Σήμερα εισερχόμαστε στον τελευταίο μήνα του χρόνου και για την Εκκλησία της Κύπρου ο Δεκέμβριος του 2022 αναμένεται να είναι καθοριστικός, καθώς αρχικά ο λαός με την ψήφο για τον καταρτισμό του τριπροσώπου και εν συνεχεία Ιερά Σύνοδος, καλούνται να εκλέξουν τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα.

Του Νικολάου Ζαΐμη
Η ημερομηνία για την διενέργεια εκλογών για τον καταρτισμό του τριπροσώπου φαίνεται όπως όλα δείχνουν να έχει “κλειδώσει” για τις 18 Δεκεμβρίου, οπότε και είχε οριστεί αρχικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα όσα έχει αναφέρει σε δηλώσεις ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του θρόνου, η ανάδειξη του διαδόχου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’ θα γίνει εντός του Αγίου Δωδεκαημέρου με το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να είναι το επικρατέστερο σενάριο. Πάντως οριστική ημερομηνία για το πότε θα ψηφίσει η Ιερά Σύνοδος δεν έχει δοθεί.

Θα ισχύσει τελικά το χρονοδιάγραμμα αυτό ή θα υπάρξει ανατροπή και παράταση στη διαδικασία εκλογής; Ο Δεκέμβριος θα δώσει τις τελικές απαντήσεις.

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές τόσο από τους αρμοδίους που έχουν αναλάβει την όλη διοργάνωση όσο και από τα επιτελεία και τις ομάδες στήριξης των υποψηφίων για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Η ψηφοφορία για το τριπρόσωπο εισάγει και την καινοτομία του ψηφοδελτίου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά, αντί της αναγραφής του ονόματος του υποψηφίου όπως γινόταν στο παρελθόν.

Το ψηφοδέλτιο έχει ήδη ετοιμαστεί από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο με την σειρά των υποψηφίων να έχει ως εξής:

Mητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος
Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος
Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος
Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος
Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα η σειρά των ονομάτων έφερε γκρίνια καθώς υπήρξαν φωνές που ήθελαν η σειρά να γίνει αλφαβητικά. Ωστόσο, η επιλογή έγινε με κριτήριο το συνταγμάτιο που κατατάσσει τους Ιεράρχες ανάλογα με την αρχαιότητα της Μητρόπολης τους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος.

Τα προγνωστικά
Τα μέχρι τώρα προγνωστικά που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί, δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου ενώ δεύτερος στη σειρά προτίμησης έρχεται ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας. Ερωτηματικό στις δημοσκοπήσεις παραμένει το όνομα που αναμένεται να κλειδώσει για το τριπρόσωπο.

Με εξαίρεση των Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο ο οποίος έρχεται τελευταίος στις προτιμήσεις, οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι: Πάφου Γεώργιος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και Μόρφου Νεόφυτος είναι αρκετά κοντά στα ποσοστά. Όλα αυτά, βέβαια, είναι εκτιμήσεις. Οι απαντήσεις θα δοθούν την ώρα της ψηφοφορίας.

Δείτε ΕΔΩ την τελευταία δημοσκόπηση

Κωνσταντίας Βασίλειος: Μέτρο ανάγκης ο αποκλεισμός των αλλοδαπών
Στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές δεν θα συμμετέχουν με απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου όσοι είναι αλλοδαποί και ζουν στην Κύπρο, καθώς δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις για εγγραφές στους καταλόγους, σε μία προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Ως μέτρο ανάγκης χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην επιτραπεί σε αλλοδαπούς Ορθόδοξους που ζουν στην Κύπρο να ψηφίσουν στις επερχόμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

«Αν παρέμενε η διάταξη θα οδηγούμαστε σε μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας και αυτό δεν συνέφερε την Εκκλησία γιατί θα υπήρχε προεκλογική εκστρατεία την περίοδο των εορτών πράγμα που δεν αρμόζει να αναστατώνει τον κόσμο πνευματικά», σχολίασε και πρόσθεσε ότι ένας δεύτερος λόγος είναι να μην υπάρξει περισσότερη επαφή με τις Προεδρικές Εκλογές.

Μιλώντας στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι, ο Πανιερώτατος είπε πως ο νέος Αρχιεπίσκοπος πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Ιεράς Συνόδου αλλά οι συνεννοήσεις μεταξύ των ιεραρχών θα εξαρτηθούν από το ποιος θα μπει στο Τριπρόσωπο. “Τα κριτήρια επιλογής όπως” σημείωσε “δεν είναι μόνο εκκλησιαστικά αλλά και θέμα των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών καταστάσεων που επικρατούν στην περιοχή και αυτά θα επηρεάσουν περισσότερο τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές. Το ίδιο θα συμβεί φαντάζομαι και στις Προεδρικές”.

Οδηγίες Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Στο μεταξύ, η Εκκλησία, προκειμένου να είναι σε θέση να διεξαγάγει έγκυρα και έγκαιρα τις επικείμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές, με ανακοίνωση καλεί όλους τους Κύπριους πολίτες, άνω των 18 ετών, χριστιανούς ορθόδοξους που επιθυμούν να εγγραφούν στους εκκλησιαστικούς εκλογικούς καταλόγους, να αποστείλουν email με τίτλο «Νέα Εγγραφή στους Εκλογικούς Καταλόγους για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές 2022» μέχρι και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στις 12:00. To email να αποστέλλεται στο [email protected] και πρέπει να συμπεριλαμβάνει ονοματεπώνυμο, αριθμό δελτίου ταυτότητας και διεύθυνση διαμονής του, προκειμένου να γίνει εφικτή η ταυτοποίηση και εγγραφή του.

Παράλληλα, το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δίνει οδηγίες για τις αποστολή μηνυμάτων και διενέργεια κλήσεων θρησκευτικού περιεχομένου/προώθησης υποψηφιοτήτων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.