Τον Ιανουάριο του 2024, ο Αρχιεπίσκοπος Ελσίνκι και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων (γεν. 1948), ο οποίος διατελεί Αρχιεπίσκοπος της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας από το 2001, ζήτησε στις 6 Ιανουαρίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την ευλογία του για την πρόθεσή του να παραιτηθεί κατά το Πάσχα του 2024.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέπεμψε το θέμα στη Συνοδική Διορθόδοξη Επιτροπή προς εξέταση. Κατά τη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι στις 17-18 Μαΐου 2024, εγκρίθηκε το αίτημα του Αρχιεπισκόπου Λέοντα για παραίτηση. Η εν λόγω απόφαση θα τεθεί σε ισχύ κατά την επερχόμενη Κληρικολαϊκή Εκκλησιαστική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Βάλαμο στις 25-28 Νοεμβρίου 2024.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας θα θέσει το ζήτημα της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Κληρικολαϊκής Εκκλησιαστικής Συνέλευσης.

Σύμφωνα με τον Τόμο της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας, η απόφαση της Συνέλευσης θα υποβληθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.