«Αντί να συζητούμε για διορισμό ειδικού, προσωπικού ή άλλως πως απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ από τρίτες ή άλλες χώρες, αυτό τον ρόλο θα αναλάβει ο ΓΓ δια αντιπροσώπων που υπηρετούν τα ΗΕ, δια αξιωματούχων των ΗΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Επενδύσεων, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί στις προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη που επέδωσε στον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ Μίροσλαβ Γιέτζια σήμερα, που έγινε μετά τη συνάντηση του κ. Γιέτζα με τον Πρόεδρο, είπε ότι «κατά την πρωινή συνάντηση δεν ελέχθη το παραμικρό, πώς δηλαδή είτε τα Ηνωμένα Έθνη είτε ο Βοηθός ΓΓ είχαν υπόψη τους τις όποιες προτάσεις από πλευράς κ. Τατάρ. Συνεπώς, ούτε και εμείς. Και μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει γνώση το τι περιέχουν. Αναλόγως του περιεχομένου θα είναι και η δική μας απάντηση».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση του με τον κ. Γιέτζια και αν έχει μεταφέρει αυτά ήθελε, ο Πρόεδρος είπε «και βεβαίως μετέφερα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ενεργούν στην προσπάθεια να δημιουργήσουν συνθήκες επανένωσης του διαλόγου δια της Γενικής Γραμματείας, δηλαδή είτε του συγκεκριμένου αξιωματούχου είτε άλλων που εκπροσωπούν τον ΓΓ και δεν χρειάζεται διορισμούς».

Προσθέτοντας «ας ευχηθούμε ότι και οι Τουρκοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν, και η Τουρκία ιδιαιτέρως που κατευθύνει τους Τουρκοκύπριους, ότι είναι προς όφελος όλων η πορεία προς εξεύρεσης μιας λύσης, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι για το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου, ο Πρόεδρος είπε «επαναλαμβάνω, αντί να συζητούμε για διορισμό ειδικού, προσωπικού ή άλλως πως απεσταλμένου του ΓΓ από τρίτες ή άλλες χώρες, αυτό τον ρόλο θα αναλάβει ο ΓΓ δια αντιπροσώπων που υπηρετούν τα ΗΕ, δια αξιωματούχων των ΗΕ».

Παρουσίασε τις προτάσεις του στον Γέντζια ο Ταταρ

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσς πως παρουσίασε στον Μισοσλαβ Γιέτζια, τις προτάσεις του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη μελλοντική συνεργασία των δύο κοινοτήτων, Ο Τατάρ Έκανε λόγο για συνεργασία σε τέσσερα σημεία, μεταξύ «δύο κρατών» στην Κύπρο και στη βάση της «ισότητας», ενώ είπε ότι σύντομα θα καταθέσει ακόμη δύο προτάσεις για μετανάστευση και αποναρκοθέτηση.Μάλιστα, ο Ερσίν Τατάρ, έκανε λόγο για συνεργασία σε τέσσερα σημεία, μεταξύ «δύο κρατών» στην Κύπρο και στη βάση της «ισότητας», ενώ είπε ότι σύντομα θα καταθέσει ακόμη δύο προτάσεις για μετανάστευση και αποναρκοθέτηση.

Όπως μετέδωσε το τουρκοκυπριακό κανάλι «Γκεντς», καθώς και άλλα τ/κ ΜΜΕ, στη συνάντηση, ο κ. Τατάρ «σημείωσε ότι το πρώτο από τα θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σχετίζεται με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γύρω από το νησί», ως δεύτερο σημείο, η τ/κ πλευρά προτείνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω της Τουρκίας, ενώ προτείνεται η «αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας ως ο τρίτος τομέας συνεργασίας». Η τέταρτη πρόταση της τ/κ πλευράς αφορά την κοινή χρήση των υδάτινων πόρων του νησιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Aπειλεί ξανά ο Ερντογάν-Θυμήθηκε την εισβολή στην Κύπρο και τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σχετικά με αυτές τις προτάσεις, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι «ως τ/κ πλευρά, παρουσίασα σήμερα τις προτάσεις μας στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη μέσω του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μιροσλάβ Γιέτζια. Οι προτάσεις μας διαβιβάζονται επίσης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

Κάνοντας αναφορά σε συνεργασία μεταξύ «δύο κρατών» στην Κύπρο σε διάφορα πεδία, ο κ. Τατάρ είπε ότι «η πρώτη πρόταση που έχω παρουσιάσει εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς αφορά τους πόρους υδρογονανθράκων γύρω από το νησί».

Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που «προκαλεί ένταση τόσο στην περιοχή μας όσο και μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της μονομερούς και μαξιμαλιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, πάντα επιλέγαμε τον δρόμο της διπλωματίας για την επίλυση των κρίσεων. Με αυτή την αντίληψη, έκανα μια νέα πρόταση στην ελληνοκυπριακή ηγεσία ως επιβεβαίωση της βούλησής μας να συνεργαστούμε για τους πόρους υδρογονανθράκων, οι οποίοι ανήκουν και στις δυο πλευρές».

«Όπως θα θυμόμαστε, το 2011, το 2012 και τέλος στις 13 Ιουλίου 2019, οι προτάσεις μας για συνεργασία σε αυτό το θέμα τέθηκαν επί τάπητος. Ο γενικός κανόνας αυτών των προτάσεων που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι η θέσπιση ενός μηχανισμού για την από κοινού λήψη αποφάσεων σχετικά με τους φυσικούς πόρους γύρω από τη νήσο, οι οποίοι ανήκουν και στα δύο μέρη, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης, της εξόρυξης, της χρήσης και της εμπορίας αυτών των πόρων, με βάση την αρχή της ισότητας, με μια επιτροπή που θα συσταθεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων αρχών των δύο μερών» πρόσθεσε.

Στην συνέχεια για το ζήτημα του φυσικού αερίου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «σήμερα, κάνουμε ένα ακόμη άνοιγμα και λέμε ότι μετά τη θέσπιση του μηχανισμού συνεργασίας, οι εταιρείες με τις οποίες τα δύο μέρη έχουν ήδη υπογράψει ξεχωριστές συμβάσεις μπορούν να εγκριθούν και να συμπεριληφθούν σε αυτόν τον μηχανισμό σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας. Αυτό το σημαντικό άνοιγμα εξαλείφει επίσης, τις ανησυχίες και τις δικαιολογίες που προβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Στην επιστολή μου, εξήγησα με τον σαφέστερο τρόπο ότι εγώ, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, είμαι έτοιμος να μετατρέψω αυτήν την κρίση που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και έχει γίνει μία από τις αιτίες αστάθειας στην περιοχή μας σε ευκαιρία, καθώς και ότι είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω την πρότασή μας το συντομότερο δυνατό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διερευνητική αποστολή για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αναλαμβάνει ο Γέτζια

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ δια μέσου της Τουρκίας, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας των δύο πλευρών είναι επί του παρόντος διασυνδεδεμένα και τα μέρη μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια το ένα στο άλλο εάν χρειαστεί. Η συμπερίληψη στο σύστημα της ΕΕ έχει αναδειχθεί ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών των δυο πλευρών. Το σύστημα που μπορεί να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και μπορεί να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατό είναι η διασύνδεση μέσω της Τουρκίας. Η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει επίσης, μια σημαντική ευκαιρία για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια».

Σε ό,τι αφορά την συνεργασία των δυο πλευρών στο πεδίο της πράσινης ενέργειας, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «μέσω μιας μικτής επιτροπής που προβλέπεται να συσταθεί σε αυτό το πλαίσιο, είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με στόχο το μέγιστο όφελος από την ηλιακή ενέργεια».

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στην προοπτική συνεργασίας για την διαχείριση των υδάτινων πόρων (γλυκού, πόσιμου νερού) του νησιού προσθέτοντας ότι «εξέφρασα την ετοιμότητά μας να συστήσουμε μια επιτροπή που θα συσταθεί με βάση την αρχή της ισότητας, από τους αρμόδιους θεσμούς των δύο πλευρών και να εργαστούμε για την ορθολογική χρήση και ανάπτυξη των πόρων γλυκού νερού και στις δύο πλευρές του νησιού της Κύπρου. Πρότεινα επίσης, ότι το νερό που παραδίδεται από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία στη χώρα μας, στο πλαίσιο του ‘έργου του αιώνα’ θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας».

Ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ακόμη ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παρουσιάσει σύντομα δύο ακόμη προτάσεις συνεργασίας για την παράτυπη μετανάστευση και την αποναρκοθέτηση της Κύπρου» και ότι «με αυτές τις προτάσεις, η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε όχι μόνο με λόγια, αλλά στην πράξη ότι έχει τη βούληση να συνεργαστεί με τους Ελληνοκύπριους συνομιλητές της, στη βάση της ισότητας».

«Εξέφρασα επίσης την ετοιμότητά μου να προωθήσω αυτήν την αποφασιστικότητα, διατηρώντας παράλληλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας. Ζήτησα επίσης, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ενθαρρύνει τον Αναστασιάδη να εξετάσει τις προτάσεις μας με καλή θέληση. Τώρα η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά. Το κάλεσμά μου προς τον κ. Αναστασιάδη είναι το εξής: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε θετικά βήματα για το μέλλον του νησιού μας και της περιοχής μας, ας συνεργαστούμε σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα». Τέλος, ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη θέση του περί «κυριαρχικής ισότητας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.