώ ο Δήμαρχος Ιλίου προσέφερε τιμητικές πλακέτες στον Σεβασμιώτατο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, στον Σεβασμιώτατο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, στον Σεβασμιώτατο Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Ιλίου και το Δημοτικό συμβούλιο για την τιμή που του έκαναν και στην συνέχεια τόνισε: ”Γίνομαι πολίτης σε ένα τόσο ιστορικό και δημιουργικό χώρο. Η διακονία της Εκκλησίας είναι κατεξοχήν διακονία του ανθρώπου. Η Εκκλησία είναι έργο και κανει έργο, και θα συνεχίσει γιατί είναι έργο για τον άνθρωπο. Όμως τέτοια έργα δεν είναι ενός ανθρώπου, αλλα ειναι εργα που καλλιεργούνται στις καρδιές των ανθρώπων και δεν γίνονται αν δεν είμαστε ολοι ενωμένοι. Είναι έργο αποτέλεσμα του λαού μας”.

”Ο Θεός ευλόγησε την διακονία μου με άξιους ανθρώπους. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας ο οποίος εδώ και 33 χρόνια ήτανε στο πλευρό μου και η μόρφωσή του, του έδωσε αφορμές για οποιαδήποτε εξέλιξη, αλλά είπε πρώτα από όλα είναι αυτό και όλα τα άλλα ακολουθούν. Τα προσόντα του π. Συμεών με ανάγκασαν να τον πάρω δεξί μου χέρι, όμως οι Πρωτοσύγκελλοι προορίζονται για διοικητικές θεσεις, και όταν του είπα ότι πρέπει να φύγεις εκείνος το αρνήθηκε, γιατί όπως είπε αγαπάει το ναό και θέλει να διακονήσει εκεί” συμπλήρωσε ο κ. Ιερώνυμος.

”Η Ελλαδίτσα μας περιφρονείται αλλά είναι το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης. Να υψώσουμε λίγο τον πήχη του αγώνα μας λίγο πιο ψηλά. Οι σχέσεις Εκκλησία – Κράτους που συζητάμε πολλές φορές, είναι ντροπή στην Ελλάδα να μας απασχολεί τόσο καιρό. Να σηκώσουμε τον πήχη πιο ψηλά, σχέσεις Εκκλησίας – Έθνους, διότι μέσα στην Ελλάδα είναι τα μισά εκατομμύρια, και έξω από την Ελλάδα είναι περισσότερο από τα μισά εκατομμύρια Έλληνες”.

‘’Να χωρίσουμε την Εκκλησία εδώ γιατί κουραστήκαμε; Κι αυτό το Έθνος ποιος το υπολογίζει; Να σηκώσουμε τον πήχη πιο ψηλά, να αφήσουμε τις μικρότητες” υπογράμμισε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος.

Στην δημόσια αυτή πανηγυρική εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Μπαλάφας, ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Δυτικού Τομέα κ. Τζόκας Σπυρίδων, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτιος Ράπτης, εκπρόσωποι του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος άλλων επισήμων.

Μετά το τέλος της αναγόρευσης ο Μακαριώτατος κήρυξε την έναρξη των διήμερων πολτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες διοργανώνονται από τον Δήμο προς τιμήν της Πανηγύρεως του Ναού του Αγίου Φανουρίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.