Στις 15 Ιανουαρίου ο Επίσκοπος Κένυας Νεόφυτος απευθύνθηκε προς του ιερείς της Κένυας με την έκκληση να μην περνάνε στη Ρωσική Εκκλησία καθώς αυτό θα εμβαθύνει την κρίση και δεν θα λύσει κανένα οικονομικό πρόβλημα. Αυτοί οι ιερείς μπορούν να χάσουν την επιβράβευση στους ουρανούς καθώς «θα γυρίσουν την πλάτη τους στον Χριστό» θεωρεί ο αρχιερέας.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενες θέσεις αναλυτών, ο Επίσκοπος Νεόφυτος σημείωσε ότι αυτό που παρακινεί τους κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να ενταχθούν στη Ρωσική Εκκλησία δεν είναι ούτε θεολογικός, ούτε ιστορικός, ούτε πνευματικός παράγοντας. Αντίθετα, μόνο η φτώχεια και η πείνα τους ανάγκασαν να δηλώσουν την προσχώρησή τους στην Εκκλησία της Μόσχας. Ο Επίσκοπος Νεόφυτος είναι πεπεισμένος ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θέλει να χυθεί αίμα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και κάλεσε σε προσευχές για τον Πατριάρχη Θεόδωρο.

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, η Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας αναμφίβολα παρακινήθηκε από το Άγιο Πνεύμα να εξετάσει την εισβολή στο Πατριαρχείο Μόσχας για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «εξαρχίας στην αφρικανική ήπειρο», «κάτι που στο πνεύμα της αλήθειας και της κανονικής σοφίας αντίκειται στις από παλιά καθορισμένες στον χάρτη, επισημασμένες γεωγραφικές περιοχές που υπήρχαν». «Είναι αλήθεια ότι η Ρωσική Εκκλησία εισβάλει στην περιοχή καθώς επινόησαν πράξη τιμωρίας του Πατριάρχη μας για το γεγονός ότι εκείνος στέκεται μαζί με άλλες κανονικές δικαιοδοσίες στο ζήτημα της Ουκρανίας» έγραψε ο Επίσκοπος. Ο ίδιος κάλεσε τους ιερείς να θυμούνται για την Τοπική τους Εκκλησία της Αλεξανδρείας, «την οποία υπηρετήσατε πολλά χρόνια με τον μόχθο και την επιμέλειά σας, ακόμη κι αν δεν έχετε λάβει ή κερδίσει τίποτα». Ο ίδιος κάλεσε τους ιερείς να μην γυρίσουν την πλάτη τους στον Χριστό και να μην χάσουν την επουράνια ανταμοιβή τους. Ο ίδιος λέει ότι αν πολλοί άνθρωποι εμπλακούν σε αυτό που συμβαίνει, δηλαδή στις παράνομες πράξεις της Μόσχας, η Εκκλησία θα μετατραπεί σε χάος.

Σύμφωνα με τα λόγια του, αυτό που ωθεί τους κληρικούς να πάνε προς τη Ρωσική Εκκλησία δεν είναι λόγοι θεολογίας, ούτε ιστορικοί, ούτε πνευματικοί. Αντίθετα, μόνο η φτώχεια και η πείνα ωθούν τους ιερείς να αναζητήσουν καλύτερη μοίρα στο Πατριαρχείο Μόσχας. «Αυτό το φως μας δόθηκε για να το σηκώσουμε στις κορυφές των βουνών για να μπορέσουν να το δουν άλλοι. Εάν αυτό που μας παρακινεί ή μας οδηγεί στη Ρωσία δεν είναι ούτε θεολογικό, ούτε ιστορικό, ούτε πνευματικό, αλλά η πείνα, τότε γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια αφρικανική λύση σε αυτό το πρόβλημα; Για να βρούμε μια αφρικανική λύση είναι να συγκεντρωθούμε, όπως η Εκκλησία της Κένυας και η ηγεσία της, και να πάρουμε από τα κέρατα αυτόν τον ταύρο που ονομάζεται φτώχεια. Ξεχάσατε ότι προσπαθήσαμε να βρούμε μια ελληνική λύση, μια αμερικανική λύση, μια κυπριακή, μια αυστραλιανή λύση, μια φινλανδική λύση στο αφρικανικό πρόβλημα, αλλά ποτέ δεν λειτούργησαν και δεν λειτουργούν; Γι’ αυτό είμαστε ακόμα φτωχοί, κολλημένοι, πνευματικά κατώτεροι και μη παραγωγικοί στην αποστολή μας. Αυτό που κάνουμε είναι σαν το ρητό, “Ακόμα κι αν μια μαϊμού πίθηκος αλλάξει το δάσος όπου ζει, θα είναι ακόμα μαϊμού, μόνο το δάσος έχει αλλάξει”».

Φίλοι μου κι αν μετακομίσετε από την Αλεξάνδρεια στη Ρωσία, μόνο το δάσος θα αλλάξει, η «μαϊμού» έχει μείνει ίδια στην πραγματική της μορφή. Θα παραμείνετε Αφρικανοί στην Αφρική για πάντα», είπε ο Επίσκοπος Νεόφυτος.

Στην κατάληξη του μακροσκελούς κειμένου του ο Νεόφυτος λέει: «Πρέπει να ξαναγίνουμε όλοι ένα, ας μην χωρίσουμε την Κένυα. Υπηρετήστε το λαό σας, όπως έχετε κληθεί να κάνετε, και οι ευλογίες του Κυρίου θα έρθουν σε εσάς. Αν κάποιος έχει αυτιά, ας ακούσει. Το μέλλον της Εκκλησίας μας είναι λαμπρό, χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή και υποστήριξη στις προσευχές σας. Ας συνεχίσουμε να προσευχόμαστε για τον Πατριάρχη μας και όλους τους ιεράρχες αυτή τη δύσκολη ώρα. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε να προσευχόμαστε ώστε η Ρωσική Εκκλησία να επανεξετάσει την απόφασή της και τη ζημιά που θα κάνει στις εκκλησίες της Αφρικής. Είμαι σίγουρος ότι θα θέλουν να δουν αίμα στις εκκλησίες μας, γιατί θα ξεκινήσουν εσωτερικοί πόλεμοι στις ενορίες μας».

Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.