Τη στήριξη της Ανγκόλας στην υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξασφάλισε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας στη Λουάντα, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στη ναυτιλία. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ανγκόλα, όπως και χθες στη Νιγηρία.
Κατά τη σημερινή πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στην Ανγκόλα υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, που αποτελεί την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται ποτέ μεταξύ Ελλάδας και Ανγκόλας.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε ικανοποίηση για τoν σεβασμό της Ανγκόλας στο Δίκαιο της θάλασσας, ενώ ενημέρωσε την ηγεσία της χώρας για τις τουρκικές προκλήσεις. Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες με τις χώρες της Αφρικής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι είναι στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ανγκόλας, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Είχα, κατ’ αρχήν, τη μεγάλη χαρά να τον ευχαριστήσω για την ανακοίνωση που σήμερα έγινε σε εμένα από την πλευρά της Αγκόλας, ότι θα μας υποστηρίξει, θα μας ψηφίσει στην προσπάθειά μας για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα να πω ότι η ψήφος της Αγκόλας είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί είναι μια μεγάλη χώρα της Αφρικής, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της την ψήφο μίας σειράς άλλων κρατών.

Από εκεί και πέρα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Αγκόλα έχει κυρώσει, και μάλιστα πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα. Αναπτύσσεται λοιπόν σε αυτόν τον χώρο ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας, ανάμεσα σε εμάς και την Αγκόλα.

Και συζητήσαμε, επίσης, μία σειρά άλλων θεμάτων που έχουν να κάνουν με την περιφερειακή ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία. Μια σειρά από Συμφωνίες που επεξεργαζόμαστε και, μετά την πρώτη Συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα, μπορούν να παράσχουν το πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας με την Αγκόλα».

Ο κ. Δένδιας μετέφερε στον πρόεδρο της Ανγκόλας την πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα, καθώς και τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών της Ανγκόλας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η ενδυνάμωση των δεσμών και της συνεργασίας σε διμερές & πολυμερές επίπεδο, η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, η πανδημία, οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ανγκόλας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών της Αγκόλας Esmeralda Mendonça.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε τελικά με την κ. Mendonça κατά την επίσκεψή του στη Λουάντα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ανγκόλας Τέτε Αντόνιο βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό πριν από τη συνάντησή τους. Ο κ. Δένδιας του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα.

Όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα έγινε Συνδεδεμένος Παρατηρητής στην Κοινότητα των Λουσόφωνων Χωρών, την CPLP, τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της τελευταίας υπουργικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αγκόλας στη Λουάντα.

Η απόφαση αυτή, όπως επεσήμανε, «θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας», ενώ αποδέχτηκε την πρόταση της ΥΦΥΠΕΞ για μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Αγκόλας και Πορτογαλίας.

Κατά τη σημερινή πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στην Ανγκόλα υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, που αποτελεί την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται ποτέ μεταξύ Ελλάδας και Ανγκόλας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.