18 Δεκεμβρίου με… αστερίσκο οι αρχιεπισκοπικές εκλογές – 10 συνοδικοί ψήφισαν υπερ – «Δεν ήθελαν να δώσουν χρόνο…» είπε ο Πάφου Γεώργιος – Όσα αποφασίστηκαν από την Ιερά Σύνοδο.

«Κλείδωσαν» για 18 Δεκεμβρίου οι αρχιεπισκοπικές εκλογές και άπαντες ξεκινούν αγώνα δρόμου, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τη διαδικασία μέσα από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος εκκλησιαστικός ηγέτης. Η Ιερά Σύνοδος, που έλαβε την απόφαση αυτή κατά πλειοψηφία, έβαλε δίπλα από την ημερομηνία και ένα αστερίσκο, ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να είναι όλα έτοιμα μέχρι εκείνη τη μέρα, τα δεδομένα θα αλλάξουν.

Υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στις 18 Δεκεμβρίου ψήφισαν 10 συνοδικοί και εναντίον 6.

«Είναι οριακό το σημείο αυτό της ημερομηνίας και αν προκύψουν ανυπέρβλητα προβλήματα, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει εκ νέου για αλλαγή της ημερομηνίας» είπε ο Μητροπολίτης Πάφου.

Ως εκ τούτου, δε μπορεί να καθοριστεί επακριβώς και η ημερομηνία κατά την οποία θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να εκλέξει από το τριπρόσωπο το νέο αρχιεπίσκοπο. «Ναι γιατί αν υπάρξουν δυσκολίες μπορεί να μετακινηθεί» είπε ο Πάφου Γεώργιος.

LIVE Εικόνα: 18 Δεκεμβρίου οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου που ανακοίνωσε τις αποφάσεις, η Ιεράς Σύνοδος αποφάσισε επίσης τροποποίηση του καταστατικού χάρτη και δημιουργία ψηφοδελτίου με ονόματα και φωτογραφία των ενδιαφερόμενων.

Η υποβολή ενδιαφέροντος από τους Ιεράρχες θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πάφου Γεώργιος είπε ότι ήταν μια τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της εκκλησίας που έγινε από την Ιερά Σύνοδο για να διευκολυνθούν οι καταστάσεις.

Ανέφερε ότι για την λήψη αυτής της απόφασης υπήρξε ψηφοφορία με αποτέλεσμα 15 προς 1, με έναν να είναι ο διαφωνών. Ωστόσο, ανέφερε ότι με πλειοψηφία 3/4 της Ιεράς Συνόδου το καταστατικό μπορεί να τροποποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας που είχε εγκριθεί το 2010 οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να αναγράψουν στο ψηφοδέλτιο το όνομα οποιουδήποτε κληρικού τηρούσε τις προϋποθέσεις,

Επίσης αποφασίστηκε όπως στα Εκλογικά Κέντρα προεδρεύουν κυβερνητικοί λειτουργοί και όπως σε αυτά παρίστανται εκπρόσωποι των υποψηφίων.

Η Ιερά Σύνοδος ανέθεσε την ευθύνη της ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων και της προετοιμασίας των εκλογών στον Ιωάννη Χαριλάου, διευθυντή του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μητροπολίτης Πάφου, είπε ότι αρχίζουν άμεσα οι επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Επόμενο βήμα είναι να καταρτιστούν και αναρτηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι. «Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι έχουν τρεις μέρες για ένσταση για να εγγραφούν. Η εγγραφή ακολουθείται από υποβολκή δικαιολογητικών, εκτός από την αίτηση, ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι και ότι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Αυτό σημαίνει πιστοποιητικό βάπτισης από τη χώρα τους, κατάλληλα επικυρωμένο» είπε.

Τα έξοδα των εκλογών, θα καλύπτονται όπως πάντα από την Εκκλησία.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι δεν θα σταλούν εγκύκλιοι προς του κληρικούς για να ετοιμάσουν τους καταλόγους. Οι κατάλογοι, ανέφερε, θα γίνουν από τον κ. Χαριλάου με την βοήθεια του κράτους και έτσι θα σταλεί εγκύκλιος που θα ανακοινώνει την ημέρα των εκλογών και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν. Οι εκλογές, πρόσθεσε, θα γίνουν στις εκκλησίες και οι εκλογικοί κατάλογοι θα γίνουν ανάλογα με τις οδούς που έχει κάθε ενορία.

Αναλυτικά, ανέφερε ότι ο κ. Χαριλάου θα πάρει τους καταλόγους από την Κυβέρνηση, οι οποίοι θα έχουν τους Έλληνες Κυπρίους και από τους οποίους θα αφαιρεθούν τυχόν Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Τουρκοκύπριοι.

Σε αυτούς τους καταλόγους, είπε, θα ληφθούν οι οδοί που συνιστούν την ενορία και δεν συμπίπτει με το εκλογικό κέντρο που υπήρχε στις κυβερνητικές εκλογές και θα γίνουν νέοι κατάλογοι.

Αυτοί, οι νέοι κατάλογοι θα αναρτηθούν και σε αυτούς θα κληθούν οι ξένοι να κοιτάξουν, να κάνουν αίτηση για να εγγραφούν με τη διαδικασία των ενστάσεων. Όσον αφορά τους εγκλωβισμένους, αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα να ψηφίσουν όπως το πράττουν και στις κυβερνητικές εκλογές.

Η άποψη που επικράτησε…

Ο Τοποτηρητής του θρόνου, κλήθηκε να σχολιάσει γιατί εφόσον είναι πιθανόν να προκύψουν κάποια προβλήματα μέχρι την 18η Δεκεμβρίου, γιατί δεν ορίστηκε ημερομηνία μετά τις γιορτές των χριστουγέννων.

«Δε θέλησαν κάποιοι αδελφοί γιατί όταν είναι κάποιοι έτοιμοι δε θέλουν να δώσουν χρόνο στους άλλους να ετοιμαστούν. Είναι ανθρώπινο» είπε, αναφερόμενος στο σκεπτικό της απόφασης για την ημερομηνία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.