Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την πρόταση για λύση στη βάση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, γράφει η «Βατάν».

Οπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις δηλώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ισχυρίστηκε ότι προσπάθεια της ηγεσίας του είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας στο νησί και η επίτευξη ηρεμίας στην περιοχή και στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την ε/κ πλευρά “να τερματίσει τις πρωτοβουλίες που προκαλούν ένταση και να απαντήσουν θετικά στις εκκλήσεις για διάλογο”.

Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τους εξοπλισμούς και τις μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν το 1968 με σκοπό την εξεύρεση λύσης στην βάση της ομοσπονδίας στο Κυπριακό και συνεχίστηκαν πολλά χρόνια, κατέρρευσαν λόγω της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ειδικά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντάνα έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν θα μπορούσε να είναι εφικτή μια μορφή λύσης στη βάση της ομοσπονδίας».

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη γνωστή θέση του για τη «λύση δυο κρατών» και αναφερόμενος στις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθύμισε ότι ο Τούρκος Υπουργός είπε πως η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα της τ/κ πλευράς.

Εν τω μεταξύ, η «Βατάν» γράφει ότι την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 στις 10.45 το πρωί, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα συναντηθεί στο γραφείο του στα κατεχόμενα με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης, ότι ο κ. Τατάρ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Μίροσλαβ Τζένκα, ο οποίος φτάνει στο νησί στις 11 Απριλίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.