Ο Δεκέμβριος ή Δεκέμβρης είναι πρώτος μήνας του χειμώνα μα τελευταίος του χρόνου. Τα πρώτα μεγάλα κρύα, τα χιόνια στα βουνά αλλά και στα πεδινά και κυρίως η μεγάλη, παγκόσμια πια, γιορτή των Χριστουγέννων, με τα λαμπιόνια και τα φώτα παντού, τις εξορμήσεις και τα ταξίδια, τα χειμερινά ρούχα και τα κασκόλ, τις βιτρίνες των καταστημάτων, τα γιορτινά τραπέζια και τους φίλους, χαρίζουν στον Δεκέμβριο μια μοναδική γοητεία.

Δεκέμβριος-Καλό Μήνα-ήθη, έθιμα

Από που πήρε το όνομά του

Η ονομασία του προέρχεται από τον λατινικό αριθμό decem, δηλαδή δέκα, αφού ο Δεκέμβριος ήταν τότε στα… βαφτίσια ο δέκατος στη σειρά μήνας του έτους. Το decem (dieci στα ιταλικά=δέκα) τροφοδότησε και όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες (Dicembre στα ιταλικά, Diciembre στα ισπανικά, December στα αγγλικά, Dezember στα γερμανικά, Décembre στα γαλλικά, Dezembro στα Πορτογαλικά κ.ο.κ).

Γιατί ονομάστηκε «δέκατος» αφού είναι ο δωδέκατος

Στο ρωμαϊκό ημερολόγιο λοιπόν πρωτοχρονιά ήταν η 1η Μαρτίου, έτσι ο Δεκέμβριος ήταν ο δέκατος μήνας του έτους. Το 153 π.Χ. η Σύγκλητος καθιέρωσε ως πρώτο μήνα τον Ιανουάριο και δεύτερο τον Φεβρουάριο, έτσι όλοι οι μήνες μετατοπίστηκαν κατά δύο μετά στη σειρά. Επομένως, ο Δεκέμβριος έγινε ο δωδέκατος μήνας ενώ το 46. π.Χ. καθιερώθηκε το νέο Ιουλιανό ημερολόγιο από τον Ιούλιο Καίσαρα όπου οι Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος διατήρησαν τα ονόματά τους παρά την αλλαγή σειράς τους (ένατος, δέκατος, ενδέκατος, δωδέκατος).

Χριστιανική Παράδοση

Για τα Χριστούγεννα χρειάζονται άπειρες σελίδες για γράψει κανείς. Ας περιοριστούμε στο ότι η πρώτη ομιλία για τα Χριστούγεννα εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ. και ότι κάποια στιγμή γύρω στον 4ο αιώνα σταμάτησαν να εορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνεια και αποσπάστηκαν ως γιορτή που θεσπίστηκε στις 25 Δεκεμβρίου. Η μέρα αυτή είναι συμβολική ασφαλώς και για τον καθορισμό της ως γενέθλιας μέρας του Χριστού έπαιξαν σίγουρα ρόλο η μεγάλη εορτή του θεού Ήλιου και ο εορτασμός των γενεθλίων του Μίθρα, στα πλαίσια της αντικατάστασης των παγανιστικών με χριστιανικές γιορτές.

Ο σύγχρονος εορτασμός των Χριστουγέννων διαμορφώθηκε από τον 19ο αιώνα και μετά στον δυτικό κόσμο με την εμπορευματοποίησή τους να είναι πλέον χαρακτηριστική, ακόμα και σε μη χριστιανικές χώρες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.